Vive Zene Tuzla


- Održan okrugli sto na temu “„Povezivanje i jačanje profesionalaca koji rade na suzbijanju nasilja u obitelji kroz provedbu i praćenje Protokola intervencija u Tuzlanskom kantonu i Županiji Posavskoj, FBiH“ -

"Protokol intervencija u slučajevima nasilja u porodici" u Županiji Posavskoj, jedna je od tema održanog okruglog stola u općini Odžak, 10.04.2013.

U.G. "Vive Žene" od početka 2013.g kontinuirano radi na implementaciji programskih aktivnosti, "Povezivanje i jačanje profesionalaca koji rade na suzbijanju nasilja u obitelji kroz provedbu i praćenje "Protokola intervencija u Tuzlanskom kantonu i Županiji Posavskoj" a ovaj okrugli sto je bio prilika da se predstavnici institucija sa područja općine Odžak upoznaju sa planiranim aktivnostima, dosadašnjom praksom U.G. "Vive Žene" na izradi protokola za Tuzlanski kanton, odnosno prilagođavanje istog na lokalni nivo, općine Živinice i Kalesija.

Okrugli sto je održan u prostorijama Centra za socijalni rad u suradnji sa predstavnicama centra.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici sljedećih institucija, udruga: Policijska uprava/policijska stanica Odžak, Dom zdravlja Odžak, Županijski zavod za pružanje pravne pomoći, Općine Odžak, Obrazovne institucije, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Udruga "Život", Udruga "Kuća nade".

Uvodničarke okruglog stola su bile: Ivka Božić, ravnateljica Centra za socijalni rad Odžak, Anita Lemut, socijalna radnica CZSR Odžak, Mima Dahić, koordinatorica dokumentacije i istraživanja, U.G. "Vive Žene", i Fatima Bećirović, koordinatorica psihosocijalnog programa, U.G. "Vive Žene".

Uvodničarke su, svaka iz svog djelokruga rada, prezentirale prisutnima, kako direktan rad sa žrtvama nasilja u porodici, odnosno svoja iskustva kada je u pitanju ova problematika, tako i iskustva na izradi pomenutih Protokola.

Nakon uvodnih prezentacija učesnici su imali priliku da diskutuju o problematici nasilja u porodici, dilemama i problemima u radu, pozitivnim iskustvima, međusobnoj suradnji isl. što i jeste jedan od ciljeva okruglog stola, povezivanje i bolje upoznavanje profesionalaca.

Također, postignut je i dogovor o budućoj suradnji na realizaciji planiranih aktivnosti, odnosno prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici.

Danijela Kaloci

   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba