DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Održan Okrugli sto u okviru projekta
“Osnaživanje žratava/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima”   -

 

UG “Vive Žene” su organizovale Okrugli sto, u okviru projekta “Osnaživanje preživjelih/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima",dana 12.11.2020. godine u hotelu “Tehnograd”, Tuzla. Ciljevi okruglog stola su bili da se predstave rezultati navedenog projekta; da se utvrde potrebe i izazovi preživjelih/svjedoka i ustanove trenutni kapaciteti uspostavljenih međuinstitucionalnih mreža u zajednicama Brčko distrikt i Bratunac i mogućnosti njihove podrške svjedocima. Ovom skupu su prisustvovali članovi udruženja preživjelih logoraša iz Brčko distrikta i Bratunca, kao i predstavnici institucija i nevladinih organizacija iz Bijeljine i Banja Luke i Tuzle.
Predsjednica UG “Vive Žene” Tuzla, Jasna Zečević govorila je o važnosti kontinuirane podrške žrtvama torture i napravila kratki presjek onoga što je u proteklim godinama urađeno na uspostavljanju institucionalnih mreža podrške i potpisanim Protokolima o saradnji kako bi državne institucije preuzele ulogu pružanja sveobuhvatne pomoći žrtvama torture i rata.
Elmir Ibralić je kao koordinator ovog projekta izvijestio skup o najvažnijim rezultatima i izazovima tokom trajanja projekta koji je imao cilj da osnaži preživjele /svjedoke te da se efikasnije nose sa stresom od svjedočenja.
Aida Mustačević Cipurković, psihoterapeut UG Vive Žene je na kreativan način održala prezentaciju o tome šta je trauma i kako ona utiče na preživjele tokom svjedočenja.

Osim predstavnika UG Vive Žene, panelisti okruglog stola je bila i Alma Taso iz Odjeljenja za podršku svjedocima iz Suda BiH, koja je putem video poruke govorila o ulozi ovog Odjela kao i načinu pružanja psihološke podrške svjedocima u postupku suđenja.
Berina Žutić Razić, pravna savjetnica ispred organizacije TRIAL International BiH, također je putem video poruke govorila o važnosti psihosocijalne i pravne podrške preživjelim/svjedocima, stanju i kapacitetima BiH sudova u pružanju zaštite svjedoka, revidiranoj državnoj Strategiji za procesuiranje ratnih zločina te o pravima svjedoka u procesu dostizanja društvene pravde.
Panelisti iz Udruženja preživjelih logoraša Brčko distrikta i Bratunca Sakib Ahmetović, Amir Didić i Kemir Džombić su govorili o izazovima sa kojima se svjedoci suočavaju tokom cjelokuponog sudskog procesa, njihovim potrebama ali i ličnim iskustvima i životu u zajednicama iz kojih dolaze.
Nada Golubović je ispred Fondacije “Udružene žene” Banja Luka govorila o iskustvima sa osobama koje u Republici Srpskoj žele ostvariti status žrtava torture i njegovim nedostacima. U svom izlaganju se dotakla i institucionalnih mreža podrške i potpisanom Protokolu o međuinstitucionalnoj saradnji koje bi ponovo trebale biti aktivirane u cilju pružanja sveobuhvatne pomoći i podrške preživjelim/svjedocima.

Projekat podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima (RWC).

 

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba