DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Podrška za osobe treće životne dobi -

 

Svaka životna dob ima svoje specifičnosti. U ovoj se dobi javlja i osjećaj osamljenosti (gubitak bračnog partnera, prijatelja), te tjeskobe i strah od budućnosti i blizine smrti. Ali, ako stariji ljudi na starost počnu gledati pozitivnije, a i njihova okolina postane njima naklonjenija, otvoriti će se mnoga vrata za nova iskustva. Naravno, u skladu sa željama i mogućnostima pojedinaca.

Ako pogledamo trenutnu situaciju koja vlada svugdje u svijetu, a tako i u našoj zemlji, možemo reći da je osjetiti strah normalno stanje naročito ukoliko su osobe ograničene sa kretanjem, osjetljiviji na promjene, ili narušenoga zdravstvenog stanja.

Strah je taj koji vas tjera da slijedite upute koje su vam dali liječnici, Krizni štab, kao npr. da ne trebate izlaziti i da se trebate izolirati. To je strah što nas štiti i treba ga poslušati. Možete osjetiti da ste: napušteni, usamljeni, razdražljivi, nervozni sa mislima koje se stalno vraćaju. Možda ste uplašeni, jer ne znate na koji način doći do lijekova koje pijete...... ili osjećate se bespomoćno, jer ne možete otići u nabavku ili osjećate paniku ili strah da će Vam se iznenadno pogoršati zdravlje, a neće biti nekog od članova porodice da Vam pomogne...

Možda se pitate zašto se to sada Vama dešava, kada ste u periodu života kada želite uživati i baviti se lijepim stvarima. Te reakcije su način na koji vaš um reaguje na stres.
Vi koji ste odlučili da poslušate savjete Kriznog štaba da ostanete kući, zapravo dajete doprinos i sebi i zajednici u kojoj živite.

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba