Vive Žene je prva organizacija civilnog društva koja kontinuirano obilježava 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture s ciljem stalnog podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u našoj zemlji, težak položaj žrtava torture te prisustvo torture u svijetu.

Preživjeli/e suočeni su sa nepostojanjem sveobuhvatnog zakonodavstva, nejednakim tretmanom unutar pravosuđa i sudskim presudama koje često ne odgovaraju težini počinjenih zločina i pretrpljenih tortura.

Prošlo je skoro 30 godina od rata, žrtve stare i umiru u izuzetno teškim socio-ekonomskim uslovima, lišeni stavrnog mira i dostojanstvenog života.

Uporedo, žrve su suočene sa veličanjem ratnih zločinaca i čestim negiranjem počinjenih zločina što dodatno retraumatizira žrtve, čime se gubi nada u bolju budućnost i neponavljanje zločina.

Država Bosna i Hercegovina i svi nivoi vlasti dužni su obeštetiti žrtve, priznaju njihov status i omoguće pravo na istinu, pravdu i reparaciju.

Stoga Udruženje Vive Žene poziva vlasti na odgovornost i zahtjeva da izvrše obaveze proistekle ratifikacijom međunarodnih konvencija i postojećeg domaćeg zakonodavstva.

 

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This