Psihoterapija sa djecom

Kada tražiti pomoć?

Kada roditelji probleme koje imaju sa svojim djetetom ne mogu samirješiti, mogu tražiti savjetovanje ili psihoterapijski tretman za svoje dijete u našem Centru. Takođe, mogu tražiti roditeljske/pedagoške razgovore za sebe.

Problemi kod djece

Djeca dolaze na terapiju zbog sljedećih problema:
– Odgojni problemi: problemi u odnosu između djeteta i roditelja.
-Emotivni problemi: tuga, depresija, ljutnja, nedostatak samopouzdanja, nedostatak motivacije, nedostatak koncentracije, noćne more, itd.
– Problemi u ponašanju: agresija, bijes, hiperaktivno ponašanje, zlostavljanje druge djece ili slučaj kaddruga djeca zlostavljaju njih, problemi s apetitom, sa spavanjem, itd.
– Psihosomatski problemi: glavobolje, bol u stomaku, razni drugi bolovi, gubitak kose, itd.

Uzrok problema kod djece

– Djeca se stalno razvijaju, ali razvoj ponekad ne ide svojim tokom.
– Djeca često svojim ponašanjem reagiraju na probleme u kući ili u njihovoj okolini.
– Djeca su jako osjetljiva i lako preuzimaju traume svojih roditelja, tj. lako mogu biti žrtve tzv.
transgeneracijske traumatizacije.

Tretman

Psihoterapija sa djetetom počinje zajedničkim, porodičnim razgovorom sa roditeljima i djetetom. U ovom razgovoru, dijete i roditelji se međusobno upoznaju s terapeutom, i zajednički se utvrde problemi i očekivanja od tretmana. Pored razgovora, na početku tretmana,roditelji će imati redovne kontakte sa terapeutom i bit će uključeni u porodičnim razgovorima kada to bude indicirano. Redovni kontakti s roditeljima u toku terapije su jako važni zbog podržavanja efekata terapije u kući.
U toku terapije, terapeut pomaže djetetu da izrazi ono što osjeća i ono štao misli da je njegov problem.Obzirom da se djeca ne znaju uvijek verbalno izraziti, terapeut koristi i igru i razne druge kreativne tehnike (crtanje, opuštanje, vođene fantazije, igranje uloga, itd.),koje omogućavaju djetetu da se izrazi na drugi način. Terapeut podržava izražavanje emocije, prorađuje problem i gradi nova pozitivna iskustva.

Roditeljski razgovori

Roditelji mogu tražitizaseban razgovor, kako bi mogli razgovarati o svojim ličnim problemima,o problemima u odgoju djeteta,o svojoj ulozi roditelja, itd.

Terapija s djetetom se odvijajednom sedmično i sesije traju četrdeset petminuta, dok se razgovori s roditeljima obavljaju po potrebi i po dogovoru, i traju šezdeset minuta.

 

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This