Vive Zene Tuzla


- Za svijet bez torture od 18. do 26. juna -
- Bogat program za djecu i mlade -

 

Vive Žene Tuzla već devet godina obilježavaju 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Podsjećanjem da ozdravljenje, oporavak pojedinca i društva treba započeti rehabilitacijom, osnaživanjem i na kraju uključivanjem u procese transformacije iz proslošti u budućnost kako bi kreirali okruženje trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze.

Vive Žene su članica globalne mreže IRCT (Međunarodnog vijeća za rehabilitaciju žrtava torture), koja ovaj datum obilježava sirom svijeta. Organizacije, članice mreže IRCT-a 26-og. juna daju svoj doprinos prevenciji svih oblika torture koje se danas dešavaju u svijetu, šalju poruke tolerancije, poštovanja i mira, naglašavajući da je obaveza svih da pružimo pomoć i podršku žrtavma da žive žitvot dostojan čovjeka i poslije torture.

Ove godine, u okviru manifestacije “26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture”, Vive Žene će od 18. do 26. juna organizirati niz aktivnosti kojima će poslati poruku tolerancije i mira, te pokazati da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini brobe protiv torture.

Želimo da naš Grad Tuzla bude prepoznat po poruci koju šaljemo za mir i toleranciju u svijetu, poruku nade i podrške za sve žrtve rata i torture, te da podsjetimo da se tortura, mučenje i zlostavljanje, događa i danas širom svijeta.

Manifestacija će započeti u subotu centru grada, na platou kod spomenika Ismeta i Meše kada će Romano Kuduzović tuzlanski umjetnik u 3D-tehnici oslikati planetu zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknite planete zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture. Građani Tuzle će imati priliku da se upoznaju sa smbolom podrške žrtvama torture i značajem ovog datuma. Također imat će mogućnost da se fotografiraju i kao razglednicu sa porukom mira i tolerancije iz Tuzle pošalju van granica našeg grada.

Tokom sedam dana u okviru Manifestacije planirane su sljedeće aktivnosti:

Program Tuzla od 18. do 26. juna 2016.

18. juni i 19. juni (subota i nedjelja)
11:00 - Romano Kuduzović, 3D crtanje na betonu - simbola/loga „Za svijet bez torture“
Mjesto: Plato kod Ismeta i Meše

20. juni (ponedjeljak)
11:00 – Press konferencija (Atelje Ismet Mujezinović)
19:00 - Promocija publikacije: Zbornika radova - Rehabilitacija žrtava torture, Knjiga 7, Vive Žene
Promotori: Jasna Zečević predsjednica U.G. Vive Žene,
autori tekstova u 7. zborniku, prof.dr.med.sc. Esmina Avdibegović, recenzentica
Koktel
Mjesto: Atelje Ismet Mujezinović (Klosterska bb)

21. juni (utorak)
11:00 - Sastanak Institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama Tuzlanskog kantona
Mjesto: TV sala, Hotel Tuzla

22. juni (srijeda)
11:00 - 14:00 – Ulična akcija – Podjela promotivnog materijala
Mjesto: Plato kod Ismeta i Meše

24. juni (petak)
11:00 – 15:00 - Radionica za djecu/mlade – slikanje na temu: Svijet bez torture

25. juni (subota)
18:00 - Predstava Ljepotica i zvijer, Pozorište mladih
Mjesto: Bosanski kulturni centar - ULAZ SLOBODAN

26. juni (nedjelja)
18:00 - Manifestacija za djecu
Sadnja drveta za žrtve torture
Izložba likovnih radova sa radionice
Muzičko – zabavni program (Balsika, Plesna grupa Sandoval, Pozorište mladih, horski nastupi, mažoretkinje...)
Švare; Crtanje za djecu
Mjesto: Šetalište Slana Banja

 

 

Vive Žene Tuzla u saradnji sa Medicom Zenica, Udruženim ženama Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka pozivaju vas da se pridružite kampanji Za svijet bez torture!
U gradovima Bosne i Hercegovine:
Tuzli, Zenici, Banja Luci...bit će organiziran bogat program za djecu i mlade, sa radionicama, predstavama, muzičkim grupama i drugim edukativno-zabavnim sadržajem...
Kampanja Za svijet bez torture! realizuje se u okviru obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, kao dio projekata „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija
Pratite nas i na www.svjedocipravdapristup i facebook stranici: Podrška svjedocima/žrtvama u BiH

Predstava „Ljepotica i zvijer“ 25. juna – ULAZ SLOBODAN
Pozivamo vas na predstavu „Ljepotica i zvijer“ u izvedbi Pozorišta mladih, koja će se održati 25. juna u 18:00 sati u BKC-u Tuzla. Predstava je dio programa obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

 

Kliknite na sliku za pregled plakata u većem formatu >>

 

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba