Još jedna aktivnost, Dan otvorenih vrata u UG “Vive žene” , organizovana  u povodu obilježavanja 16 dana aktivizma je održana je danas.

Na događaju su učestvovali: Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić , Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić, Zamjenica predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Vedrana Petrović, Ministar za rad socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Esad Džidić, Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović,  predstavnici Grada Živinice, Grada Gračanica, Načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović, i predstavnici Općine Banovići.

Finansiranje svih sigurnih kuća u FBiH je propisano Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.

– Vlada TK je napravila iskorak što se tiče finansiranja smještaja žrtava nasilja u Sigurnu kuću. Ja im se zahvaljujem, jer je ovo prvi put od kako postoji Sigurna kuća na području Tuzlanskog kantona da je Vlada izdvojila iznos onako kako je predviđeno zakonom . Zapravo, ispunili su svoju zakonsku obavezu da 30 posto učestvuju u sufinansiranju smještaja za žrtve nasilja, kazala je ovom prilikom Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće.

Grad Tuzla od samog početka rada ovog Udruženja pruža kontinuiranu podršku. Svi učesnici današnjeg skupa su se složili da je podrška Sigurnoj kući i radu ovog Udruženja itekako potrebna.

Sigurna kuća je spas za ljude koji su zlostavljani, bez obzira koji je vid nasilja u pitanju.

Ovom prilikom UG Vive Žene će uručiti zahvalnice za pruženu podršku za žene i djecu, žrtve nasilja u porodici, za Sigurnu kuću i UG Vive Žene.

Aktivnosti u kampanji podrzava  organizacija  medica mondiale u okviru projekta „Osnaživanje glasova žena pogođenih ratnim seksualnim, rodno zasnovanim nasiljem na zapadnom Balkanu – Za kulturu prepoznavanja i pomirenja“.

Projekat se realizuje uz podršku medica mondiale  i Engagement Global (EG) iz fonda The Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ)- Njemačka.

 

SOS Telefon

b

Programi

Servisi

Share This