Vive Žene dugi niz godina obilježava 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u našoj zemlji, težak položaj žrtava torture, te prisustvo torture u svijetu.

  1. juna organizovan je zajednički susret žena sa područja Vlasenice i Kladnja, koje su učestvovale u programu „Izgradnja mira, međusobnog povjerenja i saradnje“, koji je Udruženje Vive Žene realizovalo sa 50-tak žena iz različitih etničkih skupina u protekle tri godine.

U prvoj fazi programa uključene su 4 monoetničke grupe žena kojima su imale priliku dobiti psihosocijalnu podršku u kazivanju ličnih iskustava prije, za vrijeme i nakon proteklog rata.

U drugoj fazi organizovani su seminari na temu: “Žene i mir“, na kojima su učesnice razgovarale o ulozi žene  u izgradnji zajedničkog dijaloga i mira, te započele svoja iskustva i lične životne priče, na kreativan način prenositi na platno i pripremati se zajednički rad u mješovitim grupama.

U trećoj fazi, žene su u multietničkim grupama prezentovale svoje radove i lične priče i na taj način stvorile prostor za bolje razumijevanje, uzajamno poštovanje i prihvatanje različitih iskustava povezanih sa ratom, te istraživale mogućnosti zajedničkog djelovanja na poboljšanju položaja žena u lokalnim zajednicama.

Danas je organizovan završni, zajednički susret učesnica programa na kojem će se prezentirati postignuća i rezultati zajedničkog rada.

Ova aktivnost realizuje se u okviru regionalnog projekta: „Osnaživanje glasova žena koje su preživjele ratno, seksualno i rodno zasnovano nasilje na zapadnom Balkanu – Za kulturu prepoznavanja i pomirenja“, a provodi se uz podršku medica mondiale i Engagement Global (EG) iz fonda Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

 

 

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This