Udruženje građana Vive Žene iz Tuzle od 2021. godine provodi dvogodišnji projekat  “Izgradnja ekonomske otpornosti žena žrtava nasilja kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje pristupa za ostvarivanje prihoda”. Projekat finansira Evropska unija, a provodi UN Women kroz program “Sprječavanje nasilja nad ženama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj: sprovođenje normi, mijenjanje stavova”.

U okviru projekta u periodu od 25. – 27. maja održan je trening za predstavnike_ce privrede i javnog sektora sa područja TK. Na treningu su prisutni upoznati s dosadašnjim napretkom projekta, a razgovaralo se i o mogućnosti razvoja socio-ekonomskog modela za stvaranje boljih prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje žena žrtava nasilja. Seminar je bio prilika da učesnici diskutuju o modelu, te da prijedlozima doprinesu budućoj  operacionalizaciji i primjenjivosti ovog inovativnog modela. Svi učesnici_ce su pokazali spremnost i odgovoran pristup u proces razvijanja socio-ekonomskog modela ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja.

Od septembra 2021. godine Vive Žene rade sa grupom žena žrtava nasilja pružajući im psihosocijalnu podršku, te obuke s ciljem poboljšanja njihove zapošljivosti, te sa raznim institucijama i privrednicima kako bi razvili modele koji će omogućiti svim ženama žrtvama nasilja da lakše izađu iz nasilja, te postanu neovisne u svakom smislu.

Žene žrtve nasilja se nalaze u društveno nepovoljnom položaju zbog same činjenice da žive u nasilnom okruženju, ali i zbog svih ostalih prepreka koje iz toga proizilaze. Kao osobe koje žive pod konstantnom kontrolom, ljubomornim i paranoidnim ispadima, te raznim oblicima nasilja:

Većina žena žrtava nasilja ima skromno radno iksustvo, ali i malu socijalnu mrežu. Upravo ova dva faktora mogu biti presudna kada žena želi da napusti nasilnu zajednicu, jer nema kome da ode,i nema od čega da živi. Vive Žene godinama rade na poboljšanju položaja žena žrtava nasilja, a kao jedan od bitnih aspekata je upravo ekonomsko osnaživanje.

O daljim aktivnostima Udruženja Građana „Vive žene“ iz Tuzle s ciljem ekonomskog osnaživanja žena, javnost će biti blagovremeno informisana.

Vive Žene će putem društvenih i tradicionalnih medija više govoriti o ovoj temi, te će će ustupiti svoje platforme kako be se čuo glas žena žrtava nasilja. Više pronađite na facebook i instagram stranici Vive Žene.

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This