Vive Zene Tuzla


- ˝Vive Žene˝ obilježile Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

 

U organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla u nedjelju je na Slanoj Banji upriličena manifestacija u povodu obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Cilj je podsjetiti javnost u BiH na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i na prisustvo torture danas u svijetu.

U periodu 1992.-1995. godine kroz logore u BiH je prošlo najmanje 200.000 osoba, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina ovih žrtava, ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog "priznanja" od strane države, retraumatizirani i zaboravljeni od svih.

- Krajnje je vrijeme da institucije vlasti posvete pažnju bivšim logorašima i žrtvama torture i da donesu zakon o pravima žrtava torture. Više od 20 godina je prošlo od završetka rata, a Zakon o žrtvama torture još uvijek nije donesen - poručile su "Vive Žene".

Učešće u programu na Slanoj Banji uzela su brojna kulturna udruženja i organizacije civilnog društva iz Tuzle, među kojima su bili: Balsika, Pozorište mladih Tuzle, Tuzlanske mažoretkinje, Plesni klub Sandoval, hor Osnovne škole Sjenjak, a Švare su se pobrinule da oslikaju dječija lica.

Interesatnoj i kreativnoj manifestaciji prisustvovalo je više stotina građana, među kojima najviše mališana za koje je organizovana i slikarska radionica, dok je građanima podijeljen informativni materijal na temu torture. Mala raja je oslikala svoje viđenje torture i na taj način poslala poruku mira i tolerancije iz Tuzle.

Inače, ove godine, u okviru manifestacije čiji je pokrovitelj i Grad Tuzla, Vive Žene su od 18. do 26. juna organizirale niz aktivnosti kojima su poslale poruku tolerancije i mira, te pokazale da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini borbe protiv torture.

Manifestacija Za svijet bez torture! Započela je u subotu 18. juna na platou kod spomenika Ismeta i Meše kada je Romano Kuduzović tuzlanski umjetnik u 3D-tehnici oslikao planetu zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknute planete zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture.

Građani Tuzle imali su priliku da se upoznaju sa simbolom podrške žrtvama torture i značajem ovog datuma.

Organizovana je i promocija zbornika – Rehabilitacija žrtava torture, podjela promotivnog materijala, zatim likovna radionica za djecu. U subotu su tuzlanski mališani u BKC-u mogli pogledati predstavu "Ljepotica i zvijer" u izvođenju Pozorišta mladih Tuzle.

Tortura je nedozovljeno djelo prema međunarodnim zakonima, ali je i dalje pristuna u preko 100 zemalja širom svijeta. Tortura uništava kako muškarce, žene tako i djecu, porodice i cjelokupne zajednice. Tortura sprečava zajednice da se humano i ekonomski razvijaju, što je osnovno pravo svakog ljudskog bića. Tortura nije prirodna katastrofa, već je djelo čovjeka nad čovjekom.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture U.G. Vive Žene Tuzla obilježile su u partnerstvu sa U.G. Medica Zenica, zatim Fondacijom Udružene žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka u okviru projekta: "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" koji finansira Evropska unije.

S.P. (tuzlarije.net)


 

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba