DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Vive Žene potpisale ugovor/sporazum o saradnji sa MUP-om TK i RTVTK -

 

Udruženje građana Vive Žene Tuzla, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Radio-televizija Tuzlanskog kantona potpisali su danas, (23.11.2020. godine) dva važna sporazuma o međusobnoj saradnji i zajedničkoj promociji projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ koji U.G. Vive Žene provode u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Pomenuti projekat se realizuje u okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mjenjanje stavova“ kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women.

- Za potpisivanje ova dva sporazuma odlučili smo se u okviru ovog projekta obzirom da u lancu podrške pored Sigurne kuće i svih članica koordinacionog tijela kojeg čine zdravstvene ustanove, pravosuđe, centar za mentalno zdravlje, centri za socijalni rad, policija, najznačajnije je da policija izriče mjere predviđene zakonom i da mediji to kontinuirano prate, a da građani znaju da su ogovorni i da prijave nasilje. Zbog toga vjerujemo da će ova dva sporazuma u saradnji poboljšati stanje na našem kantonu kada je riječ o nasilju u obitelji – rekla je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

Potpisivanje sporazuma dio je najave velike medijske kampanje: „Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!“ koja će po prvi put pored žrtve nasilja u porodici uzeti u fokus policijske službenike koji su jedan od najznačajnijih i često prvi kontakt za žrtve jer od njih traže pomoć i zaštitu.

- Sporazum se odnosi na prevenciju nasilja u porodici koji je u našem zakonodavstvu prepoznat kao inkriminisana radnja zbog koje je donesen i poseban zakon „Zaštita od nasilja u porodici“ koji sadrži sve zaštitne mjere, a policija radi na provedbi ovog zakona i podzakonskih akata koji tretiraju ovu problematiku. Upravo iz tih razloga od velike pomoći policiji je postojanje Vive Žene koje igraju značajnu ulogu da se žrtve porodičnog nasilja zaštite od nasilnika, a mediji su tu itekako bitni jer svojim djelovanjem mogu lakše i brže doći do građana. Iz tog razloga smatram da ovaj sporazum ima višestruki značaj kao što su prevencija, zaštita žrtve i odvajanje od nasilnika – istakao je na današnjem potpisivanju Safet Ibrahimović, direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.
Značaj ovih dokumenata ogleda se u pravovremenom i profesionalnom informisanju javnosti o mogućnostima zaštite žrtava nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera.

- Ako pođemo od činjenice da je porodica temelj svakog društva, onda je jasno koliko je značajan projekat i tema koju danas otvaramo, koristim priliku da se zahvalim Vive Žene na inicijativi i na neumornom angažmanu u ovoj oblasti kao i MUP-u TK koji u okviru svojih nadležnosti imaju obavezu djelovati u skladu sa onim što zakon predviđa u ovim situacijama. RTV TK u svom radu ovoj problemnatici poklanja izuzetnu pažnju, današnji sporazum samo je obaveza više na preveniranju pomenute problematike – zaključio je Kasim Softić, direktor RTV TK.

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba