DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Nastavljaju se psihosocijalne radionice u okviru projekta: “Osnaživanje žrtava/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima” -

 

Zadovoljstvo nam je objaviti informaciju da Udruženje građana ‘Vive Žene’ Tuzla nastavlja sa održavanjem psihosocijalnih radionica u okviru projekta “Osnaživanje žrtava/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima”, uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite zdravlja, osiguranje adekvatne socijalne distance prisutnih i obavezu nošenja zaštitne maske i rukavica.

Krajem 2019. godine Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla je, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, započelo sa implementacijom projekta “Osnaživanje žrtava/svjedoka za aktivnije učešće u sudskim procesima”, u okviru kojeg su u toku mjeseca februara i marta održane prve psihosocijalne radionice u Bratuncu i Brčko Distriktu za preko 40 učesnika/ica. Cilj radionica je da se žrtve/svjedoci i potencijalni svjedoci informišu o procesu davanja iskaza, svojim pravima, odgovornostima i potrebama, da podijele dosadašnja iskustva svjedočenja, te da usvoje vještine emocionalne samokontrole kako bi minimizirali negativne efekte svjedočenja.

Epidemija korona virusa u Bosni i Hercegovini i odluke nadležnih kriznih štabova o zabrani kretanja i okupljanja onemogućili su dalji rad Udruženja 'Vive Žene' u zajednicama u kojima se projektne aktivnosti sprovode, te primorali voditelje radionica da kontakt sa žrtvama/svjedocima, učesnicima radionica, ostvare putem aplikacija za pametne telefone i na taj način im pruže psihosocijalnu podršku. Budući da je epidemiološka slika u BiH sve povoljnija te je, istovremeno, došlo do popuštanja mjera nadležnih organa, Udruženje 'Vive Žene' je donijelo odluku o nastavku rada u zajednicama.
Projekti poput navedenog važne su razvojne alatke cjelokupnog društva u Bosni i Hercegovini, te je, zbog toga izuzetno nužno da se oni nastave sprovoditi i u vrijeme epidemije.

Projekat je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima (RWC).

 

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba