Press konferencija je održana u petak, 26.novembra 2021. godine  u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Od 25. novembra, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama do Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, Udruženje građana ”Vive Žene” Tuzla će biti dio globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Na pressu je istaknuto da je potrebnoosuditi sve oblike rodno zasnovanog nasilja: od nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do nasilja počinjenog od strane države, uključujući i torturu i zlostavljanje žena političkih zatvorenica jer predstavljaju kršenje ljudskih prava. Nasilje nad ženama i djevojčicama je neprihvatljivo i potrebna je podrška javnosti kako bi se gradilo društvo u kojem će vladati NULTA tolerancija na nasilje.

Vrijeme pandemije koronavirusa, čini se, pogoduje nasilju. O tome svjedoči podatak da su u Sigurnoj kući do sada bile smještene 84 osobe – odnosno 43 osobe ženskog spola i 41 dijete, od toga 4 djece bez pratnje odrasle osobe, koje su bile direktne žrtve nasilja od članova porodice.

– Za pomoć i podršku kroz ambulantni tretman obratilo se 250 osoba kojima je pružen savjetodavno – informativni razgovor, socijalno-pravno savjetovanje, krizna psihološka intervencija, izrada podnesaka prema sudu, upućivanje službene zabilješke ili informacije o postojanju nasilja u porodici, istakla je Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće u UG “Vive Žene”.

 

Ovogodišnje aktivnosti UG “Vive Žene” su započele učešćem na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona i sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, gdje se apelovalo na poslanike u Skupštini, odnosno članove i članice Vlade Tuzlanskog kantona, da nošenjem bijele vrpce izraze svoju opredjeljenost u borbi protiv nasilja u porodici i svakog oblika rodno zasnovanog nasilja, odnosno da izraze svoju podršku svim žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Također, u okviru kampanje, planirane su i sljedeće aktivnosti:

30.11.    Sastanak Foruma direktora Centara za socijalni rad sa područja TK

01.12 – posjeta predsjednika Skupštine TK, Premijera TK, Ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Gradonačenika Grada Tuzla, Gradonačenika Grada Živinice, Gradonačelnika Grada Gračanica, Načelnika Općine Banovići, Načelnika Općine Lukavac i Načelnika Općine Kladanj.

06.12.    Ulična akcija „Lavirint“ – za sve građane i građanke – Pronađi izlaz i osvoji nagradu – Plato kod statua Ismeta i Meše Grad Tuzla

09.12.    Iskustveno – edukativni čas za studente i studentice Univerziteta u Tuzli     – ZOOM platforma

09.12.    Pozorišna predstava „Hasanaginica“ – za učesnice psiho-socijalnih grupa U.G. „Vive Žene“    Teatar „Kabare“ Tuzla

10.12.    Okrugli sto „Neostvarena prava žrtava rata“ – Hotel „Salis“ Tuzla

Aktivnosti u kampanji podrzava  organizacija  medica mondiale u okviru projekta „Osnaživanje glasova žena pogođenih ratnim seksualnim, rodno zasnovanim nasiljem na zapadnom Balkanu – Za kulturu prepoznavanja i pomirenja“.

Projekat se realizuje uz podršku medica mondiale  i Engagement Global (EG) iz fonda The Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ)- Njemačka.

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This