Udruženje građana Vive žene iz Tuzle organizovalo je okrugli sto na temu – „Podrška žrtvama torture u Bosni i Hercegovini – 27 godina poslije rata – šta smo naučili iz prošlosti?“, povodom obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Cilj okruglog stola  je bio  aktuelizirati pitanje statusa žrtava rata i ratne torture, sa posebnim osvrtom na naslijeđe koje ostavljamo novim generacijama.

Okrugli sto je bio prilika da se zajednički analiziraju dosadašnji napori da obezbijedi prava i psihosocijalnu podršku žrtvama krivičnih djela ratnog zločina i drugih oblika torture iz proteklog rata, te da se kroz odgojno-obrazovni sistem, kroz edukaciju mladih promiču pozitivne vrijednosti, empatija i tolerancija. Ponovo je istaknuto da i danas tri decenije nakon početka rata, žrtve torture u BiH ne mogu ostvariti svoja garantirana prava međunarodnim konvecijama koje je BiH ratificirala, a postoji rizik da će ostat samo dio zaboravljene prošlosti.

„Mi , kao, profesionalci, pomagači, aktivisti , mi smo ti koju su uvijek dostupni I na raspolaganju kad god ti ožiljci ponovo zabole.Ali ono što nas u ovom momentu zabrinjava jeste da ti ožiljci često zabole, da svaka kriza u zemlji ili izvan direktno utiče na sve nas, a pogotovo na ljude koji još uvijek osjećaju posljedice ratnih trauma.“- navodi Jasna Zečević, predsjednica Udruženja građana Vive Žene.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta: „Osnaživanje glasova žena koje su preživjele rodno – zasnovano, seksualno nasilje u ratu na zapadnom Balkanu – Za kulturu prepoznavanja i pomirenja“, koji se realizuje uz podršku medica mondiale e. V. i Engagement Global EG) iz fonda Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This