DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Sprovođenje normi, mijenjanje stavova -
Vive Zene

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla je u protekle dvije godine, 2018. i 2019.godini, implementiralo projekat „Povećanje razumijevanja i prihvaćanja rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama - put ka prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“ u okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women. Priprema projekta temeljila se na dvadeset dvije godine iskustva i stručnosti Vive Žene u radu sa ženama žrtvama različitih oblika nasilja i zaključkom da bi ukidanje nasilja nad ženama trebalo posmatrati u širem kontekstu koji zahtijeva društvene, obrazovne, kulturne i političke promjene koje direktno mogu dovesti do smanjenja i nestajanja rodne hijerarhije, individualnih i institucionalnih predrasuda, diskriminacije i nasilja.

- Prekinimo šutnju o nasilju nad ženama i djevojčicama! -
Vive Zene

U hotelu “Senad od Bosne” na jezeru Modrac, danas 18.12.2019. održan je okrugli sto na temu “Prostor za razmjenu mišljena i dijalog koji vode promjeni u društvu – promjena stereotipnih stavova i prekid šutnje o nasilju nad ženama i djevojčicama”. Aktivnosti su se realizirale u okviru projekta “Povećanje razumijevanja i prihvatanje rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama – put ka prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama u periodu 2018-2019. godina kojeg implementira Udruženje građana Vive Žene u sklopu regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women.

- Učešće na konferenciji "Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici -
Vive Zene

U organizaciji Gender Centra FBiH, konferenciji "Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici" (11. i 12. decembar) prisustvovale su Selma Tufekčić i Danijela Kaloci ispred U.G. "Vive Žene" Tuzla.

Ispred koordinacionog tijela TK o aktivnostima na području Tuzlanskog kantona izvještavala je Danijela Kaloci,. Učesnici konferencije su i naši dugogodišnji suradnici iz institucija sa područja Županije Posavske i Tuzlanskog kantona.

- Obilježeno 16 dana aktivizma -
Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene, i ove godine su se globalnoj kampanji obilježavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.
Dani aktivizma počinju 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završavaju 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Vive Žene su sprovele niz aktivnosti, kao što su tribine i radionice sa djecom i mladima, također i sa različitim ženskim udruženjima, šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja, kojoj su se pridružile srednje škole iz Tuzle.

- Premijerno izvedena predstava Sretni kraljević -
Vive Zene

Premijera predstave "Sretni kraljević" je izvedena sinoć pred prepunom scenom Pozorišta mladih Tuzle/Dvorani Kaleidoskop. Predstava „Sretni kraljević“ je nastala u okviru projekta
„Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa Pozoriste mladih Tuzle Tuzla. Projekat finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i završna predstava zajedničkog projekta gdje su djeca i mladi imala priliku da postanu aktivni sudionici u prevenciji nasilja, a posebno rodno zasnovanog nasilja kroz povećanje ličnih vještina i kompetencija, zajedničkim djelovanjem u poticanju i promicanju nenasilja i rodne ravnopravnosti u BiH.

- Podrška Udruženja Duga iz Bazela “ -
Vive Zene

Udruženje Duga iz Basela je upriličilo, i ove godine, prikupljanje sredstava organizovanjem ručka za stanovnike Bazela, te ostvareni prihod je namijenjen za podršku aktivnostima u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom prikupljeno je 2800 CHF za aktivnosti Vive Žene.
Zahvaljujemo se članicama Udruženja na njihovoj podršci stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

- Premijera predstave „SRETNI KRALJEVIĆ“ -
Vive Zene

Premijera predstave „Sretni kraljević“ planirana je za utorak, 10.12.2019. godine (Dan ljudskih prava) u 20.00h, a repriza za srijedu, 11.12.2019. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle/Dvorani Kaleidoskop.
Predstava „Sretni kraljević“ nastale u okviru projekta
„Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle. Projekat finansira Evropska unija. U predstavi igra 30 mladih ljudi, polaznika Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle. Rad sa grupom i režiju predstave potpisuju Amila Beširović i Adnan Džekić.

- Organizovana "Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja" -
Vive Zene

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u centru grada ogranizovana "Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja".
Zahvaljujemo se ucenicima i profesorima JU Srednja ekonomsko-trgovinska škola Tuzla, Gimnazija "Ismet Mujezinović", Mašinska škola Tuzla, Katolički Školski Centar "Sv.Franjo", Medicinska Škola Tuzla, Mješovita srednja škola Tuzla, JU MS Hemijska Škola Tuzla na ukazanoj podršci.

- Učešće Vive žene na dijaloškoj platformi -
Vive Zene

Uvažavanje, razumijevanje i dijalog su preduslovi za napredak zajednica i mladih u cijeloj regiji - jedan je od zaključaka regionalne dijaloške platforme održane u Sarajevu 02. i 03. decembra 2019. godine.
Suzdina Bijedić, koordinatorica u UG Vive Žene je učestvovala u radu dijaloške platforme. UG Vive Žene sprovode projkeat "Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama", u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

- Obilježavanje 16 dana aktivizma u Bratuncu -
Vive Zene

Da nasilje nikada nije rješenje poručili su nam učenici osnovnih škola “Branko Radičević” I “Vuk Karadžić” iz Bratunaca, učesnici pedagoških radionica koje sprovode U.G. Vive Žene.

Radili smo jučer interesantne aktivnosti i sa ženama u Bratuncu,a u povodu obilježavanja 16 dana aktivizma borbe protiv rodno - zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama

- Održana press konferencija: Povodom završetka trogodišnje realizacije projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“-
Vive Zene

Povodom završetka trogodišnje realizacije projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“, kojeg implementira Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a kojeg finansira Evropska unija, danas je održana press konferencija.

Ovom prilikom je najavljena finalna premijera predstave „Sretni kraljević“

Realizovan posljednji u nizu dvodnevnih treninga u sklopu prvog ciklusa edukacije na temu: "Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđ
Vive Zene

U.G. "Vive Žene" Tuzla je 02. i 03. decembra realizovalo i posljednji u nizu dvodnevnih treninga u sklopu prvog ciklusa edukacije na temu: "Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama", u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Trening je i ovaj put okupio preko dvadeset učesnica, članica ženskih organizacija, neformalnih i formalnih ženskih mreža, javnih ustanova i aktivistkinja iz: Banja Luke, Maglaja, Tuzle, Gradiške, Zenice, Pala, Bratunca, Brčkog, Živinica.

- U.G. "Vive Žene" Tuzla je nastavilo sa realizacijom dvodnevnih treninga na temu: "Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama" -
Vive Zene

U.G. "Vive Žene" Tuzla je 21. i 22. novembra nastavilo sa realizacijom dvodnevnih treninga na temu: "Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama", u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).
Ovaj put je trening okupio 20 žena i djevojaka, članica ženskih organizacija, neformalnih i formalnih ženskih mreža, javnih ustanova i aktivistkinja iz: Tuzle, Banja Luke, Maglaja, Bijeljine, Čelića, Trebinja, Gračanice, Lukavca, Velike Kladuše, Doboja.

- Održana press konferencija u povodu obilježavanja 16 dana aktivizma,
borbe protiv rodno zasnovanog nasilja -
Vive Zene

Press konferenciju, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25.novembar, je održana danas, 22.novembra 2019. godine u 11 časova u prostoru Dvorane Kaleidoskop / Scena Pozorišta mladih Tuzle. Na press Konferenciji se govorilo o finasiranju Sigurne kuće Vive Žene, podršci i zaštiti žrtava nasilja u Sigurnoj kući, osnaživanju žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama, i predstavljanju kalendara aktivnosti u povodu 16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama.Utočište u sigurnoj kući koja egzistira u okviru Udruženja "Vive Žene" iz Tuzle u 2019. godini pronašlo je 40 žena i 17 djece koji su bili žrtve nasilničkog ponašanja.

- Žrtve nasilja prekinule šutnju – Vive Žene održale prvi forum “Moja priča” -
Vive Zene

U sklopu regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women, U.G. Vive Žene kao partneri na projektu održale su u srijedu 20. novembra 2019. godine u MZ Kiseljak - Tuzla prvi Forum pod nazivom “Moja priča” i “Ženski lanac podrške”. Projektne aktivnosti sprovedene su u četiri regije/područja Sjeveroistočne Bosne kroz period 2018/2019 godina. Održanom Forumu prisustvovali su profesionalci iz institucija i predstavnici udruženja koja se bave žrtvama nasilja, članovi pomenute lokalne zajednice kao i žrtve nasilja koje su odlučile da “prekinu šutnju” i sa prisutnima podijele svoju priču kako bi ohrabrile one koji trpe nasilje da naprave prijavu kao i da svojom pričom potaknu profesionalce da govore o sistemu podrške.

- 14.11.2019, hotel Kardial, Teslić - Trening za žene i djevojke na temu: „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“ -
Vive Zene

Udruženje Vive Žene je započelo realizaciju dvodnevnog treninga na temu: „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).
Trening je okupio 45 žena i djevojaka, članica ženskih organizacija, neformalnih i formalnih ženskih mreža, javnih ustanova i aktivistkinja iz: Brčko distrikta, Banja Luke, Sarajeva, Mostara,...

- Poziv za učešće na treningu: „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprijeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“ -
Vive Zene

UG “Vive Žene“ Tuzla provodi trening za žene, aktivistkinje iz organizacija civilnog društva, privatnog i javnog sektora na temu: „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprijeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

-UG “Vive Žene“ Tuzla započelo sa realizacijom projekta: „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“ -
Vive Zene

UG „Vive Žene“ Tuzla je početkom mjeseca oktobra započelo sa realizacijom projekta: „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprjeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“, u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), koji ima za cilj doprinijeti ravnopravnosti spolova i participaciji žena u procesima donošenja odluka, dijaloškim procesima i razvoju društvene kohezije na nivoima lokalnih zajednica u BiH.

- Aktivistice Svjetskog pokreta žrtava i preživjelih za
zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu u studijskoj posjeti BiH -
Vive Zene

Aktivistkinje Svjetskog pokreta žrtava i preživjelih zaustavljanja seksualnog nasilja - SEMA, u periodu 25.10.-28.10.2019., nalaze se u studijskoj posjeti BiH, a domacin im je Udruzenje za pomoć zrtvama i prezivjelim seksualnog nasilja u ratu "Naš glas”,čcije je sjedište u Tuzli. Veći dio gostujuće delegacije čine preživjele ratnog seksualnog nasilja iz Ukrajine, a cilj njihove posjete je razmjena iskustava i dobrih praksi u vezi sa različitim oblicima podrske za preživjele ratnog seksualnog nasilja. S tim u vezi, 26.10.2019. je u Tuzli, uz podršku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u prostorijama Behrambegove medrese održan radni sastanak kojem su osim gostiju i domaćina prisustvovali g-dja Malini Laxminarayan, predstavnica dr. Mukwege fondacije i glavna koordinatorica SEMA pokreta...

- Sajam proizvoda žena sa sela -
Vive Zene

Sajam proizvoda žena sa sela je održan 19.10.2019.godine u Tuzli. Tradicionalno se organizuje u povodu Međunarodnog dana žena na selu koji se obilježava svakog 15. oktobra, a na ovogodišnjem učestvovala su sedam udruženja žena sa područja Podrinja i 2 sa područja Tuzlanskog kantona. Glavni cilj sajma je da se široj javnosti predstavi čime se bave žene u ruralnim sredinama i kako one doprinose zajednici i svojim porodicama.
Razne vrste džemova, meda, pekmeza, vina, rakije, prirodnih sokova, ali i odjevnih predmeta i ukrasa, krasili su štandove kojima se teško mogli prići zbog velikog broja građana koji su razgledali, razgovarali sa proizvođačima, ali i kupovali domaću hranu sebi i svojoj porodici.

- Posjeta Švicarske agencije za razvoj DEZA -
Vive Zene

Rahel Boesch i Jasmina Opardija, predstavnice Švicarske agencije za razvoj DEZA, posjetile su UG Vive Žene dana 4.10.2019.godine. Sa predsjednicom, UG Vive Žene, Jasnom Zečević razgovarale su o postignućima u prethodnom periodu i planovima za budućnost, sa posebnim akcentom na održivost Vive Žene. Lejla Jogunčić, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla, i Hasiba Alibegović, šefica Službe socijalne zaštite u Centru za za socijalni rad Tuzla, su prisustvovale sastanku te tokom predstavljanja saradnje između dvije ustanove naglasile važnost postojanja Sigurne kuće Vive Žene.
Švicarska agencije za razvoj DEZA podržava rad UG Vive Žene kroz partnerske projekte sa Fondacijom IAMANEH iz Švicarske.

- Održan trening za Mrežu žena u Podrinju -
Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene je organizovalo dvodnevni trening za Mrežu žena u Podrinju, u periodu 06.09. do 08.09.2019 godine.

Treningu je prisustvovalo 20 članica Mreže, a teme treninga su bile:

- Strateško planiranje i
- Odnosi sa javnošću

- Video Peer edukacija -
Vive Zene

U okviru projekta "Dječaci i djevojčice glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" koga implementiraju UG "Vive Žene" u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle a finansira EU, nakon završene edukacije od četri modula za vršnjake edukatore, na kojoj je 40 djevojčica i dječaka obučeno da sprovode u svojim školama radionice na temu nasilja, nastao je ovaj video uradak. Link >>

- Himna Peer edukatora
Vive Zene

U okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive žene" u partnerstvu sa Pozoriste mladih Tuzle Tuzla, a finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, realizovana su četiri modula radionica na kojima su edukovana djeca i osposobljena za peer (vršnjačke) edukatore. Tokom rada i edukacije za peer edukatore napraljena je i himna našeg kampa. Hvala svima koji su doprinijeli u realizaciji projekta, a posebno hvala onima koji će u budućnosti doprinijeti da živimo u zajednici bez nasilja.

Uživajte! - https://youtu.be/ECTdJx3C598

- Posjeta predstavnika Zupanije Posavske udruženju građana Vive Žene -
Vive Zene

Nakon dugogodišnje, vrlo uspješne suradnje sa subjektima zaštite i članovima koordinacionog tijela za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici iz Županije Posavske, upriličen je sastanak i posjeta našem udruženju. Tokom posjete, predstavnici institucija su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa funkcioniranjem Sigurne kuće U.G. "Vive Žene", što im je bilo vrlo značajno i korisno. Također, dogovoreni su i naredni koraci i aktivnosti koordinacionog tijela.

- Obilježen Dan podrške žrtvama torture -
Vive Zene

U povodu obilježavanja 26.juna – Međunarodnog Dana podrške žrtvama torture na sceni Pozorišta mladih Tuzle sinoć je izvedena predstava "Kako sačuvati Ivicu i Maricu”. Iako je tortura apsolutno zabranjena i dalje predstavlja globalni problem, fizička i psihička tortura je i dalje prisutna u više od polovine svjetskih zemalja, kazala je Jasna Zečević, direktorica Udruženja građana "Vive Žene". - Žrtve torture su muškarci, žene i djeca koji su izloženi nehumanom kažnjavanju, ekstremnom ponižavanju i zlostaljanju. Rehabilitacija predstavlja ključni faktor u oporavku pojedinca, njihovih porodica, a također i cijelog društva. Svrha rehabilitacije je da osnaži osobe koje su preživjele torturu, da nastave život kao punopravni članovi društva....

- Obilježeno 25 godina rada Udruženja građana Vive Žene -
Vive Zene
Udruženje građana "Vive Žene" sinoć je u dvorani Kaleidoskop obilježilo 25 godina rada i djelovanja. Svih ovih godina u fokusu je bila psihosocijalna pomoć i podrška osobama koje su doživjele traumatska iskustva rata, torture i nasilja. Do danas više od 12.000 žena i djece su bili dio psiho-socijalnog tretmana u Centru. Više od 6.200 osoba učestvovalo je u raznim programima zajednica koje su realizirane na području istočne Bosne. Više od 340 profesionalaca uzelo je učešće u obukama koje smo realizirali u Centru. Također, 2.000 djece uzrasta od 10 do 16 godina bili su dio pedagoških radionica u školama u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, Brčko Distriktu, Posavska županija i istočnoj Bosni.

- Održana promocija "Zbornik radova - Rehabilitacija žrtava torture i nasilja br.9" -

Vive Zene
Promocija devetog po redu Zbornika radova pod naslovom "Rehabilitacija žrtava torture i nasilja", upriličena je 20.06.2019. u Ateljeu "Ismet Mujzeinović" u Tuzli.

Zbornik je dio edicije, koju UG ”Vive Žene” izdaju od 2009. godine, s namjerom da se na jednom mjestu prikaže rezime iskustava i metodologija rada koja se razvija od 1994. godine na polju individualnog rada sa traumatiziranim osobama, prvenstveno žrtvama različitih oblika nasilja.

- Press konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe
protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktu -
Vive Zene

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja u konfliktu, u prostorijama Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla danas je održana press konferencija. Udruženje građana Vive Žene - Centar za terapiju i rehabilitaciju je vodeća nevladina organizacija za pružanje psihosocijalne pomoći i podrške osobama koje su doživjele traumatska iskustva rata, torture i nasilja. Udruženje je osnovano početkom 1994. godine kako bi se obezbijedio prihvat, zbrinjavanje i rehabilitacija žena i djece žrtava ratnog progona. Dvadeset pet godina udruženje kontinuirano radi na otklanjanju posljedica ratnih trauma, prevenciji svih oblika nasilja, izgradnji multietničke saradnje i poštovanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

- Studentska praksa za studente Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjek Pedagogija - Psihologija -
Vive Zene

Na inicijativu Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjek Pedagogija - Psihologija, 11. juna 2019. godine u prostorijama UG. Vive Žene” krenulo se sa realizacijom studentske prakse za studente četvrte godine. S obzirom na našu već raniju saradnju sa pomenutim fakultetom, ovim putem nastojimo prenijeti naše iskustvo u radu sa traumatiziranima, kao i značaj psihosocijalnog rada, jer će upravo mladi postajati značajna snaga na polju zaštite mentalnog zdravlja.
Neka od očekivanja koja su studenti navodili na samom početku bila su:”očekujem mnoštvo primjera iz prakse”, očekujem da ću se pobliže upoznati sa konkretnim terapijskim pristupima i primjerima”, “očekujem da ću unaprijediti svoje znanje…smatram da ću naučiti stvari koje ću moći primijeniti u svakodnevnom životu, kao I u budućem radu nakon studija”…

- Završna manifestacija za djecu polaznike pedagoških radionica -
Vive Zene

Djeca uključena u program Pedagoških radionica sa područja Brčko Distrikta: Treća osnovna škola Brčko, Peta osnovna škola Brčko i Deseta osnovna škola Bijela, i područja grada Tuzle: Osnovna škola KŠC “Sv. Franjo” i Osnovna škola “Sjenjak”, su dana 12.06.2019.g. posjetili općinu Tešanj gdje su se družila i upoznavala znamenitosti ovog grada. U.G. Vive Žene Tuzla dugi niz godina implementira Program rada u zajednic,i u okviru kojeg se realizuje i rad sa djecom i mladima, kroz program Pedagoških radionica. Na kraju svake školske godine Vive Žene za učesnike organizuje i završnu manifestaciju.Na manifestaciji u Tešnju bilo je prisutno 110 učesnika, djece i nastavnog osoblja. Program je obuhvatio obilazak Gradine – kamene utvrde koja svojim položajem i izgledom suvereno dominira okolicom grada Tešnja....

- Djevojčice i dječaci, glasno protiv rodno zasnovanog nasilja -
Vive Zene

Kompakt trening Neum- 13. do 17 maj 2019. godine
Polazak iz Brčkog preko Tuzle, u rano kišno i hladno majsko jutro koje je više podsjećalo na jesen, nego na proljeće, i naravno strepnja učesnika da najava kišnog perioda ne umanji ugođaj boravka na moru u Neumu, jedinom BiH mjestu sa izlazom na more. Dodatni razlog za tremu i iščekivanje je osnovni zadatak učesnika IV Modula- završni ispit za Peer edukatore gdje oni praktično treba da pokažu sve vještine i znanja stečena dosad na tri modula u periodu septembar 2018 - maj 2019. Prvi dan je protekao u uzbudljivom putovanju, sada već starih drugara, te smještaju u velikom i svijetlom hotelu „Zenit“ na samoj obali mora...

- Održan je prvi sastanak koordinacionog tijela za Tuzlanski kanton -
Vive Zene

U okviru projekta „Unaprijeđenje zaštite žrtava nasilja – Korak bliže eliminaciji nasilja u porodici“ koji je finansijski podržan od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, odnosno Agencije za ravnopravnost spolova BiH, održan je prvi sastanak koordinacionog tijela za Tuzlanski kanton, dana 16. aprila 2019.g. U koordinaciono tijelo imenovani su predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Ministarstva zdravstva TK, Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Ministarstva pravosuđa i uprave TK, Pedagoškog zavoda TK, Foruma direktora centara za socijalni rad i Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla. Zadatak i uloga članova koordinacionog tijela je izrada dvogodišnjeg "Programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici" što je u skladu sa članom 37 Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, ali i kooordinacija svih subjekata zaštite u cilju unaprijeđenja postupanja i zaštite žrtava nasilja, te međusobne suradnje svih nadležnih institucija.

- Poziv za dostavljanje ponuda za provođenje eksterne evaluacije projekta -
Vive Zene

Poziv za dostavljanje ponuda za provođenje eksterne evaluacije projekta: „Prevencija, zaštita, rehabilitacija žrtava rata i rodno zasnovanog nasilja u BiH“

Udruženje građana Vive Žene, Tuzla objavljuje poziv za dostavljanje ponuda za eksternu evaluaciju projekta: „Prevencija, zaštita, rehabilitacija žrtava rata i rodno zasnovanog nasilja u BiH“.

Detaljne informacije sa smjernicama za provođenje eksterne evaluacije dostupne su u prilogu 1. Projektni zadatak (ToR) - Klikni ovdje za preuzimanje >>>

- ODRŽAN TREĆI MODUL EDUKACIJE ZA VRŠNJAKE EDUKATORE - TIMSKI RAD -
Vive Zene

UG "Vive žene" održale III modul treninga za vršnjake edukatore od 27.3. do 30.3.2019.g u hotelu "Pahuljica" na Vlašiću.Ovaj modul bio je fokusiran na teme timskog rada i uloge edukatora. U edukaciji je učestvovalo 50 učesnika sa područja Tuzle i Brčko Distrikta. Ova aktivnost dio je projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodnozasnovanog nasilja" koga UG "Vive žene" implementira u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle a finansira EU. Rano proljetno jutro u Tuzli, u „u gradu na zrnu soli“. Autobus sa djecom iz Brčkog je već spreman na parkingu, a pristižu djeca iz tuzlanskih škola i Pozorišta mladih Tuzle. Uzbuđenost i jednih i drugih raste kako se približava trenutak susreta.

- Održana radionica radne grupe za izradu "Protokola o postupanju u oblasti rada sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom" u Lukavcu -
Vive Zene

Cilj radionice je bio izrada “Protokola o postupanju u oblasti rada sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom" koji će predstavljati sistematski pristup rješavanju problema maloljetničke delinkvencije u Lukavcu, te će djelimično omogućiti primjenu postojećih zakona i međunarodnih dokumenata koji regulišu zaštitu, tretman i resocijalizaciju maloljetnika.

Na radionici su izmijenjeni prijedlozi za metodologiju izrade protokola, sadržaja protokola I prijedlozi na koji način će radna grupa nastaviti raditi na implementaciji Protokola.

- Održan trening „Jednakost spolova; Liderstvo i upravljanje“ -
Vive Zene

Predstavnice Udruženje građana Vive Žene su sprovele trening pod nazivom „Jednakost spolova; Liderstvo i upravljanje“ za Mrežu žena u Podrinju koju čine slijedeće organizacije: : UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“ Burnice, Udruženje žena Cerska, Udruženje žena Podrinje Vlasenica i ženska grupa iz MZ Suha. Trening je održan u periodu 29.03.-31.03.2019.godine, na kojemsu učestvovale 18 predstavnica iz Mreže žena u Podrinju. Cilj treninga je osnažiti kapacitete učesnica po pitanju jednakosti spolova, prepoznavanja nasilja nad ženama, te doprinijeti boljem upravljanju u udruženjima i samoj mreži. Trening je održan u okviru projekata „Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama“, podržanog od strane Olof Plame Inetrantional Centre Švedska.

- Održana radionica Zdrava porodica- zdravo društvo -
Vive Zene

Dana, 25. 03. 2019. godine u hotelu Senad od Bosne u Lukavcu, UG “Vive Žene” su organizirale radionicu pod nazivom “Zdrava porodica - zdravo društvo“, a u okviru projekta „Primjena sistemskih intervencija u radu sa porodicama pogođenim nasiljem“, čiji je cilj doprinijeti smanjenju i prevenciji nasilja u porodici u BiH.
Treba naglasiti da je projekat podržan od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog Kantona, čija je predstavnica i pohvalila sve profesionalce koji se bave problemima nasilja u porodici, ističući da u svima vidi veliku snagu i nadu za žrtve nasilja.

- Treći sastanak lokalne dijaloške platforme sa predstavnicima gradske uprave Grada Tuzle -
Vive Zene

Udruženje Vive Žene, u saradnji sa predstavnicima gradske uprave Grada Tuzle održalo treći sastanak lokalne dijaloške platforme 19.03.2019. godine.
Na sastanku se diskutovalo dopunama Okvira za djelovanje lokalne dijaloške platforme, planu aktivnosti za naredni period i prijedlogu Rješenja o imenovanju članova LDP. U narednom periodu prioritet će biti pitnje mobilnosti mladih i kreiranje prijedoga akcija za njihovo veću vidljivost, uključivanje i društveni angažman u lokalnoj zajednici.

- Treći sastanak Lokalne dijaloške platforme - Tešanj -
Vive Zene

15.03.2019. god. održan je treći sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Općine Tešanj. Na sastanku je usvojen i potisan dokument Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme, a potpisnici su predstavnici Općine Tešanj i organizacija civilnog društva (udruženja povratnika, slijepih lica, žena, invalida rada, civilnih žrtava rata i mreža mladih). U radu lokalne dijaloške platforme će učestvovati i predstavnici Komisije za pitanja mladih, Komisije za ravnopravnost polova te predstvnici aktiva direktora osnovnih škola i srednjih škola.

- Posjeta predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade SR Njemačke u UG Vive Žene -
Vive Zene

Jennifer Rohwer, predstavnica fonda Pakta stabilnosti za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, Ellen Harte voditeljica odjela za press i kulturu Ambasade SR Njemačke u BiH, ,referent za projekte, i Jesenka Nina Stjepanović, predstavnica odjela za privredu i razvojnopolitičku saradnju Ambasade SR Njemačke u BiH su posjetile UG Vive Žene dana 13.03.2019.godine. Sa Jasnom Zečević, predsjednicom Udruženja građana Vive Žene, razgovarale su o rezultatima dugogodišnjeg rada Vive Žene, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i izazovima u svakodnevnom radu sa ženama žrtvama rata i nasilja. Tokom posjete predstavljene su aktivnosti Projekta „Rehabilitacija žrtava rata kao preduslov pomirenju u BIH“, podržanog od e.V. Medica Mundiale, Keln i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.

- Održan okrugli sto na temu "Zajedno protiv nasilja" -
Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju su održale okrugli sto na temu "Zajedno protiv nasilja" dana 6.03.2019.godine u Zvorniku. okrugli sto je organizovan u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena. Cilj okruglo stola je bio uvidjeti načine saradnje i potrebama za unaprijeđenje saradnje među institucijama i organizacijama po pitanju pružanja podrške i zaštite žrtvama nasilja na području Regije Birač. Predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Opština Bratunac, Srebrenica, Milići i Vlasenica su učestvovali na okruglom stolu.
Okrugli sto je dio aktivnosti Projekta"Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama" kojeg je finansijski podržao Olof Plame International Center.

- Održan treći sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Grada Mostara -
Vive Zene

Na sastanku se diskutovalo o poduzetim aktivnostima, procesu uspostave lokalne dijaloške platforme te predstojećim koracima za dugoročnu održivost ovog dijaloškog mehanizma. Dogovoreno je da će u narednom periodu rad platforme koordinisati gospođa Sabina Memić, lokalna koordinatorica ispred Gradske uprave. Pokrenut je proces za institucionalnu održivost platforme, imenovanjem članstva ovog tijela od strane gradonačelnika. U narednom periodu platforma će se posvetiti radu na prioritetu: „Kvalitetnija i kontinuirana suradnja osnovnih i srednjih škola, tj. učenika koji pohađaju školu prema različitim nastavnim planovima i programima, a vrlo malo međusobno surađuju“.

- Održan treći sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Grada Bijeljina -
Vive Zene

Sastanak je realizovan u saradnji Udruženja građana Vive Žene iz Tuzle i Gradske uprave Grada Bijeljina. Gradonačelnik Grada Bijeljina, gospodin Mićo Mičić je u uvodnom obraćanju dao punu podršku radu lokalne dijaloške platforme i pozvao učesnike da daju lični doprinos kako bi ovaj grad bio primjer suživota, tolerancije, društvene pravednosti i povezanosti. Šef Kabineta gradonačelnika, gospodin Mile Pejčić je prezentovao tekst Nacrta okvira za djelovanje lokalne dijaloške platforme, a isti je prihvaćen od strane svih prisutnih. Dogovoreno je da Načelnik u Odjeljenju za društvene djelatnosti, gospodin Samer el Chekh u narednom periodu pripremi prijedlog za imenovanje članstva lokalne dijaloške platforme čime će se obezbijediti institucionalna održivost ovog mehanizma.

- Lokalna dijaloška platforma prezentovana na sjednici Općinskog vijeća Općine Usora -
Vive Zene

Članovi/ce lokalne dijaloške platforme su općinskim vijećnicima pezentovali prioritete, ciljeve i dosadašnji rad na uspostavi platforme, te zatražili potporu u provođenju aktivnosti koje imaju za cilj promociju društvene kohezije i dijaloga u ovoj lokalnoj zajednici. Načelnik općine, gospodin Zvonimir Anđelić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima platforme i dao punu podršku radu ovoj tijela u narednom periodu. Na radnom sastanku lokalne dijaloške platforme, koji je prethodio pomenutoj sjednici, dogovoren je način prezentacije poduzetih aktivnosti, procesa uspostave lokalne dijaloške platforme i prioriteta definisanih u dokumentu Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme.

- Održan prvi sastanak radne grupe za izradu
"Protokola o postupanju u oblasti maloljetničke delikvencije" za Općinu Lukavac -

Vive Zene

Prvi sastanak radne grupe za izradu "Protokola o postupanju u oblasti maloljetničke delikvencije" za Općinu Lukavac je održan 21.02.2019 godine,u Hotelu Senad od Bosne – Modrac, Lukavac. Cilj održanog sastanka je bio uspostaljanje multidisciplinarnog tima u Lukavcu sa ciljem izrade "Protokola o postupanju u oblasti maloljetničke delikvencije" koji će predstavljati sistematski pristup rješavanju problema maloljetničke delinkvencije u Lukavcu, te će djelimično omogućiti primjenu postojećih zakona i međunarodnih dokumenata koji regulišu zaštitu, tretman i re-socijalizaciju maloljetnih delikventa.

- U Brčkom 14.02.2019. god. održan treći sastanak lokalne dijaloške platforme. -
Vive Zene

Na sastanku je usvojena finalna verzija dokumenta Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme, dogovorene su naredne aktivnosti za institucionalnu održivost te koordinaciju i plan aktivnosti za predstojeći period. Udruženje građana Vive Žene će pružiti dodatnu podršku lokalnoj koordinatorici Brčko distrika u cilju obezbjeđenja institucionalne održivosti platforme. Prema riječima učesnika platforme, dijalogom se mogu dogovoriti prioriteti koji ujedinjuju akciju različitih aktera, a koja doprinosi opštem interesu lokalne zajednice. Učesnici su procijenili da je lokalna dijaloška platforma korisna za Brčko distrikt, te da je dijalog kontinuiran proces koji se razvija i na kojem treba istrajati.

- 19.02.2019. god. realizovan treći sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Općine Doboj Istok.-
Vive Zene

Na sastanku je prihvaćen dokument Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme, plan akcije, a dogovoreni su naredni koraci i koordinacija. Načelnik Općine Doboj Istok donio Odluku o imenovanju Lokalne dijaloške platforme i na taj način dao podršku dugoročnosti i održivosti ovog dijaloškog modela. Učesnici su ocijenili da je platforma za dijalog neophodna u lokalnoj zajednici ali i u bh društvu. Na kraju susreta učesnici su procijenili da je ovaj projekat veoma kvalitetan: „Ovo je veoma lijepa priča“.

Informacije o današnjem sastanku objavljene su na web stranici općine http://www.opcinadobojistok.ba/ i Facebook stranici.

- U Tuzli održan treći i završni trening u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“-
Vive Zene

U Tuzli je 08. februara 2019. godine u organizaciji Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla održan treći i završni trening u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja Tuzle, Bijeljine i Brčko Distrikta, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Treningu se odazvao veliki broj zainteresiranih učesnica i učesnika, što samo potvrđuje važnost i značaj ovakvog načina rada, ali i cjelokupnog projekta.

- U Banja Luci održani drugi i treći trening u okviru seminara
„Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“ -
Vive Zene

U Banja Luci su 04. i 05. februara 2019. godine održani drugi i treći trening u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja grada Banja Luke, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Učesnice treninga diskutovale su o temama poput nenasilnog prevazilaženja sukoba, razvoju saradnje, timskog rada i socijalne kohezije, participaciji žena ali i o stresu i prevenciji sagorijevanja.

- Drugi sastanak Lokalne dijaloške platforme održan je 01.02. u Tuzli -
Vive Zene

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa predstavnicima gradske uprave Grada Tuzla nastavlja aktivnosti uspostavljanja lokalne dijaloške platforme. Drugi sastanak ovog tijela održan je 01. februara 2019. godine.
Na sastanku se diskutovalo o načinu djelovanja, izazovima u budućem radu i načinima povećanja uključenosti mladih u aktivnosti ovog dijaloškog mehanizma. Učesnici su razgovarali o tekstu Nacrta dokumenta: Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme. U narednom periodu, predstavnici organizacija civilnog društva i javnih ustanova dostaviti će prijedloge za izmjene i dopune dokumenta kao i izjavu o spremnosti za učestvovanjem u ovom tijelu.

- Drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Brčko Distrikta održan je 29. januara -
Vive Zene

Drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Brčko Distrikta održan je 29. januara 2019. godine. Na sastanku se diskutovalo o prioritetima koji trebaju biti u fokusu lokalne dijaloške platforme te mogućim izazovima u radu ovog tijela. Dogovoreno je da predstavnici civilnog sektora u narednom periodu dostave dodatne pismene prijedloge i sugestije kako bi se kreirala finalna verzija teksta dokumenta Okvir za djelovanje (LDP). Koordinatorica ispred gradske uprave će obaviti konsultacije sa gradonačelnikom o načinu institucionalizacije ovog dijaloškog modela.

- U Bijeljini je 28. januara 2019. godine održan drugi sastanak lokalne dijaloške platforme -
Vive Zene

U Bijeljini je 28. januara 2019. godine održan drugi sastanak lokalne dijaloške platforme. Na sastanku se diskutovalo o prioritetima koji trebaju biti u fokusu lokalne dijaloške platforme te o Nacrtu dokumenta (Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme). U narednom periodu izvršiti će se predložene korekcije, a finalna verzija ovog dokumenta biti će prezentovana gradonačelniku i gradskim vijećnicima sa ciljem uspostavljanja institucionalne održivosti lokalne dijaloške platforme. Šef Kabineta gradonačelnika gosp. Mile Pejčić dodatno je približio ciljeve projekta „Dijalog za budućnost“ i dao punu podršku realizaciji aktivnosti lokalne dijaloške platforme za područje grada Bijeljina. Predstojeće aktivnosti projekta „Dijalog za budućnost“ provoditi će se uz podršku i u saradnji sa Odjeljenjem za društvene djelatnosti grada Bijeljina.

- Održan trening u okviru seminara "Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije" u Doboju -
Vive Zene

U Doboju je 25. januara 2019. godine u organizaciji Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla održan treći i završni trening u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja grada Doboja i općina Doboj Istok, Tešanj i Usora, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

- Održan seminar "Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije" u Vitezu -
Vive Zene

U Vitezu je 18. januara 2019. godine u organizaciji Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla održan treći i završni trening u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja općina Travnik, Novi Travnik, Busovača, Bugojno, Kiseljak, Kreševo i Vitez, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

- Imenovani članovi Lokalne dijaloške platforme za područje općine Usora -
Vive Zene

Načelnik općine Usora donio je rješenje o imenovanju članova Lokalne dijaloške platforme za područje ove općine. Platforma broji 15 članova/ica i čine je predstavnici općine, javnih ustanova, organizacija civilnog društva te lokalne radio stanice.
16. januara 2019. godine na inicijativu općinskog koordinatora održan je dodatni sastanak tima lokalne dijaloške platforme kako bi se obavile konsultacije i pripremio finalni nacrt dokumenta koji će biti prezentovan načelniku Općine.

- Održan drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Grada Mostara -
Vive Zene

16. januara 2019. godine održan je drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Grada Mostara.
Na sastanku je izrađen nacrt dokumenta (Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme) kojim su određeni cilj i svrha, prioriteti na kojima će se raditi, način koordinacije te prijedlog za institucionalnu održivost. Nacrt dokumenta će biti predstavljen gradonačelniku grada Mostara u cilju dobijanja formalne podrške za kontinuiran rad ovog dijaloškog mehanizma.
Članice platforme su naglasile da je potrebno ustrajati u međusobnom dijalogu bez obzira na poteškoće.

- Održan drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje općine Tešanj -
Vive Zene

18. januara 2019. godine održan je drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje općine Tešanj.
Na sastanku je izrađen nacrt dokumenta (Okvir za djelovanje lokalne dijaloške platforme) kojim su određeni cilj i svrha, prioriteti na kojima će se raditi, način koordinacije te prijedlog za institucionalnu održivost.

Općinski koordinator će u narednom periodu obaviti dodatne konsultacije sa ciljem prikupljanja prijedloga i sugestija svih članova/ica tima lokalne dijaloške platforme.

- Vive žene - JAVNI KONKURS -
Vive Zene

Udruženje građana „VIVE ŽENE“ Tuzla – Sigurna kuća u skladu sa ukazanom potrebom za rad, a na osnovu Zakona o radu Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“ broj: 26/16 i 89/18) i člana 2. Pravilnika o radu Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, dana 15. januara 2019. godine raspisuje:

J A V N I   K O N K U R S
za prijem radnice u radni odnos na određeno vrijeme za radno mjesto:

Stručni saradnik za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu - 1 izvršilac (ž)...

- Lokalne dijaloške platforme -
Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla provodi aktivnost uspostavljanja lokalnih platformi za dijalog na području gradova Tuzla, Bijeljina i Mostar, općina Usora, Tešanj i Doboj Istok i Brčko Distrikta, u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

09. januara 2019. godine održan je drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje općine Usora...

- Održan okrugli stol
„Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama kroz dostupne oblike zaštite u lokalnoj zajednici” -
Vive Zene

U četvrtak 06.12.2018. godine u organizaciji Udruženja „Vive žene“ Tuzla, te uz podršku UN Women održan je okrugli stol „Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama kroz dostupne oblike zaštite u lokalnoj zajednici”. Ova važna tema okupila je brojne predstavnike obrazovnih i zdravstvenih institucija, nadležnih ministarstava, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, pravosudnih institucija, predstavnike organizacija civilnog društva i političkih stranaka kako bi ukazali na porast nasilja te neadekvatnu zakonsku regulativu koja bi zaštitila žene žrtve nasilja.

- Lokalne dijaloške platforme -
Vive Zene

U.G. Vive Žene, Tuzla provodi aktivnost uspostavljanja lokalnih platformi za dijalog na području: Grada Tuzla, Grada Bijeljina, Distrikta Brčko, Općine Usora, Grada Mostar, Općine Tešanj i Općine Doboj Istok u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji zajednički implementiraju UNDP,UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Održan drugi sastanak lokalne dijaloške platforme za područje Općine Doboj Istok 08.01.2019. god.

- SARAJEVO FILM FESTIVAL - Prvi javni poziv u okviru „Sajma istinitih priča“ -
Vive Zene

Sarajevo Film Festival objavio je prvi javni poziv za istraživanje priča predstavljenih tokom 24. SFF-a u okviru "Sajma istinitih priča". „Sajam istinitih priča“ predstavlja jedinstven događaj koji filmske stvaraoce povezuje sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju dešavanja u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova, te istovremeno pruža nevladinim organizacijama jedinstvenu priliku da predstave priče i materijale (lična svjedočanstva) koje su prikupili, sačuvali i učinili dostupnim cjelokupnoj javnosti. Tokom trećeg izdanja „Sajma istinitih priča“ predstavljeno je pet takvih priča...

- Aktivnosti uspostavljanja lokalnih dijaloških platformi -
Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla provodi aktivnost uspostavljanja lokalnih platformi za dijalog na području gradova Tuzla, Bijeljina i Mostar, općina Usora, Tešanj i Doboj Istok i Brčko Distrikta, u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

- Održan seminar „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije" u Mostaru -
Vive Zene

U Mostaru je, u organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla 13. decembra 2018. godine u hotelu "Bristol", održan prvi od tri planirana treninga u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja grada Mostara i Trebinja, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

- Održan seminar „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije" u Vitezu -
Vive Zene

U Vitezu je, u organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla 05. decembra 2018. godine u hotelu "Central", održan prvi od tri planirana treninga u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja općina Travnik, Novi Travnik, Busovača, Bugojno, Kiseljak, Kreševo i Vitez, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

- Održan seminar „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije" u Tuzli -
Vive Zene

U Tuzli je, u organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla 20. novembra 2018. godine u TC "Dramar" održan prvi od tri planirana treninga u okviru seminara „Izgradnja mira i promocija socijalne kohezije“, namijenjen ženskim organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama žena sa područja grada Tuzle, općine Bijeljina i Brčko Distrikta, a u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

- 16. dana aktivizma u Županiji Posavskoj -
Vive Zene

Aktivnosti u okviru Kampanje 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja ove godine smo realizirali i u Županiji Posavskoj.
- 6. decembra smo u Općini Odžak realizirali uličnu akciju u suradanji sa Centrom za mentalno zdravlje, J.Z.U. Dom zdravlja Odžak, Policijskom stanicom Odžak i Udrugom "Neuron". Svim zainteresiranim građanima uručeni su informativni materijali te je direktno razgovarano o nasilju u porodici.

Također, u Srednjoj školi "Pere Zečevića" u Odžaku održali smo 2 edukativna predavanja za učenike i učenice. Prisutni su bili aktivni u diskusiji i pokazali izuzetno zanimanje za temu nasilja u porodici.

- Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava izvođenjem predstave PAT -
Vive Zene

Premijernim izvođenjem predstave „PAT“ nastale u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u partnetstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, uz finansijsku podršku Evropske unije, će biti obilježen Međunarodni dan ljudskih prava.

U predstavi igra 30 mladih ljudi, a pedagoški rad i režiju predstave potpisuju: Adnan Mujkić, Dženana Pačariz, Melisa Telarević i Emir Ibrahimović. Tematika predstave povezana je sa samopovređivanjem (samonasiljem) što je, prema rezultatima istraživanja, novi aktuelni problem među djecom i mladima

- Održano edukativno predavanje na temu "Nasilje u porodici" -
Vive Zene

Priliku da se predstavimo i održimo edukativno predavanje na temu "Nasilje u porodici" omogućili su nam uposlenici i učenici Mješovite srednje škole iz Kalesije, 05. decembra 2018.


Predavanju je prisustvovalo 12 učenika i 25 učenica II2 i II4 razreda. Dodatni značaj ovom predavanju dali su i predstavnici J.U. Centar za socijalni rad Kalesija, koji su zajedno sa nama realizirali predavanje.

- Održana radionica sa studentima -
Vive Zene

Dana 04.12.2018. godine u okviru 16 dana aktivizma međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici, u “Vive Žene” je održana radionica za studente 3. godine Filozofskog fakulteta, odsjeka za pedagogiju-psihologiju u Tuzli na temu “Mitovi i činjenice o nasilju nad ženama”. Cilj radionice je bio da studenti kroz diskusiju otvoreno govore o stereotipima koji su najčešće prisutni u društvu a koji doprinose zanemarivanju ovog problema u javnosti a time i odsustva adekvatne pažnje i brige prema žrtvama. Imali su priliku i upoznati se sa načinom rada Sigurne kuće Vive Žene, psihosocijalnim pristupom u radu sa žrtvama i najčešćim problemima kroz koje žrtve prolaze. Radionicu su vodili iskusni uposlenici Vive Žene koji su bili veoma zadovoljni odzivom i interesovanjem studenata o ovoj temi.

- Najava predstava ˝PAT˝ novi pomak u razmišljanju -
Vive Zene

U okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a kojeg finansira Evropska unija, u Tuzli će 10. decembra premijerno biti prikazana nova pozorišna predstava pod nazivom "PAT".

Radi se o specifičnoj predstavi jer obrađuje temu samonasilja, odnosno samopovređivanja. U njoj učestvuje tridesetak djece i mladih, a neki od njih imaju i lično iskustvo kada je riječ o samopovrijeđivanju.

- Održan dvodnevni trening za Mrežu žena u Podrinju -
Vive Zene

UG Vive Žene su organizovale dvodnevni trening, u periodu od 30.11. do 2.12.2018. godine, u Vitezu za 14 članica mreže žena u Podrinju.

Ciljevi treninga su: unaprijediti znanja i kompetencija u oblasti djelovanja udruženja i umrežavanja.

Trening je jedna od aktivnosti iz projekta Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama, kojeg finanasira Olaf Palme International Centre.

- Udruženje Duga organizirala donatorski ručak za potrebe UG Vive Žene -
Vive Zene

Bosansko-hercegovačko udruženje Duga iz Bazela Švicarska je dana 1.decembra 2018.godine organizovalo donatorski ručak za prikupljanje sredstava za rad našeg Udruženja u Bazelu. Udruženje „Duga“ broji 17 članica i djeluje već 15 godina sa ciljem pružanja pomoći i podrške onima kojima je najpotrebnija. Sve njihove aktivnosti su zasnovane na dobrotvornoj osnovi, povezivanju sa organizacijama u Bosni i pružanju podrške.
Ovom prilikom želimo se zahvaliti Kadiri, Rasemi S i Rasemi B, Emiri, Bernisi, Selviri, Feizi, Vesni, Enveri, Melihi, Bahri, Suadi, Samiri, Sevleti, Hajri, Bajisi i Fadili na ovom predivnom događaju i želimo im puno uspjeha u daljem radu.

- Peer edukacija -
Vive Zene

Malo bosansko izletište ZLAČA blizu Tuzle, postalo je centar zbivanja za djecu iz projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ koga implementira UG „Vive Žene“ u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzla uz finansisku podršku Evropske Unije. Ovo je njihov drugi susret nakon prvog Modula za peer edukatore. Djeca dolaze iz nekoliko škola iz Tuzle i Brčkog, uzrasta od VI do IX razreda, a Ima ih oko 40-oro, 22 djevojčice i 18 dječaka. Svi oni nose sa sobom „kovčeg“ pun različitih iskustava, znanja i vještina, različitih karaktera, interesovanja i hobija...Šarena bašta mladosti, ljepote i želje za učenjem i novim saznanjima, poznanstvima...i avanturom u nepoznato!

- Postignuća UG "Vive Žene" Tuzla u okviru projekta: „Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za individualne potrebe oštećenih/svjedoka“. -
Vive Zene

U periodu od 01. augusta 2017. godine do 14. oktobra 2018. godine UG „Vive Žene“ Tuzla je, uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i vlada Švicarske i Norveške, realiziralo projekat pod nazivom „Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za individualne potrebe oštećenih/svjedoka“, čiji cilj je bio unaprijediti i poboljšati status svjedoka/žrtava, uključujući uživanje zakonom zagarantovanih prava i olakšano učestvovanje u svim radnjama tužilaštva bez diskriminacije. Projekat se realizirao u više segmenata, a najznačajnija postignuća implementiranog projekta su... Kliknite ovdje za preuzimanje cjelokupnog dokumenta >>

- Održan Trening Izrada i praćenje individualnog plana tretmana i zaštite malodobnih počinitelja kaznenih djela -
Vive Zene

Trening Izrada i praćenje individualnog plana tretmana i zaštite malodobnih počinitelja kaznenih djela je održan u periodu 20. I 21.novembarr 2018., na Hajdučkim vodama. Organizator treninga je Udruženje građana Vive Žene u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona,a aktivnost je finansijski podržana iz sredstava za realiziranje aktivnosti predviđenih uredbom o primjeni odgojnih preporuka prema maloljetnicima u Federaciji Bosne i i Hercegovine Federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

- Održana Press konfereciju u povodu obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama -
Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene u saradnji sa Pozorištem mladih Tuzle, Udruženjem Zemlja dijece u BIH i World Vision su, dana 22.11.2018.godine, organizovali Press konferenciju sa ciljem informisanja javnosti o planiranim aktivnostima koje će se sprovesti u povodu obiježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Dani aktivizma počinju 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, i završavaju 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

- Održana press konferencija i prezentacija rezultata provođenja zajedničkih aktivnosti organizacija civilnog društva i tužilaštava u BiH uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH -
Vive Zene

U utorak, 13. novembra 2018. godine, u Velikoj sali Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, održana je press konferencija i prezentacija rezultata provođenja zajedničkih aktivnosti organizacija civilnog društva i tužilaštava u BiH uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Rezultate projekata predstavile su predstavnice organizacija Transparency International BiH, Mediacentar i UG „Vive žene“ Tuzla.
Potpredsjednica VSTV-a BiH i predsjednica Stalne komisije VSTV za efikasnost tužilaštava Jadranka Lokmić-Misirača je u svom uvodnom obraćanju, naglasila da sa zadovoljstvom predstavlja završetak jednog značajnog projekta koji otvara novi put saradnje tužilaštava, VSTV-a BiH i nevladinih organizacija...

- Radionica budućih vršnjačkih edukatora u III Osnovne škole, Brčko, Brčko Distrikt -
Vive Zene

Naši budući vršnjaci edukatori učesnici projekta “Dječaci i djevojčice glasno protiv rodno zasnovanog nasilja”, uz podršku pedagogice Milosave Andrijašević , održali su svoju prvu vježbu sa učenicima III Osnovne škole, Brčko, Brčko Distrikt. Projekat „Dječaci i djevojčice glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” kojeg sprovode U.G. Vive Žene u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzla,a finansira Evropska unija, ima za cilj promicanju nenasilja i rodne ravnopravnosti u BiH.

Kao što osmjesi na licima učesnika pokazuju naši budući edukatori uspješno su obavili svoj zadatak.

- Posjeta Ministrice Sandre Memić UG Vive Žene -
Vive Zene

Ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Sandra Memić, Edin Šestan, pomoćnik ministrice za socijalnu i dječiju zaštitu i predstavnica J.U. Centar za socijalni rad Tuzla Sonja Brčinović su, dana 06. novembra 2018.g., posjetili UG Vive Žene i tom prilikom su se upoznali sa radom i aktivnostima UG Vive Žene. Tokom posjete dogovoreni su budući načini međusobne suradnje i podrške, posebno u domenu finansiranja rada Sigurne kuće, unaprijeđenje zaštite osnovnih ljudskih prava i sprovođenje globalne kampanje 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

- Održana radionica Programskog planiranja za 2019.godinu -
Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene Tuzla je održala radionicu Programskog planiranja za 2019.godinu u periodu od 01 do 03. novembara 2018. Cilj radionice je napraviti jasan pregled postavljenih programskih ciljeva za 2019.godinu, pregled i vremenski plan aktivnosti za ostvarivanje zadatih ciljeva, te uključenost osoblja u sprovođenje svih programskih ativnosti.

Ova radionica je bila i odlična prilika da se razmjene informacije o postignutim rezultatima u 2018.godini.

- Sastanak multidisciplinarnog tima za upućivanje i praćenje počinilaca nasilja u porodici -
Vive Zene

Sastanak multidisciplinarnog tima za upućivanje i praćenje počinilaca nasilja u porodici, za Opštine Srebrenica, Bratunac i MIlići, održan je dana 30.11.2018. u Hotelu Vidikovac Zvornik. Sastanak je realiziran u okviru projekta „Korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja, rad sa počiniocima nasilja“, koji je finansiran od strane UN Women i IAMANEH.

Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče i „Vive Žene“ Tuzla, zajednički su razvili strateški program za razvoj rada sa počiniocima nasilja u Bosni i Hercegovini. U okviru toga, uspostavljena je saradnja sa relevantnim institucijama nadležnih za intervencije u slučajevima nasilja u porodici u u navedenim opštinama.

- Radionica budućih vršnjačkih edukatora u OŠ Sjenjak -
Vive Zene

Naši budući vršnjaci edukatori učesnici projekta “Dječaci i djevojčice glasno protiv rodno zasnovanog nasilja”, uz podršku pedagogice Nermine Tursić Selmanović, održali su svoju prvu vježbu sa učenicima nižih razreda Osnovne škole “Sjenjak” Tuzla dana 25.10.2018.godine. Projekat „Dječaci i djevojčice glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” kojeg sprovode U.G. Vive Žene u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzla,a finansira Evropska unija, ima za cilj promicanju nenasilja i rodne ravnopravnosti u BiH.

Kao što osmjesi na licima učesnika pokazuju naši budući edukatori uspješno su obavili svoj zadatak.

- Edukativne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu trgovine ljudima -
Vive Zene

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobar U.G. „Vive Žene“ Tuzla održale su edukativne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu trgovine ljudima.
Edukativne radionice održane su u periodu od 16.10.2018. do 18.10.2018. za 60 učenika osnovnih škola sa područja Brčko Distrikta i grada Tuzla. Tokom predavanja i radionica predstavljeni su osnovni pojmovi koji se odnose na trgovinu ljudima, te mogućnosti i načini prevencije i zaštite prilagođeni djeci ovog uzrasta.

- Održana radionica po nazivom „Profesionalci pomažuće struke – briga o sebi kao preduslov brige o drugima“ -
Vive Zene

11. i 12. oktobra 2018. godine u hotelu „Hajdučke vode“ kod Teslića održana je radionica po nazivom „Profesionalci pomažuće struke – briga o sebi kao preduslov brige o drugima“ za predstavnike Institucionalne mreže za podršku žrtvama/svjedocima Tuzlanskog kantona. Cilj radionice bio je osnaživanje međusobnih odnosa institucija i fondacija/udruženja koje pružaju podršku svjedocima/žrtvama te jačanje njihovih kapaciteta da učestvuju u svim radnjama tužilaštava. Radionica je održana u okviru projekta: „Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za individualne potrebe oštećenih/svjedoka“, koji U.G. „Vive Žene“ Tuzla implementira uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i vlada Švicarske i Norveške.

- Održan Sajam proizvoda žena sa sela -
Vive Zene

UG “Vive Žene“ Tuzla, u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju koju čine slijedeće organizacije: UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“ Burnice, Udruženje žena Cerska, Udruženje žena Podrinje Vlasenica i ženska grupa iz MZ Suha, su dana 14.10.2018 u Tuzli obilježile Međunarodni dan žene na selu.
U povedu toga organizovan je Sajam proizvoda žena sa sela na kojem su udruženja i grupa predstavili svoju kućnu i domaću radinost, a također i govorile o svojim aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.

- Sastanak Evropske mreža - Rad sa počiniteljima nasilja -
Vive Zene

Od 03. Do 05. Oktobra 2018. godine u glavnom gradu Češke je održan godišnji sastanak/konferencija koju je organizovala europska mreža za rad sa počiniocima nasilja (Work With Perpetrators), na temu „Put do odgovornosti kroz teoriju i praksu“. Ovo je sedmi po redu sastanak mreže a UG „Vive Žene“ su njihovi članovi od 2015. godine. WWP broji 54 članova organizacija širom Europe koje se na neki način bave radom sa počiniocima nasilja. Kao i prethodnih godina,i ove godine učesnici konferencije imali su priliku upoznati se sa drugačijim pristupima u radu i efektima istih, te razmijeniti iskustva i različite kontekste iz kojih dolaze a sve sa ciljem unapređenja rada, kao i spriječavanja nasilja i osiguranja zaštite žrtava

- Sajam proizvoda žena sa selu u Tuzli 14.10.2018. -
Vive Zene

UG “Vive Žene“ Tuzla, u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju koju čine slijedeće organizacije: UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“ Burnice, Udruženje žena Cerska, Udruženje žena Podrinje Vlasenica i ženska grupa iz MZ Suha, će i ove godine obilježiti Međunarodni dan žena na selu koji se tradicionalno u svijetu obilježava 15.10.2018. godine.
Tim povodom Vive Žene, uz podršku Mreže žena u Podrinju, će organizovati 14.10.2018. Sajam proizvoda žena sa sela, Trg Slobode Tuzla, od 10:00 – 14:00, gdje će članice Udruženja i grupa predstaviti svoju kućnu i domaću radinost, a također prezentirati svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.

- UG VIve Žene, u povodu obilježavanja „Dječije nedjelje“ , su organizovale
uvodnu radionicu za djecu i roditelje , u OŠ Lukavac i OŠ Turija dana 4.oktobra 2018.godine. -
Vive Zene

Uvodna radionica radionica za djecu i roditelje je dio Projekta „Jačanje roditeljskih kompetencija i poboljšanje komunikacije sa ciljem prevencije poremećaja u ponašanju kod djece osnovnoškolskog uzrasta” kojeg sporvodi UG Vive Žene u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Lukavac, Univerzitetom u Tuzli i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK u dvije osnovne škole na području Općine Lukavac.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK iz sredstava “Dječije nedjelje” sa ciljem unapređenja ukupnog društvenog položaja i brige o djeci.

- UG Vive Žene Tuzla provodi aktivnost uspostavljanja lokalnih platformi za dijalog
u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ -
Vive Zene

U.G. Vive Žene, Tuzla provodi aktivnost uspostavljanja lokalnih platformi za dijalog na području Tuzle, Bijeljine, Distrikta Brčko, Usore, Mostara, Tešnja i Doboj Istoka, te edukaciju za ženske organizacije civilnog društva i neformalne grupe žena, na temu izgradnje mira i promocije socijalne kohezije.
Ova aktivnost se provodi u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF) sa ciljem povećanja inkluzivnosti upravljanja na lokalnom nivou – okupljajući lokalne lidere, civilno društvo, mlade, vjerske lidere, ženske organizacije i relevantne lokalne vlasti.

- Počeo I modul edukacije za peer edukatore u okviru Projekta
"Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" -
Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene Tuzla i Pozorište mladih Tuzle , u okviru Projekata "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg finansira Evropska unija sprovode PEER EDUKACIJU, Modul 1, u periodu od 26 - 28.9.2018. godine na Vlašiću. Prvi dan edukacije za 40 djece je uspješno prošao.

Više slika možete pogledati u galeriji Pozorišta mladih Tuzla: Klikni ovdje >>

- Posjeta učesnika BINE MIRA u UG Vive Žene -
Vive Zene

Učesnici BINE MIRA su posjetili UG Vive Žene dana 20.09.2018.godine, gdje im je predstavljen rad i aktivnosti koje Vive Žene sprovode na izgradnji mira u Bosni iHercegovini.

Ovo je bila prilika i da se razmjene iskustva sa organizacijama iz Njemačke, Poljske, Armenije i Srbije te naglasi važnost sardanje i zajedničkog djelovanja u procesu izgradnje mira.

- Otvoren 10. međunarodni susret mladih „BINE MIRA“ -
Vive Zene

10. Internacionalni susreti mladih Evrope "Bina mira 2018" sa 130 učesnika iz Evrope biće otvoreni 16. septembra 2018. godine u 18.30h na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.

Susreti se otvaraju izvođenjem predstave "ISKORAK" koja je nastala prošle godine u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija.

- Urađen video “Nulta tolerancija na nasilje u Brčko distriktu BiH” -

Fondacija Udružene žene iz Banja Luke i UG Vive žene iz Tuzle su kreirale promotivni video pod nazivom “Nulta tolerancija na nasilje u Brčko distriktu BiH” sa ciljem da pošalju snažnu poruku protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i da se građani i građanke Brčko distrikta informišu o relevantnim zakonima u Brčko dsitriktu koji garantuju život bez nasilja.

Video je nastao u okviru projekta „Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Brčko Distriktu BiH” koji je podržan od strane UN Womena BiH.

- Najava za predstavu "ISKORAK" na "Bini mira 2018" -
Vive Zene

10. Internacionalni susreti mladih Evrope "Bina mira 2018" sa 130 učesnika iz Evrope biće otvoreni 16. septembra 2018. godine u 18.30h na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.

Susreti se otvaraju izvođenjem predstave "ISKORAK" koja je nastala prošle godine u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija.

- Rad UG Vive Žene predstavljen na True Stories Marketu -
Vive Zene

Augustina Rahmanović, psihoterapeutkinja u UG Vive Žene, učestvovala je na True Stories Marketu, koji se organizuje u okviru Sarajevo Film festivala.
True Stories Market povezuje predstavnike filmske industrije sa predstvnicima civilnog društva koje se bave dokumentovanjem i istraživanjem ratnih događanja na prostoru bivše Jugoslavije. Augustina Rahmanović je predstavila priču “Zabranjena sreća”, koja govori u psiho-socijalnom radu sa mješovitom etničkom grupom na prostoru Kravice i Konjević polja. Pored UG Vive Žene, u radu Marketa, učestvovale su još 4 organizacije koje su također predstavile svoje priče.

- Info materijal "Šta je dobro znati ako sam oštećeni/svjedok" -
Vive Zene

Ukoliko ste svjedok ili oštećeni u krivičnom postupku možete, u ovom videu, pogledati korisne i praktične upute koje Vam mogu pomoći tokom procesa. Link:https://youtu.be/2tOsnD9zM5o. Ukoliko je vaše dijete svjedok u krivičnom postupku, trebate znati da su mu zagarantovana određena prava, a više informacija o pravima djece u krivičnim postupcima možete saznati u slijedećem videu: https://youtu.be/yPfK7ha-yxc. Materijali su nastali na osnovu publikacije "Šta je dobro znati ako sam oštećeni/svjedok", a u sklopu projekata "Strategija postupanja s osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima - Podrška tužilaštvima u implementaciji medijske komponente" i "Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za potrebe oštećenih /svjedoka"

- Obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

I ove godine UG Vive Žene tokom dva dana nizom događaja obilježile 26. Juni - Međunarodni dan podrške žrtvama torture.Cilj je podsjetiti javnost, ali i predstavnike vlasti da još ne postoji zakonski okvir koji bi regulirao prava osoba žrtava torture iako je tortura jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Kako bi olakšali rad profesionalcima Udruženje je priredilo priručnik i vodič o psihosocijalnoj podršci i pomoći preživjelim žrtvama i svjedocima, te info brošura namijenjena svjedocima i žrtvama.Promocija obje publikacije održana je 25.06.2018. u prostoru Atelje Ismet Mujezinovic u Tuzli.

- Manifestacija za djecu i mlade „Za svijet bez troture“ -
Vive Zene

Obilježavanje međunarodnog dana podrške žrtvama torture završeno je sinoć manifestacijom za djecu i mlade „Za svijet bez troture“ u prostorijama dvorane "Kaleidoskop". Za djecu je priređen zabavni program tokom kojeg su crtali, igrali se sa frizbijem, a DJ Vedo je bio zadužen za muziku. Atmosferu su upotpunili klaunovi Pozorišta mladih Tuzle.
Nakon manifestacije uslijedila je javna prezentacija najmlađe grupe Pozorišta mladih Tuzla.
Na ovaj način podsjetili smo da se tortura, mučenje i zlostavljanje, događa i danas širom planete zemlje, a djeca i mladi poslali su poruke mira i tolerancije, poruke nade i podrške za sve žrtve rata i torture u svijetu.

- Održan edukativni čas o značaju rehabilitacije za žrtve torture -
Vive Zene

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture 26.juna 2018.godine održan je edukativni čas o značaju rehabilitacije za žrtve torture u prostorijama Univerziteta u Tuzli, Filozofski fakultet. Ovo je bila prilika da mladi čuju iskustava preživjelih iz perioda rata i značaj rehabilitacije. Važno je naglasiti da je Filozofski fakultet prepoznao važnost obilježavanja ovoga značajnog datuma, te su ove godine bili i domaćini ove manifestacije. Da je oporavak od trauma složen i dugotrajan proces i da skoro nikada ne zacijeli u potpunosti su nam svjedočili preživjeli ratnu trauma iz perioda rata Brčaci Smail Musić i Adila Suljević, te su posebno naglašavali značaj pružene psihosocijalne pomoći u cilju svog oporavka.

- Održana promocija priručnika i vodiča „Psihosocijalna podrška i pomoć preživjelim žrtvama i svjedocima“" -
Vive Zene

Dana 25.06. 2018.godine održana je promocija priručnika i vodiča „Psiho-socijalna podrška i pomoć preživjelim žrtvama i svjedocima“ u prostoru Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli.Priručnik nastao je kao rezultat dugogodišnjeg psihosocijalnog rada s osobama koje su preživjele ekstremnu traumatizaciju i iskustva u radu sa svjedocima i žrtvama koji su svjedočili u predmetima za ratne zločine, kao i kontinuirane edukacije za predstavnike nadležnih institucija u BiH. Teufika Ibrahimefendić, geštalt psihoterapeut, predsjednica upravnog odbora UG Vive Žene, koja je i ujedno ko-autorica pomenutih dokumenata je predstavila priručnik i vodič. Ovom prilikom je predstavljena i info brošura za svjedoke i žrtve, koja pruža osnovne informacije šta odrasle a i djecu očekuje tokom sudskih procesa.

- Održana press konferencija u cilju najave Manifestacije "Za svijet bez torture" -
Vive Zene

Predstavljanje programa za obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, koji već 11. godinu obilježava organizacija UG “Vive žene” Tuzla, bila je tema današnje press-konferencije održane u Ateljeu Ismet Mujezinović. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u BiH i svijetu, te podsjećanjee da ozdravljenje, oporavak pojedinca i društva treba započeti rehabilitacijom, osnaživanjem i na kraju uključivanjem u procese transformacije iz proslošti u budućnost, kako bi kreirali okruženje trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze. Najveći problem na koji ukazuju "Vive Žene" je činjenica da ni 23 godine nakon rata u BiH još uvijek nije usvojen Zakon koji će riješiti status žrtava ratne torture u našoj državi.

- Obilježavanje 40. rada IAMANEH Schweiz -
Vive Zene

U periodu od 7.-9.06.2018. godine predsjednica predstavnice UG Vive Žene su sudjelovale na Konferenciji „Men Move!“ u Baselu Švicarska, koja je organizovana od strane IAMANEH Schweiz u povodu obilježavanja 40. godišnjice njihovog rada. Cilj Konferencije je bio podijeliti iskustva i znanja u angažovanju muškaraca s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama. U periodu od 10.-14.06. organizovan je i partnerski sastanak organizacija podržanih od IAMANEH Schweiz sa prostora Zapadnog Balkana i Zapadne Afrike. IAMANEH Schweiz podržava rad Vive Žene od 1997.godine.

- Najava obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture -
Vive Zene

I ove godine, kao i prethodnih jedanaest, UG Vive Žene će obilježiti Međunarodni dan podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja da žrtve torture u BIH još uvijek nemaju zakonski okvir koji reguliše njihova prava, te da je tortura jedan od najtežih zločina okrutnog kršenja ljudskih prava. Na koji način će UG Vive Žene obilježiti Međunarodni dan podrške žrtvama torture pogledajte u video prilogu. Pozivamo Vas da nam se pridružite i da zajedno u svijet pošaljemo poruku „Za svijet bez torture!“

link za video https://youtu.be/F02UsYDsEow

- Supervizijski sastanak tužilaca iz tužilaštava u BiH -
Vive Zene

12. juna 2018. u hotelu „Kardial“ Teslić je održan supervizijski sastanak tužilaca iz tužilaštava u BiH te stručnih saradnika iz odjela za podršku svjedocima pri tužilaštvima i sudovima u BiH koji su prošli obuku:„Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“.
Sastanak je bio prilika da tužioci i stručni saradnici iz odjela za podršku svjedocima razgovaraju o načinu unaprijeđenja njihove direktne saradnje kako bi redovno vršili konsultacije i procjenjivali potrebe oštećenih i svjedoka, te u skladu s tim planirali i provodili mjere podrške i zaštite.

- Održan sastanak referalnog tima u Srebrenici -
Vive Zene

Dana 30.05.2018.u prostorijama Centara za mentalno zdravlje Srebrenica održan je radni sastanak referalnog tima, uspostavljenog sa ciljem sprovođenja i praćenje psiho-socijalnog tretmana sa počiniteljima nasilja u porodici. Ciljevi sastanka su bili: osvrt na ranije sprovedene aktivnosti, izazovi za provedbu i praćenje psiho-socijalnog tretmana sa počiniteljima nasilja u porodici i na koji način unaprijediti multidisciplinarnu saradnju među referalnim institucijama. Istaknuto je kada je u pitanju zakonski okvir o provođenju i praćenju psiho-socijalnog tretmana pravilnik je poprilično jasan, međutim, mjere se ne izriču ili se u rijetkim slučajevima izriču. Sastanak je održan u okviru projekta „Korak bliže eliminaciji nasilja u porodici“ podržanog od strane UN Women i IAMANEH iz Švicarske.

- Izveden igrokaz “Dio slagalice” u III i V Osnovnoj školi Brčko -
Vive Zene

U okviru projekta “Dječaci i djevojčice glasno protiv rodno zasnovanog nasilja”, dana 22.5.2018.g. u III i V Osnovnoj školi Brčko izveden je igrokaz “Dio slagalice” za svu djecu od VI do IX razreda. Predstavu je pogledalo više od tristo djece koja pohađaju ove škole. Nakon predstave upriličena je diskusija na kojoj je kroz analizu likova I događaja focus stavljen na prepoznavanje vrsta nasilja I moguća rješenja.

- Izvođenje Igrokaza „ Dio slagalice“ i realizacija okruglog stola i razgovora
s učenicima X Osnovne škole u Bijeloj, Brčko Distrikt -
Vive Zene

U okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Europska unija, dana 14.maja 2018. godine izveden je Igrokaz „Dio slagalice“ za učenike/učenice X Osnovne škole u Bijeloj, Brčko Distrikt. Nakon izvođenja igrokaza, uslijedio je okrugli sto i diskusija, s učenicima/učenicama, o uzrocima nasilja, te na koji način možemo pomoći žrtvama nasilja. 110 učenika/ca je pratilo predstavu i sudjelovalo u diskusiji.

- Podrška svjedocima - In Media ress -
Vive Zene

U video možete pogledati cijelu emisiju "In Media Res" – Podrška svjedocima koja je bila na programu BHT1 od 21h u, nedjelju, 29.04.2018. Emisija je urađena sa ciljem promocije projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroj jačanje postojećih i uspostavljanje novim mreža podrške svjedocima u BIH" i važnosti osiguranja dugoročne održivosti 15 uspostavljenih mreža podrške žrtvama/svjedocima širom BiH. Emisija se realizuje uz finansijsku podršku EU.

- Najava predstave "Dio slagalice" za učenike X Osnovne škole Brčko -
Vive Zene

Dana 14.maja 2018. godine, ponedjeljak, u 12.20h realizuje se predstava "Dio slagalice" za učenike X Osnovne škole Brčko, u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira UG "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija. Nakon predstave realizuje se okrugli stol i razgovor sa učenicima i nastavnicima na temu prepoznavanja nasilja kao i prevencije istog. Dobro nam došli.

- Održan susret sa bivšim korisnicima psiho-socijalnog tretmana u Brčkom -
Vive Zene

Dana, 09. 05. 2018. godine, u okviru programa „Briga poslije“ članovi tima Vive Žene, psihoterapeuti Elmir Ibralić i Amra Muradbegović su održali susret sa grupom sa kojom su nekada (2013./2014.) sprovodili intenzivan psihosocijalni tretman. Radi se o populaciji osoba koje su preživjela rat i ratnu torturu. Nakon intenzivnog rada, članovi grupe su se povezali i napravljena je grupa sa samopomoć, gdje se članovi i dan danas sastaju i druže, te tako potiču pozitivan duh, zajedništvo i solidarnost u svojoj svakodnevnici. Za njih je to od velikog značaja, posebno jer se prije ove grupe neki nisu ni poznavali.

- POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDE ZA SPROVOĐENJE EDUKACIJE NA TEMU
„Pisanje projektnog prijedloga”a -
Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene poziva zainteresirane edukatore/edukatorice da dostave ponudu za pripremu i sprovođenje trodnevne edukacije na temu “Pisanje projektnog prijedloga“.

Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive Žene“ Tuzla od 2016. implementira projekat „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Europe za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ u partnerstvu sa organizacijama sa područja Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije finansijski podržan od strane Europske Unije.

- Najava emisije "In Media Res" – Podrška svjedocima -
Vive Zene

Najava emisije "In Media Res" – Podrška svjedocima koja će biti na programu BHT1 od 21h u, nedjelju, 29.04, a repriza emisije je u srijedu 02.05.2018. u 12:30. Emisija je urađena sa ciljem promocije projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroj jačanje postojećih i uspostavljanje novim mreža podrške svjedocima u BIH" i važnosti osiguranja dugoročne održivosti 15 uspostavljenih mreža podrške žrtvama/svjedocima širom BiH. Emisija se realizuje uz finansijsku podršku EU.

Link: http://195.222.59.133/promo_in_medias_res29042018.mp4?_=1

- Posjeta predstavnika Fondacije MEDICOR -
Vive Zene

Dana 24.04.2018. godine predstavnik Fondacije MEDICOR Ricus Jacometti je posjetio UG Vive Žene i tom prilkom upoznao se razvojem rada UG Vive Žene, aktivnostima koje su sprovedene u prethodnom periodu, a posebno sa preprekama sa kojima se uposleni UG Vive Žene suočavaju u svom radu.

Fondacija MEDICOR je partner UG Vive Žene od 2011.godine sa ciljem jačanja i razvoja rada u Centru za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene. Novi dvogodišnji ugovor sa Fondacijom MEDICOR je potpisan 2018 . godine. Zahvljujemo se Fondaciji MEDICOR na dosadašnjoj pruženoj podršci.

- Održan drugi modul edukacije za organizacije civilnog društva -
Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla od 2016. realizira regionalni projekat pod nazivom „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Europe za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ u partnerstvu sa organizacijama sa područja Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije koji je finansijski podržan od strane Europske Unije. Svrha projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva (OCD) da učestvuju i poboljšaju kapacitete za dijalog kao i uticaj na politike i procese donošenja odluka. Osim toga, cilj je podstaknuti i umrežavanje OCD kako bi se olakšala razmjena znanja uz jačanje vještina zagovaranja i lobiranja u cilju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja širom jugoistočne Europe.

- Najava predstave " Kad postanem kralj" -
Vive Zene

Predstava KAD POSTANEM KRALJ nastala kao igrokaz u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija biće izvedena 25.4.2018. godine u 13.00h u dvorani "Kaleidoskop" za učenike Osnovne škole KŠC "Sveti Franjo" Tuzla. Nakon predstave realizuje se diskusija i okrugli stol sa učenicima na temu prepoznavanja nasilja u društvu. Dobro nam došli.

#glasnoprotivnasilja
#mjestosigurnogodrastanja

- Održan treći, ujedno i završni modul edukacije: „Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“ -
Vive Zene

19. i 20. aprila 2018.g. u hotelu „Kardial“ Teslić, UG "Vive Žene" Tuzla provodi treći, ujedno i završni modul edukacije: „Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“, koja ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima za pristup u radu sa specifičnim kategorijama svjedoka. Na trećem modulu edukacije, će obrađivati teme: „Saradnja i uključivanje stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, mentalnog zdravlja i nevladinog sektora u obezbjeđivanju koordinisane podrške i pristupa individualnim potrebama i problemima žrtava/svjedoka“, a voditelji edukacije su Amra Muradbegović i Stela Đug, edukatori/psihoterapeuti UG“Vive Žene“ te Melisa Vardo, psiholog iz Kantonalnog tužilaštva Zenica.

- Održan trening "Planiranje u projektnom ciklusu" -
Vive Zene
Vive Žene su sprovele trening "Planiranje u projektnom ciklusu" sa Mrežom žena u Podrinju, gdje je bio cilj razviti plan aktivnosti za razvoj Mreže i članica mreže. Trening je održan u Vitezu, u periodu od 13.-15.04., gdje je učestvovalo 18 predstavnica Mreže žena u Podrinju. Trening je jedna d aktivnosti osnaživanja sproveden u okviru projekta "Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama", uz financijsku podršku Olaf Palme Internatoinal Centre.
- Održana konferencija pod nazivom „Dugoročna podrška svjedocima/žrtvama u BiH“ -
Vive Zene
U partnerstvu četiri organizacije „Vive Žene“ Tuzla, „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i „ACED – Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj“ Banja Luka, 12. i 13. aprila 2018. godine u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom „Dugoročna podrška svjedocima/žrtvama u BiH“.

Konferencija je bila dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija. Cilj projekta je unaprjeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke kroz pružanje blagovremene multidisciplinarne podrške kako bi se spriječio budući konflikt i doprinijelo održivom miru u BiH

- Predstavnice Komunalnog sindikata istočne Švedske posjetile su UG Vive Žene -
Vive Zene
Predstavnice Komunalnog sindikata istočne Švedske posjetile su UG Vive Žene u periodu od 10.do 12. aprila 2018.godine. Tokom posjete upoznale su se sa radom UG Vive Žene i susrele se sa predstavnicama Mreže žena u Podrinju, koja je osnovana u okviru projekta”Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama”. Komunalni sindikat u Švedskoj broji oko 500000 članova, te je i sponzor projekta “Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama”.
- NAJAVA KONFERENCIJE „DUGOROČNA PODRŠKA SVJEDOCIMA/ŽRTVAMA U BIH“ -
Vive Zene
UG„Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i „ACED – Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj“ Banja Luka, organizuje konferencije pod nazivom „Dugoročna podrška svjedocima/žrtvama u BiH“ koja će se se održati u periodu 12. i 13. aprila 2018. god. u hotelu „Hollywood“ u Sarajevu . Konferencija je dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija. Cilj projekta je unaprjeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke kroz pružanje blagovremene multidisciplinarne podrške kako bi se spriječio budući konflikt i doprinijelo održivom miru u BiH.
- Održana Radionica “Riješimo dvojbu zlostavljanje ili…” u X Osnovnoj školi Bijela, Brčko Distrikt -
Vive Zene
Dana 28.3.2018 u X Osnovnoj školi Bijela, Brčko Distrikt, u okviru projekta “Dječaci I djevojčice glasno protiv rodnozasnovanog nasilja” kojeg sprovode U.G. Vive Žene u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzla,a finansira Evropska unija, održana je radionica na temu “Riješimo dvojbu zlostavljanje ili…” U radionici učestvuju djevojčice I dječaci uzrasne dobi šestih I sedmih razreda. Radionica je imala za cilj da učesnici nauče razliku između zlostavljanja I sukoba te da postakne učesnike koji se nađu u ulozi promatrača da nešto poduzmu.
- Održana radionica u okviru projekta
„Korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja radom sa muškarcima“ -
Vive Zene
Dana 30.03.2018. u prostoru TC Dramar Tuzla, održana je Radionica sa profesionalacima iz regije Bijeljina(Opštine Bratunac, Srebrenica i Milići) i Tuzla u okviru projekta „Korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja radom sa muškarcima“ . Ciljevi radionice su bili upoznavanje sa rezultatima rada sa dobrovoljnim počiniocima u Bratuncu i uspostavljanje novih grupa dobrovoljnih počinilaca nasilja u porodici, te buduće perspektive u radu sa nasilnim muškarcima u regijama Bijeljina i Kantonu Tuzla. Projekat „Korak bliže ka eliminaciji rodno zasnovanog nasilja radom sa muškarcima“ je finansijski podržan od strane UNWomen i IAMANEH iz Švicarske.
- Sproveden II modul edukacije :„Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“ -
Vive Zene
22. i 23.marta 2018.g. u hotelu „Termag“ na Jahorini, UG "Vive Žene" Tuzla provodi drugi modul edukacije:„Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“,koja ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima za pristup u radu sa specifičnim kategorijama svjedoka. Na drugom u nizu od ukupno tri modula edukacije, će obrađivati teme: „Vještine komunikacije i uspostavljanje senzibiliziranog i profesionalnog odnosa sa različitim kategorijama žrtava/svjedoka“, a voditelji edukacije su Amra Muradbegović i Elmir Ibralić, edukatori/psihoterapeuti UG“Vive Žene“ te Alma Kovačić, psiholog iz Kantonalnog tužilaštva Bihać.
- Održano predavanje na Temu nasilje u porodici -
Vive Zene
Predstavnice U.G. "Vive Žene" Tuzla, su na poziv predstavnice O.Š. Lukavac Grad iz Lukavca održale predavanje za uposlenice i roditelje ove osnovne škole, simbolično na dan žena, 8. marta 2018.g. Tema predavanja je bila nasilje u porodici, oblici nasilja, zakonske odredbe, vrste nasilja, sa posebnim akcentom na posljedice koje nasilje u porodici ima na djecu. Cilj predavanja je da se unaprijedi svijest o ovoj temi, ukaže na važnost prijave nasilja nadležnim institucijama, te pomoći nastavnicima i roditeljima da prepoznaju simptome, koji mogu ukazivati na postojanje nasilja u porodici djeteta.
- Održan sastanak Kolicije protiv mržnje -
Vive Zene
Dana 12.3.2018.godine održan je redovan sastanak Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla u prostorijama Vive Žene Tuzla.
Na sastanku je finaliziran Plan rada za 2018. godinu i napravljen plan za naredne aktivnosti.


Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla, koju će sačinjavaju brojne nevladine organizacije iz našeg grada i predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, nastavit će i dalje djelovati na promociji pozitivnih vrijednosti, te izgradnji boljeg i tolerantnijeg društva.

- Održan okrugli sto „Položaj i uloga žena u ruralnim zajednicama“ u Srebrenici -
Vive Zene
Dana 6.03.2018. godine, u Srebrenici, je održan okrugli sto na temu „Položaj i uloga žena u ruralnim zajednicama“. Organizator okruglog stola je Mreža žena u Podrinju koja je formirana u okviru Projekta „Osnaživanje žena u ruralnim zajednicima“, kojeg sprovodi Vive Žene uz finansijsku podršku Olaf Palme International Center. Mrežu žena u Podrinju sačinjavaju slijedeća Udruženja: Udruženje žena Maja Kravica, Udruženje žena Jadar, Udruženje žena povratnica Podrinjka Srebrenica, Udruženje žena Cerska, UPP Drina Burnice, Udruženje žena Podrinje iz Vlasenice, te neformalna ženska grupa Suha iz Bratunca. Na okruglom stolu, razgovaralo se o ženama i zdravlju, pristupu obrazovanju, radnoj eksplataciji žena, rodnoj ravnopravnosti, te mirovnom aktivizmu. Mreža žena u Podrinju će tokom godine nastaviti raditi na donesenim zaključcima tokom ovog okruglog stola.
- Održana radionica o prevenciji nasilja u porodici -
Vive Zene
06. marta 2018. uposlenici U.G. "Vive Žene" Tuzla su održali radionicu za učenike/ce J.U. Mješovita srednja mašinska škola Tuzla. Broj učenika koji je prisustvovao radionici je bio 24, zajedno sa nastavnicom praktične nastave Ćatović Nezirom, koja je inicirala organiziranje ovakve radiinice. Svrha radionice je bila da kroz temu nasilja u porodici podignemo nivo svijesti, informisanosti i razumijevanja kod učenika o nasilju u porodici i time izazovemo želju za dodatnim istraživanjem i bavljenjem ovom temom. Također, cilj je je bio da preispitaju stavove o ovoj temi, te da uče diskutovati na demokratski način. Cilj je da se ovom temom stavi akcenat da je nasilje krivično djelo, koje treba prijaviti nadležnim institucijama. Na kraju radionice uručeni su i prigodni pokloni i donacija u odjeći za korisnice Sigurne kuće U.G." Vive Žene" Tuzla.
- Održan IV koordinacioni sastanak radne grupe za izradu Protokola o saradnji i postupanju u slučaju nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Brčko distriktu -
Vive Zene
Dana, 22. februara 2018.g. , održan je IV koordinacioni sastanak radne grupe za izradu Protokola o saradnji i postupanju u slučaju nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH. Navedena aktivnost realizirana je u okviru projekta "Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH, koji realizira Fondacija "Udružene Žene" iz Banja Luke u partnerstvu sa U.G. "Vive Žene" Tuzla, uz finansijsku podršku UN WOMEN. Cilj sastanka je bio usaglašavanje nacrta protokola i dogovor za upućivanje u proceduru potpisivanja i usvajanja od strane nadležnih institucija.
- POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDE ZA SPROVOĐENJE EDUKACIJE -
Vive Zene
Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene poziva zainteresirane edukatore/edukatorice da dostave ponudu za pripremu i sprovođenje trodnevne edukacije na temu “Planiranje i sprovođenje kampanje javnog zagovaranja za unapređenje zaštite žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja“.

Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive Žene“ Tuzla od 2016. implementira projekat „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Europe za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ u partnerstvu sa organizacijama sa područja Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije finansijski podržan od strane Europske Unije ...

- Sastanak profesionalaca, predstavnika institucija -
Vive Zene
U.G. “Vive Žene” Tuzla, je dana 26. februara 2018. organiziralo sastanak profesionalaca, predstavnika institucija, koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici. Sastanku je prisustvovalo 26 predstavnika institucija. Sastanku su također, prisustvovale i predstavnice švicarske organizacije “IAMANEH”, Maja Lončarević i Isabelle Jost, koji dugi niz godina podržavaju rad U.G. “Vive Žene” Tuzla. Na sastanku su profesionalci imali priliku da razgovaraju o postojećem “Protokola intervencija u slučajevima nasilja u porodici”, problemima sa kojima se suočavaju, mogućim rješenjima i preporukama za unapređenje pružanja pomoći žrtvama nasilja u porodici, te bolje i adekvatnije suradnje nadležnih institucija.
- Sastanak Mreže žena u Podrinju -
Vive Zene
Sastanak Mreže žena u Podrinju je organizovan 27.02.2018 godine sa ciljem pripreme okruglog stola na temu „Položaj i uloga žena u ruralnim zajednicama“, koji će se održati 06.03.2018. u 13:00 časova u prostoru Motela Alić u Srebrenici.
Mreža žena u Podrinju je formirana u okviru Projekta „Osnaživanje žena u ruralnim zajednicima“ kojeg sprovodi Vive Žene uz finansijsku podršku Olaf Palme International Center. Mrežu žena u Podrinju sačinjavaju slijedeća Udruženja: Udruženje žena Maja Kravica, Udruženje žena Jadar, Udruženje žena povratnica Podrinjka Srebrenica, Udruženje žena Cerska, UPP Drina Burnice, Udruženje žena Podrinje iz Vlasenice, te neformalna ženska grupa Suha iz Bratunca.
- Ambasador Bruce G. Berton posjetio UG ˝Vive Žene˝ -
Vive Zene
Dana 23.02.2018.godine, ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini je posjetio UG Vive Žene, Alekse Šantića bb, gdje se tom prilikom susreo sa članovima Udruženja i upoznao na koji način Vive Žene pružaju pomoć i podršku ranjivim kategorijama društva, kao što su žrtva rata, torture i nasija.

OSCE Misija u BIH i UG Vive Žene imaju dugogodišnju saradnju po pitanju jačanja referalnih mehanizama za podršku žrtvama rata i žrtvama nasilja, kroz razvijnanje referalnih mehanizama između institucija i organizacija civilnog društva, te zajedničkog zastupanja za prava ranjivih kategorija društva.

- Održan I modul treninga „Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“ -
Vive Zene
UG "Vive Žene" Tuzla uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i vlada Švicarske i Norveške provodi projekat: „Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za individualne potrebe oštećenih/svjedoka“ koji ima za cilj poboljšanje statusa oštećenog/svjedoka, uključujući uživanje zakonom zagarantovanih prava i olakšano učestvovanje u svim radnjama tužilaštva bez diskriminacije. Kao jedna od aktivnosti gore navedenog projekta je obuka/trening pod nazivom: „Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“, koja ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima za pristup u radu sa specifičnim kategorijama svjedoka.
- Posjeta predstavnica Medica Mondiale e.V. -
Vive Zene
Maren Erb i Vera Haag Arbenz, iz Medica Mondiale e.V.,Njemačka, su dana 19.02.2018. posjetile Vive Žene sa ciljem planiranja zajedniče saradnje u realizaciji dvogodišnjeg projekta pružanja podrške žrtvama rata i žrtvama nasilja. Medica Mondiale e.V. od 2015.godine podržava rad Vive Žene u pružanju psiho-socijalne, psihoterapijske podrške ženama i djeci, žrtvama rata i nasilja.
- Održan prvi modul treninga/edukacije za organizacije civilnog društva -
Vive Zene
U.G. „ViveŽene“ Tuzla od 2016. realizira projekat pod nazivom „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Europe za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ u partnerstvu sa organizacijama sa područja Srbije (Romski centar za demokraciju), Albanije (Partnerë për Fëmijët), Kosova (Centar za mir i toleranciju) i Makedonije (Prva dječija ambasada u svijetu – Megashi) koji je finansijski podržan od strane Europske Unije.
Svrha projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva (OCD) da učestvuju i poboljšaju kapacitete za dijalog kao i uticaj na politike i procese donošenja odluka.
- Počinje prvi modul treninga:„Javno zagovaranje i lobiranje za unapređenje zaštite žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja“ -
Vive Zene
U.G. „ViveŽene“ Tuzla od 2016. realizira projekat pod nazivom „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Europe za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ u partnerstvu sa organizacijama sa područja Srbije (Romski centar za demokraciju), Albanije (Partnerë për Fëmijët), Kosova (Centar za mir i toleranciju) i Makedonije (Prva dječija ambasada u svijetu – Megashi) koji je finansijski podržan od strane Europske Unije.
Svrha projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva (OCD) da učestvuju i poboljšaju kapacitete za dijalog kao i uticaj na politike i procese donošenja odluka.
- Žrtva silovanja u ratu: Ko će mi nadoknaditi moj uništeni život? -
Vive Zene

Zarobljena i silovana u ratu, Alma danas živi u strahu, očekujući da joj oduzmu imovinu i primanja zbog nadoknade sudskih troškova nakon odbačene tužbe za odštetu.

Žrtve rata od kojih se traži da isplate sudske troškove danas ponovo proživljavaju traumeRicardo Dias/ EyeEm - Ilustracija
Kad je prije nekoliko godina dobila poziv da s drugim bivšim logorašima tuži bh. entitet Republiku Srpsku i traži nadoknadu štete za sve što je preživjela u ratu, Alma (pravi identitet poznat redakciji) dala je 25 eura, koliko se tražilo za proces, ne očekujući da će dobiti ikakvu odštetu...

- Premijerno izvedena predstava „Iskorak“ -
Vive Zene

Dana 7.12.2017. godine ambasador Švedske, Nj. E. Anders Hagelberg je posjetio UG Vive Žene Tuzla, te se upoznao sa radom Udruženja. Nakon ovog sastanka ambasador je, skupa sa članicama UG "Vive Žene" i organizacije Međunarodnog centra Olof Palme iz Švedske, prisututvao sastanku Mreže žena sa sela, koja djeluje u okviru projekta „Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama sjeveroistočne Bosne i Hercegovine", čije su članice predstavnice udruženja iz Cerske, Kravice, Burnica, Suhe, Skelana i Konjević Polja.
Doprinos Vive Žene razvoju društva je od izuzetne važnosti i isto tako mišljenja sam da društvo koje ne potiče rodnu ravnopravnost, i učešće žena u radu, nije društvo koje može uspjeti - rekao je ambasador Hagelberg.

- Održano edukativno predavanje za za članice udruženja iz Stjepan Polja -
Vive Zene

U okviru globalne kampanje 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, predstavnice U.G. Vive Žene, su 6. decembra 2017. održale edukativno predavanje za 26 članica udruženja žena iz Stjepan Polja, u prostorijama njihovog udruženja. Cilj ovog predavanja i sastanke, jeste međusobna razmjena iskustava, predstavljanje udruženja, sa posebnim fokusom na povećanje svijesti kod žena o postojanju nasilja, načinima prijave i zaštite žrtava nasilja od strane institucija. Članice su pokazale veliki interes za ovu temu, te su aktivnos učestvovale u diskusiji, navodeći konkretne primjere nasilja, te su postale svjesnije da posjedovanjem informacija, mogu spasiti nečiji život, ako na vrijeme reaguju i prenesu informaciju do onih kojima je potrebna.

- Posjeta ambasadora Švedske, Nj. E. Anders Hagelberg u UG Vive Žene -
Vive Zene

Dana 7.12.2017. godine ambasador Švedske, Nj. E. Anders Hagelberg je posjetio UG Vive Žene Tuzla, te se upoznao sa radom Udruženja. Nakon ovog sastanka ambasador je, skupa sa članicama UG "Vive Žene" i organizacije Međunarodnog centra Olof Palme iz Švedske, prisututvao sastanku Mreže žena sa sela, koja djeluje u okviru projekta „Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama sjeveroistočne Bosne i Hercegovine", čije su članice predstavnice udruženja iz Cerske, Kravice, Burnica, Suhe, Skelana i Konjević Polja.
Doprinos Vive Žene razvoju društva je od izuzetne važnosti i isto tako mišljenja sam da društvo koje ne potiče rodnu ravnopravnost, i učešće žena u radu, nije društvo koje može uspjeti - rekao je ambasador Hagelberg.

- „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ -
Vive Zene

Uskoro premijera glumačko – plesnog spektakla „Iskorak“
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla u utorak 12. decembra sa početkom u 19:30 premijerno će biti izveden glumačko-plesni spektakl „Iskorak“ koji je nastao u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“, a kojeg uz finansijsku podršku Evropske unije implementira U.G. „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle – istaknuto je na danas održanoj konferenciji za medije. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene, pomenuti projekat realizuje se u periodu od 1. januara 2017. do 31. decembra 2019. godine sa ciljem smanjenja rodno zasnovanog nasilja kroz aktivno učešće omladine u promociji nenasilja i rodne ravnopravnosti u BiH.

- Vive Žene i Sassja u borbi protiv nasilja nad ženama -
Vive Zene

U organizaciji U.G. Vive Žene u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u ponedjeljak 27. novembra 2017. godine održana je premijera video spota za pjesmu „Stube“ mlade hip-hop pjevačice Sassje. Pjesma govori o nasilju nad ženama, a kako su istakli iz Vive Žene ove godine odlučili su se za malo drugačiji pristup i uspostavili saradnju sa Sassjom sa željom da se na taj način približe i mladima. Mišljenja su da se muzikom, snažnim emocijama i porukom koju pjesma nosi može skrenuti pažnja javnosti da je problem nasilja nad ženama i djevojkama nekada teško prepoznati.
Premijeri pjesme i video spota prisustvovale su žene iz različitih oblasti našeg društva i na taj pružile podršku ženama koje trpe nasilje.

- Video: U ponedjeljak promocija video spota i pjesme „Stube“ mlade hip-hop pjevačice Sassje -
Vive Zene

U.G. Vive Žene, Centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ i tim povodom organiziraju niz događaja posvećenih podizanju javne svijesti o sve prisutnijem problemu nasilja nad ženama i djevojkama.

Prema riječima Danijele Kaloci, voditeljice sigurne kuće u U.G. Vive Žene kada je riječ o smještaju u sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici od januara 2017. do danas na tretmanu je bilo 77 osoba, od toga 39 žena i 38 djece. Na SOS – telefon 126 za pomoć žrtvama nasilja u porodici od januara 2017. do danas obavljeno je 230 razgovora. Kaloci je istakla da obilježavanjem 16 dana aktivizma Vive Žene dodatno pokušavaju skrenuti pažnju na ovaj problem.

- Posjeta Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povrtak TK -
Vive Zene

Dana 23.11. Ministar za rad socijalnu politiku i povratak TK Zoran Jovanović primio je predstavnice Visoke škole socijalnog rada Univerziteta primijenjenih nauka Sjeverozapadne Švicarske, doc. dr.sc Barbaru Schurh i stručnu saradnicu prof. dr. Evu Tov. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Tuzli (Filozofski fakultet Odsjek za socijalni rad, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Odsjek poremećaji u ponašanju, predstavnica Medicinskog fakulteta) i predstavnica U.G. Vive žene Tuzla, Jasna Zečević, te u ime Ministarstva dr.sc. Suada Selimović. Glavna tema sastanka bio je novi projekat pod nazivom "Povezivanje i jačanje profesionalaca koji rade na prevenciji, tretmanu i resocijalizaciji maloljetnih delikvenata kroz izgradnju međusektorske saradnje" koji će biti realizovan na području općine Lukavac.

- Posjeta Ministra Zorana Jovanovića u UG Vive Žene -
Vive Zene

Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, na čelu s Ministrom Zoranom Jovanovićem, danas su posjetili UG Vive Žene Tuzla, te tom prilikom obišli su Sigurnu kuću za žrtve nasilja, koja djeluje u okviru UG Vive Žene Tuzla. Predsjednica UG Vive Žene Tuzla, Jasna Zečević, u razgovoru sa Ministrom Zoranom Jovanovićem je naglasila da u skladu sa Zakon o zaštiti nasilja u porodici FBIH Sigurne kuće, koje djeluju na prostoru Federacije BIH, trebaju biti finansirane od strane Vlade Federacije i Vlada kantona, i da se nada da će Vlada Tuzlanskog kantona naći način da finasira rad Sigurne kuće UG Vive Žene. Ministar Zoran Jovanović je, tokom posjete, imao priliku i susresti se s korisnicima Sigurne kuće.

- Održana 3. radionica, radne grupe za izradu "Protokola intervencija u slučajevima nasilja u porodici Brčko Distrikta BiH" -
Vive Zene

Kao nastavak aktivnosti u okviru projekta "Osnaživanje, prevencija i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja u Brčko Distriktu BiH" koji realiziraju Fondacija "Udružene žene" Banja Luka u partnerstvu sa U.G. "Vive Žene" iz Tuzle, uz podršku UN WOMEN BiH, 8. i 9. novembra 2017. u Banja Luci, je održana 3. radionica, za radnu grupu koja radi na izradi "Protokola intervencija u slučajevima nasilja u porodici Brčko Distrikta BiH".
Cilj radionice je bio da predstavnici radne grupe, zajednički, uz pomoć voditeljica radionice kreiraju nacrt pomenutog protokola.

- POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDE ZA PROVOĐENJE EDUKACIJE NA TEMU
“JAVNO ZAGOVARANJE/ZASTUPANJE” -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla poziva zainteresirane trenere/edukatore da dostave svoje ponude za pripremu i provođenje trodnevne obuke/treninga na temu: “Javno zagovaranje i lobiranje za unapređenje zaštite žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja“. U.G. Vive Žene Tuzla realizira regionalni projekat pod nazivom “Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Europe za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ u partnerstvu sa organizacijama sa područja Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije finansijski podržan od strane Europske Unije. Svrha projekta je osnažiti organizacije civilnog društva (OCD) da učestvuju i poboljšaju kapacitete za dijalog kao i uticaj na politike i procese donošenja odluka....

- Vive Žene obilježile Europski dana borbe protiv trgovine ljudima -
Vive Zene

U povodu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima (18. oktobar) od 23. do 26. oktobra U.G. „Vive Žene“ Tuzla održale su edukativna predavanja i radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu trgovine ljudima.
Predavanja i radionice održane su za 120 učenika osnovnih škola sa područja Brčko distrikta i Tuzle. Tokom predavanja i radionica osnovcima su predstavljeni osnovni pojmovi koji se odnose na trgovinu ljudima, te mogućnosti i načini prevencije i zaštite.

- Delegacija EU u BIH posjetila Vive Žene -
Vive Zene

UG “Vive Žene” Tuzla, u saradnji sa UŽ„Jadar“ Konjević Polje, UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“Burnice,Udruženje žena povratnica „Podrinjka“ Srebrenica, Udruženje žena Cerska te neformalna ženska grupa iz MZ Suha Bratunac obilježile su 15.10.2017. u Tuzli Međunarodni dan žene na selu kroz organizaciju Sajma proizvoda žena sa sela. Članice mreže žena sa sela su predstavile svoju kućnu i domaću radinost, s drugim Udruženjima i pojedincima su razmijenile informacije o udruženjima iz kojih dolaze i na koji način se zalažu ze ženska i ljudska prava u svojim zajednicama. Pored učešća udruženja i grupa iz Opština Bratunac, Srebrenica, Milići, Zvornik i Vlasenica, na sajmu su izlagali Udruženja i pojedinci iz Tuzlanskog kantona.

- Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama – Sajam porizvoda žena sa sela -
Vive Zene

UG “Vive Žene” Tuzla, u saradnji sa UŽ„Jadar“ Konjević Polje, UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“Burnice,Udruženje žena povratnica „Podrinjka“ Srebrenica, Udruženje žena Cerska te neformalna ženska grupa iz MZ Suha Bratunac obilježile su 15.10.2017. u Tuzli Međunarodni dan žene na selu kroz organizaciju Sajma proizvoda žena sa sela. Članice mreže žena sa sela su predstavile svoju kućnu i domaću radinost, s drugim Udruženjima i pojedincima su razmijenile informacije o udruženjima iz kojih dolaze i na koji način se zalažu ze ženska i ljudska prava u svojim zajednicama. Pored učešća udruženja i grupa iz Opština Bratunac, Srebrenica, Milići, Zvornik i Vlasenica, na sajmu su izlagali Udruženja i pojedinci iz Tuzlanskog kantona.

- Vive Žene na ISHR konferenciji predstavile rad:
„Primjena integrativnog modela osam koraka u radu sa traumatiziranima“. -
26 juni

U Novom Sadu od 26. do 29. septembra 2017. godine ISHHR / Međunarodno društvo za zdravlje i ljudska prava, održalo je svoju 10. Međunarodnu konferenciju.
Događaj je bio namijenjen organizacijama iz cijelog svijeta koje se bave ljudskim pravima kao i psiholozima, psihijatrima, savjetnicima i drugim radnicima koji pružaju podršku, s ciljem izgradnje kapaciteta, razmjene iskustava i znanja među profesionalcima koji rade na polju podrške traumatiziranima, izbjeglicama, civilnom društvu i razvoju zajednice. Vive Žene su na ovoj Konferenciji predstavile rad: Primjena integrativnog modela osam koraka u radu sa traumatiziranima. Ovaj model se zasniva na radu Judith Herman i njezinim stadijima oporavka od traume: uspostavljanje sigurnosti, sjećanje i tugovanje i ponovno uspostavljanje veza. Rad se bavio primjerima iz prakse, na koji način trauma utiče na pojedinca, koje sfere života, te na koji način pomoći nakon više od 20 godina osobama koje pate u tišini.

- Predstava „Pokušaj“ u izvedbi Pozorišta mladih Tuzla -
26 juni

Na sceni Teatra Kabare Tuzla 20. augusta Udruženje “Mladi Tuzle” i Pozorište mladih Tuzle uz podršku i partnerstvo sa U.G. “Vive Žene” premijerno su izveli predstavu “Pokušaj”.
Predstava je nastala kao rezultat istrazivanja problematike mladih i realizovana je od strana polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade 2017. Režiju za predstavu potpisuje Adnan Mujkić, a saradnice u radu su Lejla Pacariz i Amila Sećerbegović.
Predstava „Pokušaj“ kroz vizuru mladih pokušava predstaviti i približiti aktuelne probleme u društvu. Radnja se bavi problematikom drugog i drugačijeg u društvu, koji je kao takav izopćen i osuđen da živi pod pritiskom koje mu to isto društvo stvara...

- Foto i video: Djeca i mladi Tuzle poslali poruku: Za svijet bez torture! -
26 juni

Tradicionalnom manifestacijom za djecu i mlade na šetalištu Slana Banja u Tuzli, U.G. Vive Žene sinoć su obilježile 26. juni - Međunarodni dan podrške žrtvama torture. - Danas obilježavamo puna tri desetljeća nakon Konvencije UN protiv torture i punih deset godina od kada Vive Žene, kao članice Međunarodne Mreže Podrške žrtvama Torture (IRCT) obilježavaju ovaj dan. To činimo u vremenu kada se svuda oko nas, širom svijeta i dalje tortura, rat i nasilje veoma prisutna. Vive Žene uporno i kontinuirano, pored direktnog rada sa žrtvama rata, ratnih tortura i žrtava nasilja u obitelji, pokušavaju potaknuti javnost, građane, medije, druge NVO da zajedno učinimo mnogo više kako bi se pitanje statusa žrtava riješilo, kako bi doprinjeli izgradnji održivog mira u BiH - istakla je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

- „Vive Žene“ Tuzla podsjećaju na prava žrtava torture-
Vive Zene

U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli u ponedjeljak 19. juna, koji je 2016. proglašen za Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u konfliktu, okruglim stolom Vive Žene započele su Manifestaciju „Za svijet bez troture“ i završavaju 26. juna, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Učesnici su bili predstavnici institucija, resornih ministarstava i udruženja koji se bave žrtvama.
„Mi, građani ove zemlje smo odgovorni za to kako se društvo odnosi prema traumi kolektivnoj patnji i koliko razvijamo i njegujemo procese pomirenja.Uspješnost transformacije konflikta i uspostava trajnog mira ovisi najviše od toga kako se društvo odnosi prema ratu i ratnim traumama. Proces pomirenja ne znači opraštanje i zaboravljanje, vec znači sjećanje i mijenjanje.

- Međunarodni dan podrške žrtvama torture bit će obilježen nizom aktivnosti-
Vive Zene

Međunarodni dan podrške žrtvama torture bit će obilježen nizom aktivnosti
Udruženje građana Vive Žene, Tuzla desetu jubilarnu godinu za redom obilježit će 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture sa ciljem podsjećanja javnosti na važnost djelovanja zajednice u oporavku žrtava.

Kliknite link u nastavku da pogledate cjelokupan program.

 

- VIVE ŽENE U FINALU AURORA NAGRADE: Ovo su finalisti i njihove priče -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

U nastavku su ličnosti nominovane za ovu nagradu, a njihove životne priče nam prenosi naša Jasna Zečević, predsjednica UG Vive Žene.

- Vive Žene nominirane za prestižnu nagradu Aurora 2017. -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.
Godišnja nagrada Aurora osnovana je u spomen žrtava genocida nad Armenima (1915. – 1923.). Aurora ima za cilj podizanje javne svijesti o zlodjelima širom svijeta i nagrađivanje organizacija i pojedinaca koji rade na sprječavanju torture i genocida.
Izborni komitet za nagradu Aurora vodi oskarovac i veliki humanista George Clooney, a uključuje i nobelovce: Oscar Arias, Shirin Ebadi i Leymah Gbowee.

- Dodijeljeni certifikati za polaznike edukacije sa područja KS -
Vive Zene

U organizaciji Udruženja građana Vive Žene Tuzla u srijedu, 24. maja 2017. godine na Trebeviću je održana supervizija za polaznike edukacije "Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama". Tokom 2016. i 2017. godine završena su tri modula edukacije za predstavnike/članove Institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama Kantona Sarajevo.
Edukaciju je prošlo oko 40 profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama. Edukaciju su vodile trenerice iz U.G. "Vive Žene" Tuzla. Svima koji su prošli edukaciju, na održanoj superviziji dodijeljeni su certifikati.

- Vive Žene učestvovale na Konferenciji „Osnaži žena sada“ -
Vive Zene

U organizaciji Medica Mondiale i Medica Gjakova od 11. do 12. maja 2017. godine u Gjakova, Kosovo organiziran je konferencija pod nazivom“ Osnaži žene sada“. U.G. Vive Žene Tuzla na konferenciji je predstavljala Augustina Rahmanović.
Cilj konferecije je bio sagledati položaj žena na Kosovu koje su preživjele seksualno zlostavljanje tokom konflikta na Kosovu, te obezjeđenje raparacije za žrtve.
Vive Žene su podjelila svoja iskustva u radu za ženama u Bosni i Herecgovine, te na koji način žrtve sekusalnog zlostavljanja iz rata ostvaruju status u BiH.

- Sproveden trening „Pisanje projektnih prijedloga“ -
Vive Zene

U okviru Projekta“Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama“ sproveden je trening za članice šest Udruženja sa Područja Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. U treningu su učestvovale 23 članice različitih Udruženja. Trening je sproveden u periodu od 19. do 21. maja 2017. godine u Vitezu.
Cilj treninga bio je da učesnice dobiju znanja i vještinje u pisanju projektnih prijedloga. Tokom treninga učesnice su radile na svojim vlastitim idejama za projekte, te na osnovu tih ideja analizirali probleme svojih ciljnih grupa, a u skladu sa tim radile na razvoju ciljeva, rezultat i aktivnosti.
Vive Žene sprovode Projekta“Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama“ uz partnersku podršku Olaf Palme International Centra.

- Mreže podrške koje podržava Evropska unija ključne za pomoć
žrtvama/svjedocima u procesuiranju ratnih zločina -
Vive Zene

Rješavanje ratnih zločina iz nedavne prošlosti u BiH je težak proces i donosi stres žrtvama/svjedocima, ali i stručnjacima koji se bave ratnim zločinima. Pravno kažnjavanje počinitelja svih ratnih zločina je najvažniji dio procesa ozdravljenja, jer na taj način država ponovo uspostavlja vjeru u pravdu kao i svoj moralni kredibilitet.
Za Evropsku uniju zaštita i podrška žrtvama i svjedocima u Bosni i Hercegovini je ključni prioritet i predviđena je u Državnoj strategiji za ratne zločine u BiH iz 2008. godine, čiji je primarni cilj pravovremeno riješiti sve preostale slučajeve ratnih zločina. Implementacija Stragegije je i jedan od glavnih prioriteta u okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

- Uspostavljena institucionalna mreža podrške svjedocima/žrtvama na području Kantona Sarajevo -
Vive Zene

Zvaničnim potpisivanjem Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljena je institucionalna mreža podrške na području Kantona Sarajevo.
Ceremonija potpisivanja održana je u srijedu, 17. novembra 2017. godine u Sarajevu, a protokol je potpisalo 15 institucija: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Uprava policije; Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo; Ministarstvo za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo; Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo; JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo; JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo; KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo; Savez udruženja logoraša Kantona Sarajevo; Udruženje žrtava i svjedoka genocida; Udruženje „Žene ženama“ Sarajevo; Fondacija lokalne demokratije; TRIAL International BiH, Sarajevo; Udruženje građana “Vive Žene“ Tuzla; Udruženje građana „Medica“ Zenica; Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka.

- Dodijeljeni certifikati za polaznike edukacije: ˝Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama˝ -
Lejla Redzepagic

U organizaciji Udruženja građana Vive Žene Tuzla u petak, 12. maja 2017. godine održana je supervizija za polaznike edukacije "Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama". Tokom 2016. i 2017. godine završena su tri modula edukacije za predstavnike/članove Institucionalne mreže za podršku svjedocima/ žrtvama Tuzlanskog kantona. Edukacija je organizirana u okviru projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH"koji finansira Evropska unija. Edukaciju je prošlo 60 profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama. Edukaciju su vodile trenerice iz U.G. "Vive Žene" Tuzla. Svima koji su prošli edukaciju, na održanoj superviziji dodijeljeni su certifikati.

- 2017 Aurora Prize Finalists -
Vive Zene

Five finalists selected for Aurora Prize for Awakening Humanity in recognition of their inspiring acts of compassion. The Selection Committee for the Aurora Prize has today announced the names of the five 2017 finalists who have been chosen for their exceptional impact, courage and commitment to preserving human life and advancing humanitarian causes. They are: Dr. Denis Mukwege, Mr. Muhammad Darwish,Dr. Tom Catena and Ms. Jamila Afghani. The finalists will be honored at the Aurora Prize Ceremony in Yerevan, Armenia on May 28, 2017 when one will be chosen as the 2017 Aurora Prize Laureate. The Aurora Prize Laureate will receive a grant of US$100,000 to support the continuation of their work, as well as a US$1,000,000 award, which will give them the unique ability to continue the cycle of giving by supporting organizations that have inspired their work.

- Održana radionica na kojoj je izrađen plan aktivnosti mreže za podršku svjedocima TK -
Vive Zene

U organizaciji U.G. Vive Žene Tuzla u petak, 31. marta 2017. godine u hotelu Mellain održana je jednodnevna radionica koja je imala za cilj izradu plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljane institucionalne mreže podrške žrtvama/svjedocima za područje Tuzlanskog kantona. Radionicu kojoj je prisustvovalo oko 25 učesnika vodila je Eni Kurtović, saradnica Vive Žene sa dugogodišnjim iskustvom strateškog planiranja, monitoringa i evaluacije projekata finansiranih od strane Evropske unije. Svrha radionice bila je predlaganje realnih i efikasnih modela funkcionisanja i buduće održivosti uspostavljane institucionalne mreže, a time efikasne dugoročne podrške svjedocima/žrtvama u sudskim postupcima u budućnosti.

- Održan završni modul edukacije za Kanton Sarajevo -
Vive Zene

Završni modul edukacije za profesionalce/članove sa područja Kantona Sarajevo održan je u hotelu Pahuljica na Vlašiću od 29. do 31. marta 2017. godine.

Na ovom modulu obrađivala se tema: „Saradnja, komunikacija i koordinacija mreža za podršku svjedocima“. Na edukaciji koju su vodile trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla učestvovalo je oko 35 predstavnika/profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama.

- Održan završni modul edukacije za Posavsku županiju -
Vive Zene

Trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla od 5. do 7. aprila 2017. godine u hotelu Kardial u Tesliću održale su završni modul edukacije „Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama“ za profesionalce/članove institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Posavske Županije.

Na ovom modulu obrađivala se tema: „Saradnja, komunikacija i koordinacija mreža za podršku svjedocima“. Učesnici edukacije bili su predstavnici centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, koji dolaze u kontakt sa svjedocima/žrtvama.

- Izrađen plan aktivnosti mreže za podršku svjedocima Županije Posavske -
Vive Zene

U organizaciji U.G. Vive Žene Tuzla u četvrtak, 20. aprila 2017. godine u hotelu Navis u Orašju održana je jednodnevna radionica koja je imala za cilj izradu plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljane institucionalne mreže podrške žrtvama/svjedocima za područje Županije Posavske. Radionicu kojoj je prisustvovalo 15 učesnika, članova/ica mreže vodila je Eni Kurtović, saradnica Vive Žene sa dugogodišnjim iskustvom strateškog planiranja, monitoringa i evaluacije projekata finansiranih od strane Evropske unije.

- Teufika Ibrahimefendić nagrađena priznanjem “Super žena” za 2016. godinu -
Vive Zene

U Kristalnoj sali hotela Tuzla, u organizaciji Radija Kameleon i portala Ženski.ba, u srijedu, 5. aprila 2017. godine, upriličena je svečana ceremonija Izbora Super žene za 2016. godinu. Medijski žiri imao je težak zadatak da od oko 400 uspješnih žena sa područja Sjeveroistočne Bosne, nagradi 28 najuspješnijih različitih profesija i obrazovanja. Priznanje „Super žena 2016.“ za svoj uspješa rad dobila je i Teufika Ibrahimefendić, profesorica psihologije i pedagogije, certificirana geschtalt psihoterapeutkinja u U.G. Vive Žene Tuzla, a u obrazloženju odluke žirija pisalo je: Dokumetarni film „Umorne od rata“ o njenom psihoterapijskom radu i ukupnom radu UG Vive Žene u Berlinu 2002. godine nagrađen je za najbolji dokumentarni film o ljudskim pravima. Ona ljudima pomaže u uspostavljanju njihove emocionalne stabilnosti i sigurnosti.

- Održan završni modul edukacije za TK -
Vive Zene

Završni modul edukacije za profesionalce/članove institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona održan je u Hotelu Kardial u Tesliću od 15. do 17. marta 2017. godine.

Na ovom modulu obrađivala se tema: „Saradnja, komunikacija i koordinacija mreža za podršku svjedocima“. Na edukaciji koju su vodile trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla bili je prisutno oko 50 predstavnika/profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama.

- Posjeta delegacije OSCE-a Vive Žene Tuzla -
Vive Zene

Delegacija OSCE-a iz Velike Britanije u sastavu Nicola Murray, zamjenica stalnog predstavnika OSCE-a u Velikoj Britaniji, druga sekretarka Bekki Field i Mark Hanbury, politički savjetnik iz Ureda OSCE-a u Sarajevu sa saradnicima, utorak, 14. marta 2017. godine posjetili U.G. Vive Žene Tuzla. Cilj posjete bio je upoznavanje sa radom i projektima organizacije koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine. Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene, gostima iz OSCE-a predstavila je kratki istorijat organizacije i objasnila je da su Vive Žene nevladina organizacija koja svoje djelovanje fokusira na psihosocijalnu pomoć i podršku žrtvama rata, torture i nasilja, kao i na jačanje kapaciteta drugih organizacija i institucija i zastupanje uz multidisciplinaran, demokratski i participativan pristup u radu sa traumatiziranim porodicama i pojedincem.

- U Srebrenici predstavljen psihosocijalni model tretmana za počinioce nasilja u porodici -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla, 9. marta 2017. godine u prostorijama pansiona Misirlije Srebrenica održale su sastanak sa predstavnicima Centra za mentalno zdravlje – Doma zdravlja Srebrenica, Centra za socijalni rad i nevladinim organizacijama, na kojem je predstavljen psihosocijalni model tretmana za počinioce nasilja u porodici.
Udruženja građana Budućnost Modriča i Vive Žene Tuzla zajednički su razvili strateški program za razvoj rada sa počiniocima nasilja u Bosni i Hercegovini. U okviru toga, uspostavljena je saradnja sa relevantnim institucijama nadležnih za intervencije u slučajevima nasilja u porodici u opštinama Tuzla i Doboj.

- Donacija Robne kuće Tuzlanka za Vive Žene -
Vive Zene

U povodu 8. marta – Međunarodnog dana žena pored više nego bogatog programa, menadžment Robne kuće Tuzlanska pokazao je i svoju humanu stranu , uručivši vrijednu donaciju U.G. “Vive Žene” u vrijednosti od 1000 KM za kupovinu neophodne tehnike za Sigurnu kuću.
„Zahvalila bi se menadžmentu Tuzlanke na ovoj donaciji, nama kao udruženju koje u okviru svog djelovanja imaju sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici, ova donacija će biti od velike koristi, istakla Mima Dahić, kordinatorica u U.G.Vive Žene Tuzla.

- Bingo City Centar uručio donaciju od 10.000 KM za sigurne kuće u BiH -
Vive Zene

Kampanja pod nazivom “Pokažimo da nam je stalo”, zavšena je donacijom čeka vrijednosti 10.000,00 KM Sigurnim kućama u BiH. Svi kupci koji su promotivnom periodu 2. do 8. marta u Bingo centrima kupili posebno označene proizvode Dove, Afrodita, Milka, Violeta, Alma Ras i Kraš doprijenijeli su donaciji.
„Sigurne kuće već dugi niz godina pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici. Bingo je prepoznao ovaj problem i već drugu godinu organizira humanitarnu akciju s ciljem osiguranja novčanih sredstava za sigurne kuće. Naravno da su novčana sredstva najkonkretnija podrška žrtvama, ali ovakvim kampanjama se žrtvama šalje i snažna poruka da nisu same, da je i društvo prepoznalo njihovu borbu“, u ime Sigurne mreže u BiH istakla je Danijela Kaloci, voditeljica Sigurne kuće u U.G. “Vive Žene“ Tuzla.

- Održan okrugli sto o položaju žena u ruralnim i urbanim zajednicama“ -
Vive Zene

Položaj žena u ruralnim i urbanim zajednicama, tema je okruglog stola, održanog u ponedjeljak 6. marta 2017. godine u Tuzli u organizaciji UG “Vive Žene”, a tom prilikom su razmijenjena iskustva žena iz urbanih i ruralnih područja o pitanjima zdravlja, pristupa obrazovanju, zaposlenju, te društvenom i kulturnom životu.
Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Osnaživanje žena na selu“ kojeg podržava Olaf Plame International Centre.
Koordinatorica u Udruženju građana “Vive Žene” Mima Dahić izjavila je Feni da je skup organiziran u okviru projekta “Osnaživanje žena na selu”, koji ima za cilj ojačati ulogu žena edukacijom, te im omogućiti pristup tržištu za njihove proizvode i povezati ih s drugim udruženjima žena u BiH.

- Održan okrugli sto na temu „Multisektorski pristup rodno zasnovanom nasilju“ -
Vive Zene

Policijski službenici u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine trebali bi se više educirati u polju zaštite žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja. Zakonski okviri su dobri, a pristup žrtvi trebao bi biti istovremeno i profesionalan i ljudski - zaključak je ovo danas (27.02.2017.) održanog okruglog stola o temi ˝Multisektorski pristup rodno zasnovanom nasilju. Okrugli stol organizovale su U.G.˝Vive Žene˝u saradnji sa Udruženjem ˝Mreža žena policajaca˝a u okviru projekta „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Evrope za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ koji se finansira od strane Europske Unije i implementira sa organizacijama iz Srbije, Albanije, Makedonije i Kosova.

- Ambasadorica Švicarske u BiH posjetila Vive Žene -
Vive Zene

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer sa saradnicima, 31. januara 2017. godine posjetila je U.G. Vive Žene Tuzla. Cilj posjete bio je upoznavanje sa radom organizacije koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine.
Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene, gostima iz Švicarske ambasade predstavila je kratki istorijat organizacije, kada je dodala da Vive Žene sa Švicarskom imaju dugogodišnje partnerstvo kroz saradnju sa donatorom Jamaneh Schweiz.

- Vive Žene: Crtani film i paketići za 100 mališana -
Vive Zene

U sklopu programa pedagoških radionica U.G.“Vive Žene“ u četvrtak 22.12.2016. godine organizovale su u kinu „Kaleidoskop“ u Tuzli projekciju crtanog filma „Sing“ te podjelu paketića za 115 djece sa područja opštine Bratunac i Brčko distrikta.

Događaj je organiziran za učenike iz OŠ Branko Radičević iz Bratunca i za učenike osnovnih škola Treća, Peta i Deseta iz Brčko distrikta. Za istu grupu djece organizovan je obilazak grada Tuzle, kada su posjetili gradski park i spomenik Tvrtku Kotromaniću, kao i Trg slobode gdje su uživali u novogodišnjem sajmu i klizalištu

- Protokol o pružanju podrške svjedocima/žrtvama potpisale 32 institucije sa područja TK -
Vive Zene

U hotelu Mellain u srijedu, 21. decembra 2016. godine održana je svečana ceremonija primopredaje Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Tuzlanskog kantona.
Mreža za Tuzlanski kanton konstituisana je 2007. godine na osnovu popisanog sporazuma sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Protokol o međusobnoj saradnji kantonalnih organa udruženja u pružanju podrške žrtvama i žrtvama/svjedocima u predmetima ratnih zločina popisan je 2014. godine kada je uspostavljena Institucionalna mreža za podršku svjedocima/žrtvama. U cilju proširenja članova/članica mreže potpisan je revidirani protokol, a potpisale su ga 32 institucije.

- Okrugli sto: Sigurne kuće i dalje u teškoj finansijskoj situaciji -
Vive Zene

Sigurne kuće u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje se suočavaju s nedostatkom novca, usljed čega otežano funkcioniraju. Na ovaj je problem, između ostalih, ukazano tokom današnjeg okruglog stola održanog 9. novembra 2016. Godine u Tuzli.
Okrugli sto organizirala je Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine TK i Udruženje ˝Vive Žene˝, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a razgovaralo se o primjeni protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu (TK) i funkcioniranja sigurnih kuća.

- Video: Institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama u BiH -
Vive Zene

Do početka projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“ koji uz finansijsku podršku provode U.G. Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa U.G. Medica Zenica, Fondacijom Udružene žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka u BiH je funkcionisalo 5 institucionalnih mreža podrške. U periodu od 01.01.2015. do 31.12. 2016. godine formirano je 9 novih institucionalnih mreža za podršku svjedocima/žrtvama.

- Dan ljudskih prava obilježava se u više gradova u Bosni i Hercegovini -
Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla, U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka, bogatim programom u više gradova Bosne i Hercegovine obilježit će 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.
Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu svojih redovnih aktivnosti i projekta koji provode uz finansijsku podršku Evropske unije „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“, a sa ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima sa kojim se sočavaju svjedoci u BiH.

- Ulična akcija u Živinicama: Isključi strah od nasilja i osnovna ljudska prava -

Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje – Doma zdravlja Živinice a uz podršku volontera Crvenog križa, 5. decembra 2016. godine u Živinicama su održali uličnu akciju. Akcija je organizirana u oviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama kao i u povodu obilježavanja 10. decembra – Dana ljudskih prava.

Učesnici akcije su pored podjele informativnih letaka i promotivnih materijala razgovarali sa građanima i građankama Živinica na temu nasilja u porodici, te ih upoznali sa osnovnim ljudskim pravima.

- U Donjoj Orahovici održano predavanje na temu nasilja u porodici -

Vive Zene

U Domu kulture Donja Orahovica 28.11.2016. godine, a na inicijativu U.G. Donja Orahovica održano je predavanje na temu nasilja u porodici. Predavanju je prisustvovalo 27 članica udruženja Donja Orahovica te Udruženja žena iz Donje Skahovice. Predavanje su držale Vildana Bilajac Isabegović, pravna savjetnica te Danijela Kaloci socijalna pedagogica u Vive Žene Tuzla.

Po završetku predavanja među učesnicama se razvila diskusija. Neke od njih su istakle da do sada nisu bile svjesne sta sve predstavlja nasilje. Posebno je, za ostale učesnice predavanja, bilo važno iskustvo dvije članice žrtve nasilja koje su bile smještene u sigurnu kuću.

- Vive Žene održale uličnu akciju: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

U.G. Vive Žene, Centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla, već jedanaestu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. U okviru programa obilježavanja Vive Žene su u subotu 3. decembra 2016 godine na platou kod Ismeta i Meše i Bingo centra Sjenjak Tuzla organizirali ulične akcije.

Akcije su se realizirale sa ciljem prevencije i informisanja građanstva o nasilju u porodici koje se dešava širom BiH, a Tuzlacima je podijeljen promotivno- edukativni materijali vezan za ovu problematiku.

- Sastanak sa vršnjačkim savjetnicima -

Vive Zene

U prostorijama U.G. "Vive Žene" Tuzla u subotu 26. novembra 2016. godine u okviru programa Fondacije tuzlanske zajednice "Rodno zasnovano nasilje u vezama mladih"održan je sastanak sa vršnjačkim savjetnicima. Vive Žene su kao stručna podrška, zadužene da vode sastanke, gdje će odabrani savjetnici dobiti informacije i stručne savjete. Također, cilj sastanaka je da vršnjački savjetnici razgovaraju o dilemama ili strahovima, te svojim reakcijama u direktnom kontantu sa žrtvom ili počiniocem nasilja koje se dešava u vezama mladih. Sastanci će se održavati jednom mjesečno do maja 2017. godine.

- U O.Š. Lipnica održano predavanje na temu nasilje u porodici -

Vive Zene

Kao dio programa obilježavanja 16 dana akzivizma borbe protiv nasilja nad ženama, u utorak 22. novembra 2016. godine u organizaciji Vive Žene Tuzla u O.Š. Lipnica održano je predavanje za vijeće roditelja i uposlenike škole na temu nasilja u porodici.
Predavanju koje su držale uposlanice Vive Žene dr. Azra Arnautović i socijalna pedagoginja Danijela Kaloci, prisustvovalo je 25 osoba. Zbog velike zainteresiranosti za temu za naredni period je planirano da se organizira i predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja.

- Uspostavljena mreža za podršku svjedocima/žrtvama na području Brčko distrikta -

Vive Zene

U gradskoj vijećnici Brčko distrikta, danas 24. novembra 2016. godine, upriličena je svečana primopredaja potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama, uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Brčko distrikta BiH.
Protokol je potpisan u okviru projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža za podršku svjedocima u BiH“ koji provode U.G. ,,Vive Žene“ u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka, a uz finansijsku podršku Evropske unija.

- Vive Žene: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

Slijedeći dobru praksu jačanja saradnje između vladinog i nevladinog sektora, zvaničnim potpisivanjam memoranduma, uspostavljena je saradnja između U.G. Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla i Centra za mentalno zdravlje - Doma zdravlja Živinice. Na sastanku održanom u prostorijama Vive Žene memorandum su potpisale Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene i prim.dr. Ljubica Tadić, šefica CMZ-a Živinice. Povod za uspostavljanje saradnje bio je planiranje i provođenje zajedničkih aktivnosti sa ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja stanovništva, sprječavanja diskriminacije i stigmatizacije osoba sa mentalnim poremećajima i njihovih porodica, kao i zaštita prava osoba sa mentalnim poremećajima, te promocija i prevencija u oblasti mentalnog zdravlja.

- Uspostavljena saradnja između Vive Žene i CMZ Živinice -

Vive Zene

Slijedeći dobru praksu jačanja saradnje između vladinog i nevladinog sektora, zvaničnim potpisivanjam memoranduma, uspostavljena je saradnja između U.G. Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla i Centra za mentalno zdravlje - Doma zdravlja Živinice. Na sastanku održanom u prostorijama Vive Žene memorandum su potpisale Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene i prim.dr. Ljubica Tadić, šefica CMZ-a Živinice. Povod za uspostavljanje saradnje bio je planiranje i provođenje zajedničkih aktivnosti sa ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja stanovništva, sprječavanja diskriminacije i stigmatizacije osoba sa mentalnim poremećajima i njihovih porodica, kao i zaštita prava osoba sa mentalnim poremećajima, te promocija i prevencija u oblasti mentalnog zdravlja.

- Uspostavljena institucionalna mreža podrške svjedocima/žrtvama na području Županije Posavske -

Vive Zene

Zvaničnim potpisivanjem Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija uspostavljena je institucionalna mreža za podršku svjedocima/žrtvama na području Županije Posavske.
Ceremonija potpisivanja održana je u ponedeljak, 7. novembra u Orašju, a protokol je potpisalo 13 institucija, među kojima su nadležna Ministarstva unutrašnjih poslova, te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Kantonalno Tužiteljstvo i Kantonalni Sud, centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, domovi zdravlja, Zavod za pružanje pravne pomoći ŽP, te Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, „Medica“ Zenica i Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka.

- Održana predavanja i radionice za djecu na temu trgovine ljudima -

Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene Tuzla u okviru aktivnosti regionalnog projekta „Sjeveroistočna Evropa - Transnacionalna koalicija organizacija civilnog društva za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja (STOP)” koji se provodi u suradnji sa Romskim centrom za demokraciju iz Srbije, Partnere per Femijet iz Albanije, First Children embassy Megjashi iz Makedonije i Centrom za mir i toleranciju iz Kosova održala je edukativno predavanje i radionice za djecu na temu trgovine ljudima.
Djeca predstavljaju najosjetljiviju kategoriju stanovništva i smatramo da je veome važno upoznati ih sa potencijalnim opasnostima i mogućnostima zaštite kada je u pitanju ova tema, s obzirom na to da djeca nerijetko postaju žrtve ovog krivičnog djela.

- Sajam proizvoda žena sa sela u Tuzli -

Vive Zene

UG “Vive Žene” Tuzla, u saradnji sa nekoliko ženskih udruženja i neformalnih grupa, obilježile su 16.10. u Tuzli Međunarodni dan žene na selu kroz organizaciju Sajma proizvoda žena sa sela.
Na Sajmu proizvoda na Trgu Slobode žene sa sela predstavile su svoju kućnu i domaću radinost. Na ovaj način prezentovale su svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.
Pored učešća udruženja i grupa iz Opština Bratunac, Srebrenica, Konjević Polje, na sajmu su izlagali Udruženja i pojedinci iz Tuzle. Među njima su se istakli i učenici OŠ Sjenjak koji su prodajom kolača, koje su sami pripremili, prikupljali sredstva za učenike OŠ Cerska...

- Održan Sajam proizvoda žena na selu u Bratuncu -

Vive Zene

Vive Žene uz partnerstvo UŽ Maja Kravica, UŽ Jadar Konjević Polje, UPP Drina Burnice, NŽG Cerska i NŽG Suha su organizovale Sajam proizvoda žena na selu u Bratuncu kao prvu aktivnost u obilježavanju Međunarodnog dana žene na selu. Na sajmu je izlagalo 11 Udruženja i grupa sa područja Opština Bratunac i Srebrenica. Nakon sajma održan je i okrugli sto na temu "Položaj žena u ruralnim zajednicama" gdje je učestvovalo 52 osobe iz različitih udruženja, organizacija i vladinih institucija. Sajam je otvorio Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine Bratunac koji je i aktivno učestvovao na okruglom stolu, te izrazio podršku za povezivanje i jačanje ženskih grupa i Udruženja u Bratuncu i šire. Aktivnosti obilježavanja Sajma na selu su dio projekta Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama podržanog od strane Olaf Palme International Centre Sweden.

- VIDEO: U Tuzli sedmodnevnim programom obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

Vive Zene

Vive Žene Tuzla već devet godina obilježavaju 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Ove godine, u okviru manifestacije čiji je pokrovitelj bio i Grad Tuzla, Vive Žene su od 18. do 26. juna organizirali niz aktivnosti kojima je bio cilj poslati poruku tolerancije i mira, te pokazati da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini brobe protiv torture. Manifestacija Za svijet bez torture! započela je u subotu 18. juna na platou kod spomenika Ismeta i Meše kada je Romano Kuduzović tuzlanski umjetnik u 3D-tehnici oslikao planetu zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknite planete zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture.

- ˝Vive Žene˝ obilježile Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

Vive Zene

U organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla u nedjelju je na Slanoj Banji upriličena manifestacija u povodu obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Cilj je podsjetiti javnost u BiH na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i na prisustvo torture danas u svijetu.

U periodu 1992.-1995. godine kroz logore u BiH je prošlo najmanje 200.000 osoba, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina ovih žrtava, ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog "priznanja" od strane države, retraumatizirani i zaboravljeni od svih.

- BKC Tuzla: Danas na repertoaru predstava ˝Ljepotica i zvijer˝ -

Vive Zene

U sklopu obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, u subotu, 25. juna na sceni BKC-a biće odigrana predstava "Ljepotica i zvijer", u izvedbi Pozorišta mladih Tuzle. Predstava počinje u 18 sati, a ulaz za posjetioce je slobodan.

"Ljepotica i zvijer" je ispitna predstava polaznika starije grupe Napredne faze Dramskog studija 2015. Rediteljski rad na predstavi potpisuje Adnan Mujkić, a saradnica u radu bila je Nadina Zubčević.

- Učešće Vive Žene na naučnom simpoziju i sastanku Generalne skupštine IRCT“ -

Vive Zene

U periodu od 3. do 8. decembra 2016. godine, predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević učestvovala je na naučnom simpoziju i sastanku Generalne skupštine Međunarodnog vijeća centara za rehabilitaciju žrtava torture (IRCT) koji je održan u Mexico City-u, Meksiko. Vive Žene Tuzla član su IRCT-a od 2007. godine i vrlo aktivno sudjeluje u svim aktivnostima u organizaciji Mreže. Ovaj put, pored učešća na sjednici Skupštine, Vive Žene su na naučnom spimpoziju predstavile psihosocijalni model rada u zajednice, koji je vrlo dobro prihvaćen od strane učesnika. Neki od učesnika simpozija pokazali su interes za predstavljene rezultate i bili spremni za implementaciju slične metodologije u svom radu. Vive Žene su predstavile Do No Harm Framework (DNHF- Ne načini štetu) koji se koristi u okviru programa rada u zajednici na temu pomirenja.

- Učešće na sastanku u Kopenhagenu na temu: „Rehabilitacija žrtava torture za zemlje u regiji OSCE-a“ -

Vive Zene

U partnerstvu sa njemačkim uredom OSCE-a, Danski institut protiv torture (CTI) održao je u Kopenhagenu od 23. do 24. juna 2016. godine regionalni sastanak na temu „Rehabilitacija žrtava torture za zemlje u regiji OSCE-a“. Predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla, Jasna Zečević učestovala je na sastanku gdje je prezentirala rad "Život nakon torture i nasilja u Bosni i Hercegovini".

U okviru rada, Zečević je predstavila studiju slučaja, život žene koja je preživjela seksualno zlostavljanje tokom rata, ima nestale članove porodice, a poslije rata postaje žrtve nasilja u porodici. Sam rad je izazvao pažnju učesnika te istakao važnost rehabilitacije i podrške žrtvama rata u BiH.

- Učešće na Konfereciji “Pristup zasnovan na ljudskim pravima (HRBA)” -

Vive Zene

Predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević, je u periodu od 4. do 5. maja 2016. godine učestovala na Konfereciji “Pristup zasnovan na ljudskim pravima (HRBA)”. Konferencija je organizovana od strane Medicus Mundi u Bernu, Švicarska. Zečević je bila jedan od panelista ove Konferencije, gdje je prezentirala rad “Pružalac usluga i akter civilnog društva u isto vrijeme: Izazovi u rehabilitaciji žrtava seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini”.

- Proces kapitalizacije SGBV – Sarajevo -

Vive Zene

U periodu od 2. do 5. februara 2016. godine u Sarajevu, predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević, učestvovala je na radionici o procesu kapitalizacije SGBV, koju je predvodio Odjel za razvoj i saradnju Švicarske na programu seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Cilj procesa kapitalizacije je razmjena iskustva i znanja koji će poslužiti za razvoj koherentne politike SDC-a i sveukupno poboljšanje SGBV programiranja. U skolopu radionice organizovana je i posjeta Vive žene 4. februara 2016.
Učesnici radionice bili su menadžeri programa SDC-a i partnera iz različitih zemalja.

- U Brčkom obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

Vive Zene

U okviru obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture psihoterapeuti iz Vive Žene - Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla, Amra Muradbegović i Elmir Ibralić u utorak 21. juna 2016. godine u prostorijama KUD Preporod u Brčko Distriktu održali zajednički susret sa osobama koje su najviše stradale tokom rata 92-95. Radilo se o korisnicima koji su prolazili već ranije ili su još uvijek na tretmanu kroz grupni psihosocijalni rad Centra Vive Žene. Na susretu je prisustvovalo 30 učesnika iz Udruženja logoraša Brčko Distrikta, Udruženje demobilisanih boraca Brčko Distrikta, Udruženje odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikt, Civilne žrtve rata .

- Promocija manifestacije ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Uličnom akcijom na tuzlanskom Korzu danas su članice Udruženja građana "Vive Žene" iz Tuzle najavile manifestaciju "Za svijet bez bez torture", koja će biti održana u nedjelju, 26. juna na platou Slane Banje. Ujedno, bilo je ovo prilika da se javnost upozna sa posljedicama torture koja se trenutno dešava u svijetu.

- Danas smo izvršili promociju predstojeće manifestacije i pozvali sve tuzlanske mališane i njihove roditelje da nam se pridruže 26. juna na Slanoj Banji u 18 časova. Osim našeg Udruženja, učešće u programu će uzeti orkestar Balsika, Švare, Tuzlanske mažoretkinje i mnogi drugi. Samoj manifestaciji pridružit će se i djeca iz Lukavca i Banovića. Također, dan prije, u BKC-u Tuzla biće odigrana predstava "Ljepotica i zvijer" u izvedbi Pozorišta mladih Tuzle sa početkom u 18 časova - kazala je Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene".

- Atelje ˝Ismet Mujezinović˝:
Promovisan Zbornik o rehabilitaciji žrtava torture -

Vive Zene

U sklopu sedmodnevne manifestacije "Za svijet bez torture", koju realizuje Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla, u Ateljeu "Ismet Mujezinović" sinoć je održana promocija Zbornika 7-Rehabilitacija žrtava torture.

O Zborniku su govorili Jasna Zečević, direktorica UG "Vive Žene", Maja Lončarević - Jamani, Suada Selimović iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Vladi Tuzlanskog kantona, te autori čiji su se radovi našli u ovom novom izdanju: Fatima Bećirović, Zvjezdana Aličić, Augstina Rahmanović i i Elmir Ibralić.

- ˝Vive Žene˝:
Podizanje svijesti o problemu žrtava torture -

Vive Zene

U povodu obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle u periodu od 19. do 26. juna organizira sedmodnevnu manifestaciju.

Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, Udruženje "Vive Žene" tokom trajanja ove manifestacije također želi pokazati da su ples, muzika, umjetnost i sloboda izražavanja načini borbe protiv torture.

- 3D oslikavanjem planete Zemlje:
Započela manifestacija ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Manifestacija "Za svijet bez torture" započela je danas na platou kod Meše i Ismeta oslikavanjem planete Zemlje u 3D tehnici. Rad će krasiti zeleni list koji izranja iz raspuknite planete, a predstavlja život koji je simbol života nakon torture. Autor je tuzlanski umjetnik Romano Kuduzović, a kompletan umjetnički rad biće gotov u nedjelju.
- Glavna fora je da svi stanu na taj list, da se fotografišu i da to podijele na društvene mreže. Danas planiram skicu da postavim, a sutra je bojenje. Svi koji se sutra zateknu u centru grada moći će se fotografisati i na taj način poslati poruku mira i toleranije iz Tuzle - kazao je Kudzović.

Bila je ovo i prilika da članice Udruženja "Vive Žene" iz Tuzle javnost upoznaju sa simbolom podrške žrtvama torture i da ukažu na značaj 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

- Za svijet bez torture od 18. do 26. juna -
- Bogat program za djecu i mlade -

Vive Zene

Vive Žene Tuzla već devet godina obilježavaju 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Podsjećanjem da ozdravljenje, oporavak pojedinca i društva treba započeti rehabilitacijom, osnaživanjem i na kraju uključivanjem u procese transformacije iz proslošti u budućnost kako bi kreirali okruženje trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze. Vive Žene su članica globalne mreže IRCT (Međunarodnog vijeća za rehabilitaciju žrtava torture), koja ovaj datum obilježava sirom svijeta. Organizacije, članice mreže IRCT-a 26-og. juna daju svoj doprinos prevenciji svih oblika torture koje se danas dešavaju u svijetu, šalju poruke tolerancije, poštovanja i mira, naglašavajući da je obaveza svih da pružimo pomoć i podršku žrtavma da žive žitvot dostojan čovjeka i poslije torture.

- Jasna Zečević učesnica panel diskusije: „Švicarska, partner Bosne i Hercegovine
u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura“ -

Vive Zene

Švicarska ove godine proslavlja 20 godina saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. U povodu obilježavanja ovog značjanog jubileja bit će organizirana i zvanična proslava, u četvrtak, 02. juna 2016. godine u Domu mladih – Centar Skenderija u Sarajevu sa početkom u 13.00 sati.
Na centralnoj ceremoniji bit će prikazan kratki dokumentarni film „20 godina Švicarskog programa saradnje u BiH: retrospektiva i budućnost“, panel diskusija na temu „Švicarska, partner Bosne i Hercegovine u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura“ sa gostima iz Švicarske i BiH, te će se predstaviti izložba fotografija „20 godina – 20 lica i priča“.

- Poziv na Međunarodnu ljetnu školu -

Vive Zene

Pozivamo Vas da učestvujete na Međunarodnoj ljetnoj školi pod nazivom: „Metode kvalitativnih istraživanja i transdisciplinarna saradanja“ koja će se održati od 06. do 10. juna, 2016. na 21. LJETNOM UNIVERZITETU TUZLA (LJUT)

Univerzitet u Tuzli organizira tradicionalnu manifestaciju 21. Ljetni Univerzitet – LJUT 2016, koja će se održati u periodu od 06. do 10. juna 2015. godine u Tuzli.

Od samog osnivanja, 1996. godine, LJUT okuplja stručnjake i studente iz zemlje i inostranstva, stvarajući široku mrežu entuzijasta koji nastavljaju sarađivati i nakon ove manifestacije.

- Potpisan sporazuma o saradnji između Sudske policije FBiH i Vive Žene Tuzla -

Vive Zene

U prostorijama Vive Žene Tuzla u utorak 24. maja 2016. godine održana je svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju i Sudske policije FBiH. Sporazum su potpisali Edin Vehabović, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH i Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene. Kako je istaknuto na današnjem događaju ova aktivnost je od velikog značaja iz razloga što Sudska policija FBiH prvi puta uspostavlja saradnju ovakvog tipa sa jednom organizacijom civilnog društva. Ovim Sporazumom osigurava se učešće predstavnika Sudske policije FBiH u aktivnostima mreža za podršku svjedocima/žrtvama, kako bi se obezbijedio koordinisan pristup u pružanju blagovremene, efikasne i kontinuirane multidisciplinarne podrške žrtvama/svjedocima u BiH.

- U Gradačcu održana završna manifestacija programa pedagoških radionica -

Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla dugi niz godina implementira Program rada u zajednici u okviru kojeg se realizuje i rad sa djecom i mladima kroz program Pedagoških radionica. Na kraju školske godine Vive Žene za polaznike organiziraju i završnu manifestaciju. Tim povodom, djeca uključena u program Pedagoških radionica sa područja Brčko Distrikta, Treća osnovna škola Brčko, Peta osnovna škola Brčko i Deseta osnovna škola Bijela, prošle sedmice boravila su u općini Gradačac gdje su se družila i upoznavala znamenitosti ovog grada.

- Foto: Održan I modul edukacije za područje Kantona Sarajevo -

Vive Zene

Prvi ciklus edukacija za profesionalce na temu: „Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama“ za područje Kantona Sarajevo održan je od 20. do 23. aprila u Konjicu. Edukaciji je prisustvovalo oko trideset predstavnika multidisciplinarnog tima za podršku svjedocima/žrtvama sa pomenutog kantona, a obrađivala se tema: „Trauma, stres i svjedočenje“. Edukaciju su vodile iskusne trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla. Ovo je prvi od ukupno tri modula edukacija koji ce biti održani u ovoj i početkom 2017. godine.
Edukacije se organiziraju u okviru projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji uz podršku Evropske unije provode četiri partnerske organizacije ,,Vive Žene“ Tuzla, ,,Medica“ Zenica, Fondacija ,,Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.

- Održan I modul edukacije za područje Posavskog kantona/županije -

Vive Zene

U sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ , u hotelu „Termag“ na Jahorini od 13. do 15. aprila 2016. godine počeo je I ciklus edukacija za profesionalce na temu: „Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama“. Edukaciji su prisustvovali predstavnici multidisciplinarnog tima za podršku svjedocima/žrtvama sa područja Posavskog kantona/županije. Na prvom od ukupno tri modula edukacija obrađivala se tema: „Trauma, stres i svjedočenje“. Pomenuti projekat i edukacije uz podršku Evropske unije provode četiri partnerske organizacije ,,Vive Žene“ Tuzla, ,,Medica“ Zenica, Fondacija ,,Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
U nastavku fotografije sa edukacije >>

- (Ne)poznato lice: Jasna Zečević -

Vive Zene

U formi intervjua urednica i voditeljica Armina Sadiković predstavlja uspješne građane/ke Bosne i Hercegovine. Razgovaraju o njihovom načinu poslovanja, projektima i planovima za budućnost, ali predstavljaju i njihovu drugu stranu, privatne interese i hobije. Gošća emisije „Ne)poznato lice“ koja se emituje na TV1, bila je i Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

- Naslov: 8. mart - Međunarodni dan žena -

Vive Zene

Vive Žene su se priključile Britanskoj ambasadi u globalnoj kampanji obilježavanja Međunarodnog dana žena, sa fokusom na povećanje uloge žene i njenom ekonomskom i svakom drugom osnaživanju.

U prilogu se nalaze tri videa koja možete pogledati.

- Jasna Zečević dobitnica priznanja „Super žena 2015.“ -

Vive Zene

U organizaciji Radija Kameleon i portala zenski.ba na svečanoj ceremoniji održanoj u kristalnoj dvorani hotela Tuzla u četvrtak, 26. februara 2016. godine, dodjeljena su priznanja „Super žena 2015.“ Medijski žiri imao je težak zadatak da od 150 uspješnih žena iz različitih oblasti sa područja Sjevereostične Bosne nagradi 22 najuspješnije. Kako su istakli organizatori cilj manifestacije bio je okupiti na jednom mjestu uspješne dame različite profesije i obrazovanja.
Priznanje „Super žena 2015.“ dobila je i Jasna Zečević, predsjednica U.G Vive Žene, a u obrazloženju odluke žirija pisalo je:
- Promijenila je svoju profesionalnu orijentaciju da bi se priključila organizaciji Vive Žene i nesebično se posvetila onima na koje su svi pomalo zaboravili.

- Emisija Recept za uspjeh u produkciji BHRT televizije -

Vive Zene

Recept za uspjeh: Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive ŽenePreporučujemo da pogledate emisiju Recept za uspjeh u produkciji BHRT televizije. Gošća emisije je Jasna Zečević, predsjednica U.G. „Vive Žene“

Link:
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/recept-za-uspjeh/recept-za-uspjeh-03-02-2016/

- Jasna Zečević:
“Za mene je najvažnije biti posvećen onome što radite,
odgovoran i spreman na izazove sa kojima se suočavate”-

Vive Zene

Uskoro će se na jednom mjestu okupiti veliki broj dama iz svih sfera javnog života, a povod je manifestacija izbor za “Super ženu 2015”, koju zajedničkim snagama pripremaju Radio Kameleon i novi portal “Ženski.ba”.

Do samog izbora ostalo je još nekoliko dana, a danas vam predstavljamo Jasnu Zečević, predsjednicu UG “Vive Žene” Tuzla.


- Film „Dnevnik jednog svjedoka“ -

Vive Zene

Dokumentarni film „Dnevnik jednog svjedoka“ urađen u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla govori o iskustvima svjedočenja žena iz Podrinja koje su izgubile svoje najmilije. Radnja filma prati iskustva svjedokinje Suvade Selimović kroz dnevnike koje je vodila prije i za vrijeme trajanja sudskog procesa. Film je u organizaciji U.G. „Vive Žene“ pretpremijerno izveden u Tuzli 10. decembra 2015. godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Na BHRT-u premijerno je prikazan 13. decembra.

- Povodom Dana dječije radosti UG “Vive Žene” obradovale korisnike programa pedagoških radionica -

Vive Zene

Povodom Dana dječije radosti 15. decembra 2015. godine u prostoru Teatra Kabare Tuzla izvedena je predstava “Kralj lavova” u izvođenju Pozorišta mladih Tuzle za djecu, korisnike programa pedagoških radionica koje sprovodi UG “Vive Žene” u Brčko Distriktu i na područje općine Bratunac. Događaju je prisustvovalo oko 150 mališana, kojima su, nakon predstave, uručeni novogodišnji paketići. UG “Vive Žene” Tuzla već dugi niz godina implementira program rada u zajednici u okviru kojeg se sprovodi rad sa djecom i mladima kroz program pedagoških radionica. Radionice se održavaju jednom sedmično u 3 osnovne škole na području Brčko Distrikta i na području Općine Bratunac. Ova aktivnost pored edukativnog dijela ima za cilj upoznavanje, povezivanje i druženje djece iz različitih zajednica, te također doprinosi razvijanju grupne povezanosti i tolerancije. Manifestaciju UG “Vive Žene” sprovode uz finansijsku podršku “Olof Palme International Centra“ iz Švedske.

- Dan ljudskih prava u Tuzli obilježen pretpremijerom filma „Dnevnik jednog svjedoka“ -

Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla, 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava obilježili su u hotelu Tuzla sa nekoliko aktivnosti. Tako je u 10.00 sati održan sastanak mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona. Sastanku je prisustvovalo 26 predstavnika centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, MUP-a TK, tužilaštva, suda, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i nevladinih organizacija.
Tema sastanka bila je analiza rada mreže za podršku svjedocima/žrtavama za područje ovog kantona i dogovor o budućim aktivnostima i načinu djelovanja mreže.

- Video: Emisija „Biti svjedok danas u BiH“ 6. decembra u 20:05 na BHRT-u -

Vive Zene

U nedjelju 6. decembra 2015. godine u 20:05 na programu BHRT-a možete pogledati emisiju „Biti svjedok danas u BiH“. Gosti emisije: Jasna Zečević, predsjednica U.G. „Vive Žene“ Tuzla, Sabiha Husić, direktorica „Medica“ Zenica, Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ i Dejan Jovanović, koordinator u Agenciji za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Pomenute organizacije uz finansijsku podršku Evropske unije implementiraju projekat „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“.

- Akcija u centru grada: ˝Vive Žene˝ ukazale na problem nasilja u porodici -

Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene Tuzla već desetu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinara na kojoj je istaknuto da je ove godine u fokusu mogućnost ukidanja sigurnih kuća koje postoje dugi niz godina donošenjem zakonskog rješenja da one postanu ustanova, a koje je predloženo od strane državnih institucija. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene ovogodišnja tema je „sigurnost“ sigurnih kuća, kojih u BiH postoji devet. Obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registruje u skladu sa Zakonom o ustanovama značilo bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture...

- 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene Tuzla već desetu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinara na kojoj je istaknuto da je ove godine u fokusu mogućnost ukidanja sigurnih kuća koje postoje dugi niz godina donošenjem zakonskog rješenja da one postanu ustanova, a koje je predloženo od strane državnih institucija. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene ovogodišnja tema je „sigurnost“ sigurnih kuća, kojih u BiH postoji devet. Obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registruje u skladu sa Zakonom o ustanovama značilo bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture...

- Počela konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“i -

Vive Zene

Konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u Bosni i Hercegovini?“ počela je danas 12. novembra u hotelu Hollywood u Srajevu i trajat će do 13.11. 2015. godine. Konferenciju organiziraju U.G. “Vive Žene” Tuzla, u partnerstvu sa U.G. “Medica” Zenica, Fondacijom “Udružene Žene” Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” Banja Luka.
Događaj je dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija.

- Uspješna radionica u Bijeljini -

Vive Zene

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli 28. i 29. septembra u Bijeljini organizirali su dvodnevnu radionicu radionicu na temu “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Radionica je održana u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska unija, a implementiraju „Vive Žene“ u saradnji sa partnerskim organizacijama: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Radionicu su vodile Teufika Ibrahimefendić i Stela Đug terapeutice iz „Vive Žene“ sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti podrške svjedocima, ratne traume i nasilja u porodici.

- Održana manifestacija za djecu ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla osmu godinu za redom organizovalo je obilježavanje 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Tokom dana u Dramar centru je održan okrugli sto na temu ",,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH", a u večernjim satima na platou Slanje Banje održana je manifestacija za najmlađe pod nazivom "Svijet bez torture".
- Moram naglasiti da je iz Tuzle prije osam godina krenula inicijativa za obilježavanje ovog dana, a danas, nakon toliko godina truda, nama su se pridružili i ostali gradovi u BiH. Cilj je da mladi ljudi prenesu poruku da uvijek ima neko, blizu svih nas, ko pati i kome život nije baš tako sjajan. Budite osjetljivi i svaki dan pomislite da samo kad nešto dobro radite, svima će nam biti bolje - kazala je okupljenima Jasna Zečević, predsjednica UG "Vive Žene".

- Međunarodni dan podrške žrtvama torture: Status žrtava još uvijek nije riješen! -

Vive Zene

Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" naziv je projekta i okruglog stola koji je održan danas u Tuzli.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. "Vive Žene" - Tuzla u partnerstvu sa U.G.,, Medica" – Zenica, Fondacijom,, Udružene žene" – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED - Banja Luka.

Projektom je predviđeno uspostavljanje još osam novih i osnaživanje šest postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Cilj je da se napravi jedinstven model u svim zajednicama i sličan pristup u radu sa svjedocima.

- Za svijet bez torture! Tuzla, Zenica, Banja Luka, Bihać, Mostar, Novi Travnik i Goražde -

Vive Zene

U BiH se obilježava 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture
U.G. Vive Žene Tuzla osmu godinu za redom obilježit će 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture sa ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Dan podrške žrtvama torture ove godine obilježavaju u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH“, kao i u saradnji sa tri organizacije u Bosni i Hercegovini koje su partneri na projektu, U.G. Medica Zenica, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka i Fondacija Udružene žene Banja Luka.

- U Teatru kabare Tuzla u nedjelju 21. juna: Monodrama u izvedbi albanske glumice Rita Đeka -

Vive Zene

“JA SAM ŽENA - pozorište za društvene promjene
Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!”autora Dario, Franca, Jacopo FO, u režiji Merite Smaja, a koju izvodi albanska glumica Rita Đeka bit će održana u Teatru Kabare Tuzla u nedjelju, 21. juna sa početkom u 12.00 sati. Ulaz je slobodan. Predstava se izvodi u okviru projekta “JA SAM ŽENA - pozorište za društvene promjene” implementiranog od strane organizacija Vive Žene, Zemlja djece u BiH, Budućnost, Gruaja tek Gruaja, Linja e Keshillimit per gra dhe vajza, dhe Streheza. Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!” dolazi u sjajnoj interpretaciji profesionalne glumice teatra „Miđeni", Rita Đeka, u režiji Merite Smaja. Monodrama počinje prvim seksualnim odnosom u univerzumu, što je onaj između Adama i Eve, odnos koji je nastao kao rezultat jednog osjećaja.

- Uspješni okrugli stolovi u Bijeljini i Istočnom Sarajevu -

Vive Zene

U organizaciji Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka i U.G. „Vive Žene“ Tuzla 11. i 12. juna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu održani su okrugli stolovi na temu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ .
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici tužilaštva, suda, policije i centara za socijalni rad, i nevladinih organizacija koje rade na pitanjima svjedoka/žrtava.

- Održan okrugli stol s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške
svjedocima/žrtvama na području kantona Sarajevo -

Vive Zene

,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ naziv je projekta i okruglog stola koji je održan jučer, 21. maja 2015. godine u Sarajevu.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Pozivu da učestvuju na okruglom stolu odazvali su se predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje je se direktno ili indirektno bave žrtvama/svjedocima, kao i predstavnici državnih institucija i resornih ministarstava.

- Korisnici programa Pedagoških radionica ˝Vive Žene˝:
Mališani iz Brčkog i Bratunca oduševljeni Tuzlom -

Vive Zene

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla već dugi niz godina implementira Program rada u zajednici u okviru kojeg se realizuje i rad sa djecom i mladima kroz program Pedagoških radionica. Tim povodom, djeca uključena u program sa područja opštine Bratunac, Osnovna škola "Petar Kočić" i Brčko Distrikta, Treća osnovna škola Brčko, Peta osnovna škola Brčko i Deseta osnovna škola Bijela, boravila su danas u Tuzli i uzela učešće u završnoj manifestaciji.
- Cilj je upoznavanje, povezivanje i druženje djece iz različitih etničkih zajednica, ruralnih i gradskih sredina. Ukupan broj djece koji je uzeo učešće u završnoj manifestaciji je 120 uzrasne dobi od II do IX razreda osnovne škole. Tamara Đokić iz mjesta Kravice kod Bratunca kaže da joj se druženje sa djecom jako dopada, kao i sve ono što je vidjela u Tuzli.

- Održan okrugli stol u Brčkom: Osiguranje pristupa pravdi za žrtve/svjedoke u BiH -

Vive Zene

JU.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka 29. aprila 2015. godine organizirali su okrugli stol u Odžaku na temu uspostavljanja institucionalne mreže za podršku žrtvama i svjedocima na području Posavskog kantona.
Trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, provode U.G „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Na okruglom stolu u Odžaku učestvovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu / županiji.

- Okrugli stol na temu osiguranja pristupa pravdi za svjedoke/žrtve održan i u Posavskom kantonu -

Vive Zene

JU.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka 29. aprila 2015. godine organizirali su okrugli stol u Odžaku na temu uspostavljanja institucionalne mreže za podršku žrtvama i svjedocima na području Posavskog kantona.
Trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, provode U.G „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Na okruglom stolu u Odžaku učestvovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu / županiji.

- Održan okrugli sto u Goraždu s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže
podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona -

Vive Zene

Jasna Zečević, Predsjednica UG Vive Žene, 15.aprila 2015.godine je učestvovala na Konferenciji "Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava ", organizovane od strane UN Trust Fund for Victims of Torture u Ženevi, Švicarska. Ova Konferencija je održana u kontekstu 41. Sjednice Upravnog odbora UN Trust Fund-a i predstavlja prvi u nizu planiranih godišnjih stručnih rasprava u cilju prikupljanja i razmjene informacija od strane profesionalca sa područja rehabilitacije žrtava torture.
Jasna Zečević je predstavila pristup koji Vive Žene koriste u radu sa žrtvama torture i osvrnula se na dugoročne potrebe žrtava u BiH za rehabilitacijom i obeštećenjem. Kao rezultat ove Konferecije napravljen je niz preporuka u cilju poboljšanja rehabilitacije žrtava torture u cijelom svijetu te ustupanje najboljih praksi svim zanitersovanim stručnjacima iz ovog područja.

- Učešće na Konferenciji
"Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava" -

Jasna Zecevic

Jasna Zečević, Predsjednica UG Vive Žene, 15.aprila 2015.godine je učestvovala na Konferenciji "Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava ", organizovane od strane UN Trust Fund for Victims of Torture u Ženevi, Švicarska. Ova Konferencija je održana u kontekstu 41. Sjednice Upravnog odbora UN Trust Fund-a i predstavlja prvi u nizu planiranih godišnjih stručnih rasprava u cilju prikupljanja i razmjene informacija od strane profesionalca sa područja rehabilitacije žrtava torture.
Jasna Zečević je predstavila pristup koji Vive Žene koriste u radu sa žrtvama torture i osvrnula se na dugoročne potrebe žrtava u BiH za rehabilitacijom i obeštećenjem. Kao rezultat ove Konferecije napravljen je niz preporuka u cilju poboljšanja rehabilitacije žrtava torture u cijelom svijetu te ustupanje najboljih praksi svim zanitersovanim stručnjacima iz ovog područja.

- Počela sa radom web stranica www.svjedocipravdapristup.com -

Svjeoci pravda pristup

U okviru realizacije projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH” sa radom je počela i zvanična web stranica www.svjedocipravdapristup.com.
Internet stranica je namijenjena profesionalcima, svjedocima/žrtvama kao i za informisanje javnost o realizaciji projektnih aktivnosti. Na stranici se nalaze informacije gdje su sve uspostavljene mreže podrške svjedocima u BiH, kontak informacije organizacija koje reliziraju projekat, kao i novosti.
Pomenuti projekat provode „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banjaluka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banjaluka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.
Za više informacija kontaktirati:
Ajša Mevkić, PR na projektu (Vive Žene),
tel:+387 35 224 311, email: mevkicajsa@yahoo.com;
Dražen Barišić (ACED), tel: +387 51 961 370, email: d.barišić@aced.org.ba.

- Predstavnicima odgovornih institucija predstavljen projekat podrške svjedocima/žrtvama u BiH -

Serge Brammertz

Udruženje „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli, u srijedu, 1. aprila u hotelu Senad od Bosne u Lukavcu organizirao je radni sastanak povodom predstavljanja projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”. Riječ je o projektu koji provode „Vive Žene“ u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.

- Prezentacija projekta na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH -

Serge Brammertz

Na redovnoj sjednici VSTV, održanoj 25. marta 2015. godine, predsjednica U.G. „Vive Žene“, Jasna Zečević je prezentirala projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke / žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”, sa posebnim osvrtom na edukaciju o psihosocijalnom radu sa žrtvama/svjedocima koja se planira provesti u 2016/17 godini. U cilju jačanja i održivosti mreža podrške za žrtve/svjedoke u BiH, od članova vijeća tražena je podrška da daju preporuke...

- Predstavljen projekat ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ -

Serge Brammertz

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i "Medice" i “Vive Žene”.

- Sastanak sa Serge Brammertzom, glavnim tužiocem UN međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju -

Serge Brammertz

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i "Medice" i “Vive Žene”.

- Podrška OSCE-a projektu -

Vive Zene Tuzla
 

U sklopu realizacije projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ 11. februar 2015. godine održan je sastanak u OSCE. Projekat implementira Udruženje građana Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka uz finansijsku podršku Evropske unije.
Sastankom u OSCE predsjedavao je gospodin Max Matthews, pravni savjetnik za pitanja ratnih zločina i tranzicijsku pravdu, a kao projektni tim nastupili su Jasna Zečević (predsjednica U.G. Vive Žena) Suzdina Bijedić (koordinatorica na projektu), Aleksandra Petrić (koordinatorica na projektu), Duško Vučić (direktor ACED), Dejan Jovanović (koordinator na projektu) i Irma Šiljak (asistentica na projektu).

   
- Zvaničnici posebnog odjela za ratne zločine sastali se sa predstavnicima NVO sektora angažovanim na pružanju podrške žrtvama i svjedocima -

Vive Zene Tuzla
 

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić i rukovodioci odsjeka Stanko Blagić i Izet Odobašić, u četvrtak 5. marta 2015. godine sastali su se sa predstavnicima 4 nevladine organizacije koje su angažovane na pružanju podrške svjedocima i žrtvama, naročito u predmetima ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja.
Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija:
- Udruženje građana Vive Žene, Tuzla
- Udruženje građana Medica, Zenica
- Fondacija Udružene žene, Banja Luka
- Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.
Navedene nevladine organizacije uključene su u realizaciju aktivnosti civilnog društva u psihosocijalnom radu sa preživjelim žrtvama rata, jačanju kapaciteta vladinih i nevladinih organizacija i njihovog umrežavanja i zajedničkog djelovanja u BiH.

   
- Projektni tim na sastanku sa predstavnicima UN agencija -

Vive Zene Tuzla
 

Udruženje građana Vive Žene Tuzla provodi trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat se realizuje u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Delegacija Evropske unije u BiH.
Projekat se implementira u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
U okviru predviđenih projektnih aktivnosti 9. februara u Sarajevu je održan sastanka koordinatora na projektu i predstavnika UN WOMEN, UNDP, IOM i UNFPA. Cilj sastanka bio je istražiti mogućnosti za zajedničku saradnju.

   
- Održan dvodnevni sastanak projektog tima u Banja Luci -

Vive Zene Tuzla
 

Drugi sastanak partnera na projektu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ održan je u Banja Luci 16. i 17. februara 2015.godine.
Cilj dvodnevnog sastanka bio je da se usaglase projektne aktivnosti i komunikacija.
Projektni tim je definisao komunikacijsku strategiju kojom će se služiti za vrijeme trajanja projekta. Dogovorena je i strategija za promociju projekta, izrade logotipa i web sajta, a uspostavljen je i detaljan plan aktivnosti na ovom projektu.

   
- Prezentacija projekta u organizaciji EU Delegacije u Sarajevu' -

Vive Zene Tuzla
 

U prostorijama zgrade Delegacija Europske unije za BiH u srijedu 21. januara 2015. godine održana je prezentacija projekta pod nazivom “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a reliziraju ga četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG „Vive Žene“ Tuzla kao nositelji projekta i Asocijacija građana „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Massimo Mina, Head of Operations Section III kratko je prestavio projekat i naglasio svoju i podršku EU za realizaciju istog.

   
- Počela realizacija projekta:
“Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i
uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine’’ -

Vive Zene Tuzla
 

U okviru realizacije projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine’’ koji je finansiran od strane Evropske unije, 12. januara 2015. godine u prostorijama UG “Vive Žene” održan je prvi sastanak partnera na projektu.
Projekat realiziraju četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG “Vive Žene” Tuzla, Asocijacija građana “MEDICA“ Zenica, Fondacija “Udružene žene” Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.
Na sastanku održanom u Tuzli bili su prisutni predstavnici sve četiri organizacije, a cilj sastanka je bio da se uspostave principi rada na projektu, usaglase administrativno – finansijske procedure te plan rada.

Uspostavljanjem ovih principa, stvorena je osnova za dalji rad i dogovoreno je da se naredni sastanak projektnih partnera održi 16. februara 2015. godine u Banja Luci.

   
<< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 >>
 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

Telefon za pomoc
Telefon za pomoć žrtvama nasilja u porodici

  IAMANEH SchweizOlof Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba