Vive Zene Tuzla


- Akcija u centru grada: ˝Vive Žene˝ ukazale na problem nasilja u porodici -

 

Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" obilježava se svake godine od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kao i prethodnih godina, članice Udruženja "Vive Žene" iz Tuzle provode niz aktivnosti u okviru ove kampanje, a danas su u centru Tuzle organizovale uličnu akciju.

Akcija je realizovana u cilju prevencije i informisanja građanstva o nasilju u porodici koje se dešava širom BiH, a Tuzlacima su podijeljeni edukativni materijali vezani za ovu problematiku.

U fokusu ovogodišnje kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" su predložene zakonske izmjene o pitanju sigurnih kuća, a koje imaju ozbiljne nedostatke koji bi mogli ugroziti rad organizacija koje pružaju pomoć žrtavama nasilja u FBIH.

"Vive Žene" su upozorile da bi se usvajanjem predloženih zakonskih izmjena doveo u pitanje rad sigurnih kuća za žrtve nasilja u porodici,koje bi, zbog nemogućnosti usklađivanja sa navedenim prijedlogom, morale biti zatvorene. Time bi se se stvorio potpuni vakum u pružanju ove vrste pomoći žrtvama nasilja u porodici, što bi predstavljao veliki korak unazad za socijalnu zaštitu u FBiH.
Ovo bi zapravo značilo da postojeće sigurne moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture. Također, usvajanjem predloženih zakonskih izmjena došlo bi do kršenja Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici.
Inače, studija o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja u BiH je pokazala da gotovo svaka druga žena u toku života doživi neki oblik nasilja, bilo ono fizičko, psihofizičko, seksualno ili ekonomsko. Podaci su djelomično tačni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Jedno od najmoćnijih sredstava prevencije borbe protiv nasilja nad ženama je SOS telefon koji je predviđen i konvencijom Vijeća Europe protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. U BiH djeluje federalni SOS telefon gdje se pozivom na broj 1265 može prijaviti nasilje ili se, pak, informisati.


(Tuzlarije)

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba