1. juna sa početkom u 14:00 sati, u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, U.G. “Vive Žene”  je  organizovalo  javni događaj “Nezaboravljene priče” kao dio aktivnosti suočavanja sa prošlošću i njegovanja  kulture sjećanja, u okviru projekta „Međugeneracijsko suočavanje sa prošlošću – za kulturu sjećanja i izgradnju mira“. Ovu aktivnost omogućava regionalni projekat Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ujedno to je bila prilika da Vive Žene predstave svoju knjigu pod nazivom “Sjene iza mene”, koja govori o našim korisnicama koje su doživjele seksualno nasilje u ratu  i druge oblike ratnih tortura.  Ratno silovanje  imalo je za cilj da se ponize djevojčice, djevojke, žene, da se uništi njihovo samopoštovanje, da se ućutkaju, da od sramote i straha od osude, nikada ne progovore o ratnim zločinima koji su nad njima izvršeni.

Ova knjiga posuđuje glas svim onim ženama koje nisu spremne progovoriti o zločinu koji su doživjele, i onim ženama koje više nisu među živima, pa ne mogu progovoriti. Bilježenjem priča preživjelih, Vive Žene žele osigurati podršku i priznanje za preživljene patnje i poručiti da  zločin seksualnog nasilja i tortura nad ženama u ratu mora biti spriječen. Knjiga je rezultat projekta „Osnaživanje glasova žena koje su preživjele ratno, seksualno i rodno zasnovano nasilje na zapadnom Balkanu – Za kulturu prepoznavanja i pomirenja“, koji se realizirao uz podršku medica mondiale i Engagement Global (EG) iz fonda Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This