U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, au organizaciji Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla u hotelu Salis održan okrugli sto na temu „Izazovi preživjelih/svjedoka na sudovima BiH u procesima svjedočenja za ratne zločine i prikaz trenutnog stanja o mogućnostima pristupa mjerama reparacije i pomoći svjedocima “ dana 10.12.2021.godine

Okrugli sto bio je je prilika da se javnost upozna o problemima u sudskoj praksi sa kojima se preživjeli/svjedoci susreću prilikom svjedočenja za ratne zločine. Učešće su uzeli predstavnici udruženja preživjelih koji se više decenija bore za svoja prava. Panelisti su bili: Amra Hamidović iz Misija OSCE, Adrijana Hanušić Bećirović – Trial International i Elmir Ibralić – UG Vive Žene.

Mirsada Tursunović, koja je kao osamnaestogodišnjakinja u proljeće 1992. bila žrtva silovanja u Zvorniku, kaže da je najveću podršku pronašla zapravo u nevladinim organizacijama.

Ova aktivnost se održava u okviru projekta “Osnaživanje Udruženja preživjelih za aktivniju  participaciju i unapređenje njihovih liderskih vještina”.” kojeg podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima (RWC)”.

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This