Vive Zene Tuzla


- Održan Okrugli stol „Primjena zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH“ -

Danas, 04.12.2013. Vive Žene su u partnerstvu sa Društvom socijalnih radnika TK i saradnji sa Komisijom za jednakopravnost spolova pri Skupštini Vlade TK organizirali Okrugli stol na temu „Primjena zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH“.

Okrugli stol je održan u okviru obilježavanja 16. Dana aktivizma, a uvodničari su bile:

· Alma Kovačević, istražiteljica MUP-a TK, Odjel za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici,

· Jasminka Begović, direktorica Centra za socijalni rad Gračanica

· Fatima Bećirović, socijalna radnica Vive Žene

Moderator okruglog stola bila je gđa. Azra Okić, predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova pri Skupštini Vlade TK.

Na žalost zbog prioritetnih obaveza planirana uvodničarka, Ganijeta Arifhodžić tužiteljica Kantonalnog tužilaštva TK, zbog neodgodivih obaveza nije mogla sudjelovati na Okruglom stolu.

Na okruglom stolu bili su prisutni predstavnici centara za socijalni rad, policijskih stanica, policijskih uprava, domova zdravlja, škola, nevladinih organizacija, Komisija za jedankopravnost spolova pri općinama i dr. Svi sa područja trinaest općina Tuzlanskog kantona.

Na Okruglom stolu se diskutiralo o prmjeni zakona, iskustvima svih relevantnih institucija, teškoćama u primjena zakona, preporukama i prijedlozima za unapređenje rada i adekvatniju zaštitu žrtava nasilja u porodici.

Zaključci i preporuke sa Okruglog stola bit će proslijeđeni relevantnim institucijama kako na općinskom tako i na nivou kantona i Federacije BiH.

F.B.

slike:www.tuzlarije.net

 

   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba