Vive Zene Tuzla


- Promocija manifestacije ˝Za svijet bez torture˝ -

 

Uličnom akcijom na tuzlanskom Korzu danas su članice Udruženja građana "Vive Žene" iz Tuzle najavile manifestaciju "Za svijet bez bez torture", koja će biti održana u nedjelju, 26. juna na platou Slane Banje. Ujedno, bilo je ovo prilika da se javnost upozna sa posljedicama torture koja se trenutno dešava u svijetu.

- Danas smo izvršili promociju predstojeće manifestacije i pozvali sve tuzlanske mališane i njihove roditelje da nam se pridruže 26. juna na Slanoj Banji u 18 časova. Osim našeg Udruženja, učešće u programu će uzeti orkestar Balsika, Švare, Tuzlanske mažoretkinje i mnogi drugi. Samoj manifestaciji pridružit će se i djeca iz Lukavca i Banovića. Također, dan prije, u BKC-u Tuzla biće odigrana predstava "Ljepotica i zvijer" u izvedbi Pozorišta mladih Tuzle sa početkom u 18 časova - kazala je Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene".

Ove godine u fokusu rada "Vive Žena" je prevencija torture.

- Koliko god mi mislili da se ono što se dogodilo kod nas ne ponavlja nigdje u svijetu, to se zapravo konstantno ponavlja. Mi smo svjesni svega onoga što se dešava u Siriji, kako se svijet ponaša prema imigrantima koji iz arapskih zemalja svakodnevno idu ka Evropi. To su itekako oblici torture tako da mi kroz svoje aktivnosti želimo skrenuti pažnju odnosno naučiti i djecu da tortura nije prihvatljivo ponašanje. Također, treba istaći da tortura nije dozvoljena ni po UN konvencijama i da svi mi želimo jedan lijep život bez nasilja i torture - dodala je Dahić.


Preuzeto sa www.Tuzlarije.net

 

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba