Vive Zene Tuzla


- ˝Vive Žene˝:
Podizanje svijesti o problemu žrtava torture -

 

U povodu obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle u periodu od 19. do 26. juna organizira sedmodnevnu manifestaciju.

Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, Udruženje "Vive Žene" tokom trajanja ove manifestacije također želi pokazati da su ples, muzika, umjetnost i sloboda izražavanja načini borbe protiv torture.

Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice Udruženja "Viva Žene" koje već 22 godine pomažu osobama da se oporave od ratnih i drugih trauma i nasilja u porodici, potrebno je podići svijest građana o problemima sa kojima se susreću žrtve torture.

- Naša je obaveza da javnost i mladi ljudi budu upoznati s tim da oporavak osoba koje su nastradale u ratu, ne ovisi samo o intervenciji profesionalaca i osoba koje rade sa njima, nego ovisi o ponašanju zajednice - dodala je Zečević.

Mima Dahić, koordinatorica Udruženja, kazala je da će u sklopu obilježavanja ovog dana biti mnogobrojne aktivnosti. Između ostalih, promocija zbornika radova, predstave, kreativne radionice, muzika i ples.

Bosne i hercegovina je prije deset godina potpisala Konvenciju UN-a o zabrani torture, ali žrtve torture nisu prepoznate niti priznate u bosanskohercegovačkoj zajednici. Od 2006 godine bila su tri pokušaja da Zakon o žrtvama torture u BiH uđe u parlamentarnu proceduru. Zakon još uvijek nije donešen. U FBiH su jedino žene žrtve seksualnog nasilja uspjele ostvariti pravo civilnih žrtava. Ni nakon više od dvije decenije od završetka rata nije utvrđen tačan broj žrtava ratne torture kako bi se mogle liječiti i ostvariti svoja prava. Jedan od velikih rizika je što se trauma u porodici može prenijeti na mlađe generacije.

 

preuzeto sa www.tuzlarije.net

 

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba