Vive Zene Tuzla


- U Brčkom obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

 

U okviru obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture psihoterapeuti iz Vive Žene - Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla, Amra Muradbegović i Elmir Ibralić u utorak 21. juna 2016. godine u prostorijama KUD Preporod u Brčko Distriktu održali zajednički susret sa osobama koje su najviše stradale tokom rata 92-95. Radilo se o korisnicima koji su prolazili već ranije ili su još uvijek na tretmanu kroz grupni psihosocijalni rad Centra Vive Žene. Na susretu je prisustvovalo 30 učesnika iz Udruženja logoraša Brčko Distrikta, Udruženje demobilisanih boraca Brčko Distrikta, Udruženje odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikt, Civilne žrtve rata .
Tema skupa bila je važnost obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Učesnici su vodili diskusiju o tome koliko ispred svojih Udrženja rade na polju borbe za pravdu, bolji i ljepši svijet bez torture. Naglašavali su bitne elemente koje mogu doprinijeti nadi za bolju budućnost, kao što je vjera, povjerenje, obrazovanje, tolerancija...Ali, za njih je ipak ono najvažnije donošenje Zakona za žrtve torture koji bi umnogome doprinijeo njihovoj boljoj rehabilitaciji i ostvarivanju svih drugih prava.
Jedna od učesnica je za ovaj skup imala želju da svoj doprinos i podršku svim žrtvama torture izrazi na jedan kreativan način, kroz pisanje pjesme koju je i pročitala.
- Mi kao voditelji psihosocijalnih grupa, vjerujemo u važnost psihološke podrške ljudima koji su najviše propatili u proteklom ratu. Rat je prošao, a treba se nositi sa posljedicama, vraćati vjeru u sebe i graditi budućnost. Život nakon torture nije lak, jer to kroz iskustva u radu sa našim korisnicima i svjedočimo. Iako su prošle godine od završetka rata mnogi i danas pate u tišini, imaju osjećaj zanemarenosti i osjećaj da su često nevidljivi za druge, da nikome nisu važni – istakli su Amra i Elmir.
Ovo druženje bilo je prilika da jedna mala grupa ljudi iz Brčko Distrikta pošalje poruku mira za ljepši i bolji svijet bez torture.
Međunarodni dan podrške žrtvama torture realizuje se u okviru projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija, a provode Vive Žene Tuzla, Medic a Zenica, Udružene žene Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.


 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOlof Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba