DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Žrtvama torture neophodna zakonska zaštita i razumijevanje okoline -

 

Psihičke posljedice proteklog rata u Bosni i Hercegovini kod preživjelih žrtava seksualng nasilja prisutne su i danas, 25 godina poslije. Osobe koje su preživjele različite vidove tortura su marginalizirane i bez adekvatne sistemske zaštite. Stručne osobe ali i žrtve/preživjele poručuju da bi društvo ovoj populaciji trebalo prilaziti sa više senzibiliteta i empatije.
Početkom rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine Adila Suljević iz Brčkog, tada 26-godišnjakinja, prošla je neviđena mučenja u logoru Luka u svom rodnom gradu. Tri puta je odvođena na strijeljanje i žrtva je silovanja. Nakon pretrpljenih zločina, jednog je dana zanijemila i naredna tri mjeseca nije mogla progovoriti. Suljić se danas, djelujući u Udruženju građana ˝Suze˝, zalaže za poboljšanje zdravstvenog, ekonomskog i psiho-socijalnog statusa preživjelih žrtava seksualnog nasilja.˝Kada je puklo to sve, ja sam ostala u svom gradu. Za mene je cijeli moj grad bio logor. To su velike strahote, horor film, nešto neopisivo. To se riječima ne može iskazati. Ali, mi postojimo, svjedoci koji se, dok smo živi, sjećamo i to ostaje u nama, do naše smrti˝, navodi Suljević, dodajući da je nerijetko za svoje sugrađane ona osoba bez imena i prezimena, osoba koju označavaju etiketom silovane žene.U procesu oporavka, a putem adekvatnog suočavanja sa prošlošću, neophodno je prekinuti zavjeru šutnje i socijalno uključiti preživjele žrtve, pri tome promovirajući humanost, toleranciju i nenasilje.


Još uvijek nije donesen sveobuhvatni zakon koji bi omogućio psiho-socijalnu podršku i rehabilitaciju preživjelih, tako da su pomoć i razumijevanje od strane porodice i okoline od ključnog značaja.
˝S obzirom na to da živimo u društvu gdje osobe koje su doživjele ratni zločin nemaju veliku podršku, vrlo je bitno da im njihovi najbliži pruže podršku u svakom smislu. Bitno je da prate da li redovno piju terapiju, imaju li kakve promjene. Vrlo je važno da ih ne sažalijevaju, jer te osobe već same sebe sažalijevaju i preživljavaju strahote˝, ističe Munevera Čavalić, članica UG ˝Suze˝.
Bez obzira na pomoć stručnjaka i redovnu upotrebu lijekova, ponekad i svakodnevne, uobičajene situacije mogu pokrenuti lavinu sjećanja na mučni period života i djelovati vrlo uznemirujuće. Prazne gradske ulice nakon pojave pandemije COVID-19, Suljić su podsjetile na atmosferu iz 1992. godine i strahote koje je proživljavala sa svojim sugrađanima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
˝Tišina. Nigdje nikog. Sve zatvoreno. Letci o pandemiji polijepljeni na svim vratima, nigdje žive duše. Mene je uhvatio strah, neka panika. Vratilo me to u ratno stanje gdje nema ptica, gdje nema ljudi...˝, navodi Suljić.
Razgovarajući sa mužem i majkom, Suljić se oduprla negativnim mislima...˝ Malo-pomalo, shvatila sam da nije to rat. Ja se nadam da će mnogo bolje biti kasnije˝, kazala je Suljić.
Udruženje građana ˝Vive Žene˝ iz Tuzle je pružilo kriznu pomoć i podršku svojim korisnicama u vrijeme pandemije putem telefonskog psiholološkog savjetovanja, a kroz kućne posjete distribuiralo je prehrambene i higijenske pakete.
Udruženje ˝Vive Žene˝ jedna je od prvih organizacija u Bosni i Hercegovini, koja od 1994. godine pruža psiho-socijalnu podršku preživjelim žrtvama rata, ratne traume i nasilja.
˝Vive Žene nikada neće prestati, zbog kompleksnosti traumatizacije, da rade i ne odustaju od svoje misije pružanja pomoći. Također, jednu bih poruku kazala svim preživjelim koji i dalje šute o onome što se desilo, a to je da je važno da promisle, da svako u svom okruženju ima osobu od povjerenja s kojom bi mogli dio svoje priče podijeliti, a slijedeći korak bio bi da potraže stručnu psihološku podršku za sebe˝, poručuje Amra Muradbegović, psihoterapeut u UG ˝Vive Žene˝.


 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba