Dana 21.06.2023. godine je na Filozofskom fakultetu u Tuzli u okviru Ljetnog univerziteta održana radionica za studente na temu “Sekvencijalna traumatizacija – kontekstualni pristup strahu, traumi i gubitku” od strane Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla.

Radionica je organizirana u okviru kampanja 19. Juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratnim sukobima i 26. Juna, Međunarodnog dana borbe protiv torture.

Interaktivna radionica je imala za cilj prenošenje znanja i iskustva iz prakse  Vive Žene, o radu sa osobama koje su preživjele različite oblike ratne torture. Studenti i studentice su imali priliku da kroz diskusiju i kritičko preispitivanje problema traume u postkonfliktnim društvima, dolaze do novih spoznaja i razvoja ideja o ulozi društvene zajednice u prepoznavanju i podršci preživjelih na putu ka njihovom individualnom i društvenom oporavku.

Na osnovu Sporazuma o saradnji između Udruženja Vive Žene i Univerziteta u Tuzli, radionice sa studentima i studenticama se provode tri godine kontinuirano i to u okviru regionalnog projekta: „Osnaživanje glasova žena koje su preživjele ratno, seksualno i rodno zasnovano nasilje na zapadnom Balkanu – Za kulturu prepoznavanja i pomirenja“, koji se realizuje uz podršku medica mondiale i Engagement Global (EG) iz fonda Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

 

Zahvaljujemo se organizatorima Ljetnog univerziteta, Univerziteta u Tuzli, a naročito Odsjeku za psihologiju i profesorici dr. Ljubici Tomić Selimović na svesrdnoj pomoći i dosadašnjoj saradnji.

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This