DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- UG 'Vive Žene' Tuzla nastavlja direktni rad sa žrtvama/svjedocima u okviru projekta “Osnaživanje žrtava/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima“ -

 

Hotel ‘Kardial’ u Tesliću će u narednim danima biti domaćin članovima udruženja preživjelih i svjedoka ratnih zločina sa područja Brčko Distrikta i Bratunca, za koje će biti održana dva trodnevna treninga u okviru projekta “Osnaživanje žrtava/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima“ koje provodi Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla. Učesnici će kroz trening steći znanja o važnosti psihološke pripreme svjedoka/žrtve za svjedočenje u kontekstu dostizanja tranzicijske pravde i načinima i strategiji nošenja sa stresom te će unaprijediti svoje komunikacijske vještine važne za proces svjedočenja.
Uz to, u sklopu treninga će se uraditi analiza trenutnog stanja i potreba zajednica po pitanju svjedočenja i resursa za uzajamnu pomoć kod svjedočenja, te će se učesnicima pružiti prilika da jasno definišu trenutne potrebe svjedoka/žrtava i daju prijedloge za nastavak saradnje i nakon okončanja projekta. Glavni cilj treninga je osnažiti preživjele/svjedoke ili potencijalne svjedoke da aktivnije učestvuju u sudskim procesima te povećati vidljivost problematike sa kojom se suočavaju u javnom i medijskom prostoru.
Trening se za grupu žrtava/svjedoka iz zajednica sa područja Brčko Distrikta održava od 23. do 25. septembra, dok će se za grupu iz zajednica sa područja Bratunca održati od 30. septembra do 02. oktobra.
Udruženje građana „Vive Žene” vjeruje da će ovakve i slične aktivnosti doprinijeti prevenciji transgeneracijskog prenosa traume i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini. Zbog svega, ovaj projekat se može ocijeniti i kao investiciju od koje će i šira zajednica ali i cjelokupno društvo u BiH imati korist.
Projekat je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba