Vive Zene Tuzla


Istorijat

Osnivanje

Rat u BiH (1992 –1995) koji je rezultirao je masovnim ubistvima, razaranjima i velikim migracijskim pomjeranjima. Ovo je uzrokovalo niz traumatskih iskustava, mnoštvo bolnih I po život opasnih događaja, različite dugoročne stresne promjene i velike gubitke za ljude.

U martu 1994 godine, na inicijativu grupe zena iz Njemacke, Dortmunda, a uz pomoc zena iz Tuzle(BiH) osnovana je organizacija Vive Zene. Cilj osnivanja je bio pruzanje brze, efikasne I kontinuirane psihosocijalne pomoci zenama I djeci koje su u to vrijeme dozivljavale teska traumatska iskustva I razlicite oblike torture (psihicka, fizicka I seksualna)

Osnovane u ratnom periodu, prema konceptu rada kreiranom od strane stranih strucnjaka, VZ su od svog osnivanja do danas presle tezak razvojni put prilagodbe lokalnom kontekstu.

Ne samo da je teskoca bila u razumjevanju psihosocijalne, psihoterapeutske djelatnosti, vec I sam pojam nevladina organizacija bila je nepoznanica u tadasnje vrijeme.

To nije smetalo da se osoblje VZ sa entuzijazmom, patriotizmom i znanjem potpuno posveti klijentima, zenama I djeci zrtvama rata.

Haoticno stanje u zemlji imalo je svoj odraz na haoticno stanje u organizaciji. U to vrijeme niko nije mnogo obracao paznju na formalne strukture, raspodjelu uloga I odgovornosti u timu.

U periodu od 1994 –1997 rad u VZ imao je fokus na ratnu traumu, prognanicka populacija, prevashodno zene I djecu.

Koncept terapeutskog centra zasnivao se na terapeutskom tretmanu u trajanju od 6 – 8 mjeseci. Za vrijeme boravka u centru pored psihoterapeutskog tretmana, zene I djeca su imali kompletnu medicinsku, socijalnu I pedagosku podrsku I zastitu.

Nakon boravka u centru klijenti odlaze u tzv.”drugu fazu” koje je predstavljalo korak ka osamostaljivanju . U drugoj fazi pored psihosocijalne brige zene I djeca su imali mogucnost obrazovanja (razni kursevi, prekavalifikacije…). Iz “druge” faze prelaze u “trecu” koja je ustvari bila agrikulturni projekat, gdje su zene trebale svojim radom da obezbjede egzistenciju.

Čitav ovaj koncept bio je kreiran od strane donatora(osnivača) I neprilagodjen lokalnom kontekstu, stvarnim potrebama klijenata VZ. Kao takav ipak je bio svrsishodan u ratnom periodu, kada je klijentima VZ bila potrebna osnovna egzistencijalna sigurnost. Jos neko vrijeme nakon rata imalo je smisla zadržati koncept “faza” jer se na taj način omogućavalo klijentima da nakon rada na traumi, rade na izgradnji svoje unutarnje interne strukture I ojačaju vlastite resurse.

Krajem 1997 prvi put se unutar organizacije razgovara o konceptu. U medjuvremenu (1996) vodjstvo organizacije prelazi u ruke lokalnog osoblja, ali ipak donosenje odluka bitnih za razvoj organizacije ostaju privilegija donatora(osnivača). To dovodi do veoma napete situacije unutar organizacije.

Kako jos uvijek nije postojala jasna struktura unutar tima , uloge, obaveze I odgovornosti nisu kristalizirane, sav entuzijazam, energija tima koji je radio od osnivanja postepeno prelazi u osjecaj zasicenosti, iscrpljenosti, umora. Energija se trosi na rjesavanje unutarnjih problema, zanemaruju se potrebe klijenata, tj. zajednice. Ovaj period je bio veoma kriticna faza u razvoju VZ. U to vrijeme osjecalo se da ne pratimo svoju viziju, ili da nam nije svima jasna vizija.

Dakle od 1999 do 2001 Vz rade po novom koncept. I dalje je fokus ratna trauma, izbjeglicka populacija ali sve vise se radi I sa zrtvama nasilja (ambulantni rad). Rad sa izbjeglickom populacijom nastavlja se I na terenu u izbjeglickim zajednicama

Psihosocijalni program sprovodi multidisciplinarni tim u centru(stacionar) u zajednici I ambulantno.

Kako se obim rada i poslova organizacije Vive Žene od dana njenog osnivanja sve više proširivao, tako se početkom 2000.godine ukazala potreba za izgradnjom namjenskog objekta. S tim u vezi, a imajući u vidu da je naša organizacija već punih šest godina uspješno realizirala svoje programe i, na taj način, postižući zadovoljavajuće rezultate stekla povjerenje kako stranih donatora tako i lokalne zajednice, obratili samo se našim donatorima sa zahtijevom za novčanu donaciju, tražeći u isto vrijeme i podršku lokalnih vlasti.

Uzimajući u obzir našu dugogodišnju uspješnu suradnju, kao i stečeno povjerenje, od strane donatora stigao je pozitivan odgovor a Općina Tuzla, koja je uvijek pokazivala spremnost i otvorenost za suradnju sa nama, donijela je odluku o dodjeli zemljišta za izgradnju novog objekta.

Ovi napori rezultirali su onim što danas imamo, a to je suvremena ustanova koja svojim izgledom i kapacitetima zadovoljava vrhunske i evropske i svjetske standarde.

Vive Žene sa svojim multidisciplinarnim timom danas obezbjeđuje efikasnu psihosocijalnu pomoć i podršku kroz tretmane porodične terapije, individualne i grupne psihoterapije, medicinsku pomoc, socijalno i pravno savjetovanje i pedagoški rad.

   
 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOlof Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba