DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Organizovana "Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja" -

 

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u centru grada ogranizovana "Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja".
Zahvaljujemo se ucenicima i profesorima JU Srednja ekonomsko-trgovinska škola Tuzla, Gimnazija "Ismet Mujezinović", Mašinska škola Tuzla, Katolički Školski Centar "Sv.Franjo", Medicinska Škola Tuzla, Mješovita srednja škola Tuzla, JU MS Hemijska Škola Tuzla na ukazanoj podršci.

Danas smo šetali za sve žene i djevojčice, žrtve nasilja.
Nasilje nad ženama je oblik kršenja ljudskih prava, a istraživanja, prema kojima je čak 47 posto žena u BiH tokom života iskusilo neki oblik nasilja, svjedoče da se radi o ozbiljnom problemu u našem društvu. U 71,5 posto slučajeva nasilja nad ženama izvršitelji su njihovi intimni partneri, odnosno članovi obitelji. I dok 90 posto građana izražava visok stupanj svjesnosti o problemu nasilja u obitelji, čak 45 posto njih na nasilje još uvijek gleda kao na privatni problem.

Nasilje nije privatni, već društveni problem koji zahtijeva akciju svih nas, a već prvi korak može biti direktni razgovor s predstavnicima policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija.

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije - Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

https://www.facebook.com/vivezene.ba/videos/601636757275061/

 

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

Telefon za pomoc

Sadržaj na ovoj stranici je nastao u okviru projekta „Osnaživanje žena za građansku participaciju i unaprijeđenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama“, kojeg provodi UG Vive Žene u sklopu Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Stavovi i mišljenja na ovoj web stranici su stavovi i mišljenja UG Vive Žene i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja UN agencija koje implementiraju program niti partnera u programu.

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor FoundationDijalog za buducnost  
www.vivezene.ba