DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Saopštenje za javnost o održanom sastanku koordinacionog tijela za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici Tuzlanskog kantona -

 

Zaštita žrtava nasilja ima posebnu važnost u vrijeme kriza, jer su njihova osnovna ljudska prava dodatno ugrožena i pružanje adekvatne zaštite od strane institucija može biti djelimično ograničeno.

Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla u suradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona je dana 13. maja 2020.g. organiziralo sastanak KOORDINACIONOG TIJELA ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV NASILJA U PORODICI TK, kojem su prisustvovali i predstavnici drugih institucija, koji imaju značajan doprinos u unaprijeđenju zaštite žrtava nasilja u vrijeme pandemije izazvane COVID – 19.

Sastanku su pored organizatora prisustvovali predstavnici i predstavnice Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Zavoda za javno zdravstvo TK, Kantonalne uprave civilne zaštite, J.U. Centar za socijalni rad Tuzla i J.U. Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Svjesni činjenice da je uobičajena procedura smještaja žrtava nasilja u Sigurnu kuću, otežana, zbog poštivanja mjera prevencije širenja korona virusa, U.G. “Vive Žene” je u suradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK, iniciralo izradu “Smjernica za prijem žrtava nasilja u Sigurnu kuću U.G. “Vive Žene” za vrijeme pandemije COVID – 19.

Smjernice su Aneks na već postojeći Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za Tuzlanski kanton i Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici za sve općine Tuzlanskog kantona.

Predstavnici i predstavnice institucija su dali svoj doprinos u izradi smjernica, dostavljanjem prijedloga o postupanju u skladu sa nadležnostima i mogućnostima institucije koju predstavljaju.

Svi prisutni su bili saglasni da je zaštita žrtava u vrijeme krize izuzetno važna i da će navedene smjernice olakšati proceduru smještaja žrtava nasilja u Sigurnu kuću.

Smjernice će po hitnoj proceduri biti dostavljene svim nadležnim institucijama s ciljem informisanja i postupanja.

Udruženje građana “Vive Žene” - Tuzla

 

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba