DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- 10. oktobar Svjetski dan mentalnog zdravlja  -

 

Organizacija Vive Žene, Tuzla od svog osnivanja, pa do danas radi na pružanju psihološke pomoći i podrške populaciji traumatiziranih, te na taj način osobama koja su doživjeli teška iskustva pokušavamo vratiti nadu u život, i probuditi resurse i snage koje vjerujemo da postoje u svakom pojedincu.
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja s ciljem podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta. Ovim datumom valja naglašavati i podsticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju.
Život s problemima mentalnog zdravlja često može utjecati na svakodnevni život, čineći stvari o kojima drugi možda neće razmišljati, malo težim.
Trebamo biti svjesni i da situacija širenja zaraze COVID-19 koja je pogodila milijarde ljudi širom sveta, a tako i našu zemlju, ostavlja dugoročne posljedice i po mentalno zdravlje. Vive Žene kao organizacija i u tom smislu stoje na raspolaganju u smislu pružanja psihosocijalne pomoći i podrške.
Svi moramo voditi računa o svom mentalnom zdravlju i dobrobiti bez obzira imamo li mentalnih problema ili ne. Postoji mnogo stvari koje možemo pokušati da bi smo počeli voditi računa o svojoj dobrobiti. Ali nije uvijek lako započeti.
S tim u vezi, dajemo male smjernice koje Vam mogu biti od koristi:
 Probajte samo ono u čemu se osjećate ugodno.
 Dajte sebi vremena da shvatite šta vam odgovara krećući se svojim tempom.
 Pravite male korake, odaberite jednu ili dvije stvari koje se u početku čine ostvarivima, prije nego što krenete isprobati druge ideje.
 Opustite se i smanjite stres.
 Pronađite načine za učenje i kreativnost.
 Provedite vrijeme u prirodi.
 Povežite se s drugima.
 Pazi na svoje fizičko zdravlje.
 Pokušajte se naspavati.


JER TEMELJ NAŠEG CJELOKUPNOG ZDRAVLJA JE MENTALNO ZDRAVLJE.

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba