Vive Zene Tuzla


- Počela konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“i -

 

Konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“ počela je danas 12. novembra u hotelu Hollywood u Srajevu i trajat će do 13.11. 2015. godine. Konferenciju organiziraju U.G. “Vive Žene” Tuzla, u partnerstvu sa U.G. “Medica” Zenica, Fondacijom “Udružene Žene” Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” Banja Luka.

Događaj je dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija.

Kako su istakli organizatori konferencije cilj projekta je unaprjeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke kroz pružanje blagovremene multidisciplinarne podrške kako bi se spriječio budući konflikt i doprinijelo održivom miru u BiH.

Učešće na konferenciji uzelo je oko 150 predstavnika udruženja žrtava, organizacije civilnog društva koje pružaju podršku ovoj populaciji kao i predstavnika BiH i međunarodnih institucija.

Na početku konferencije učesnike je pozdravio Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, koji je ovom prilikom istakao važnost implementacije projekta obzirom da iako je prošlo 20 godina od rata rane se još uvijek osjećaju.

- Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, u političkom, socijalnom i ekonomskom smislu. Međunarodna zajednica je investirala jedan značajan dio novca i vremena kako bi izvršila obnovu infrastrukture i institucija. Napori koji su uloženi na obnovu prijateljstva i odnosa između različitih grupa ponekad nisu bili tako uspješni. Međutim, duboke etničke podjele i dalje nastavljaju da paralizuju društvo i da sprječavaju zemlju da postigne svoje strateške potencijale i idu u susret Evropskoj uniji. Čak i sad nakon 20 godina nakon rata imamo oprečna tumačenja historije i upravo te oprečne priče dovode do toga da pomirenje izostaje – rekao je između ostaloga u svom obraćanju gospodin Asin.Važnost uspostavljanja institucionalnih mreža podrške prepoznala je i Ambasada Velike Britanije u BiH i gostima konferencije obratio se i Edward Ferguson, Ambasador Velike Britanije u BiH, koji je tom prilikom podržao organizacije koje implementiraju projekat i istakao njihov napor koji koji je prema njegovim riječima dio reformske agende odnosno dio strategije Evropske unije, a to je ta socijalna zaštit. Potencirao je i važnost ragovora o podršci preživjelima naročito seksualnog nasilja te da vlade u BiH trebaju iskoristiti priliku koja im se kroz uspostavu Mreža pruža.

U ime projektnog tima gostima se obratila Jasna Zečević, direktorica „Vive Žene“ koja je tom prilikom rekla da je upravo dugogodišnje iskustvo u radu sa preživjelim rata i ratne traume omogućilo da „Vive Žene“zajedno sa partnerima dizajniraju program koji je usmjeren na uspostavljanje institucionalnih Mreža za podršku svjedocima, funkcionalnih timova, obuku o multidisciplinarnom psihosocijalnom radu sa svjedocima/žrtvama, te jačanju kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija i aktivnosti informisanja javnosti o značaju pružanja podrške preživjelima/svjedocima.- Od izuzetne je važnosti razvoj integriranog multidisciplinarnog prstupa u radu sa svjedocima/žrtvama i na taj način omogućiti im da dobiju kvalitetnu psihosocijalnu, psihološku i pravnu pomoć koja je potrebna prije, u toku i nakon suđenja – istakla je Zečević.

- Jako je važno da ovih zadnjih jedanaest mjeseci partnerske organizacije zajedno pokušavaju poslati snažnu poruku, prije svega institucijama da će svjedoka biti sve manje i manje ako zajedno ne iskoristimo svoje kapacitete i omogućimo svjedocima da znaju, gdje kada i kome se mogu obratiti i koju podršku i pomoć mogu dobiti, jer samo tako možemo reći da će oni imati adekvatnu podršku prije, u toku i nakon svjedočenja – istakla je Sabiha Husić, direktorica U.G. Medica Zenica.Nakon zvaničnog obraćanja prezentirani su postignuti rezultati projekta, a učesnici konferencije imali su priliku da pogledaju i film u produkciji Medica Zenica „Još uvijek smo žive“, životnu priču preživjele ratnog silovanja.

U nastavku radnog dijela konferencije Teufika Ibrahimefendić, geštalt psihoterapeutkinja iz Vive Žene održala je prezentaciju „Važnost psihološke podrške svjedocima“. Nakon prezentacije učesnici su poslušali i video izjavu Svjedoka – iskustva sa svjedočenja, nakon čega je rad nastavljen u grupama: „Postojeći modeli i programi podrške žrtvama /svjedocima u BiH“.

Konferencija se završava 13. novembra kada će biti prezentovani i rezultati rada u grupama kao i sami zaključci konferencije.

Za više informacija, molimo kontaktirajte:
Ajša Mevkić, PR na projektu (Vive Žene), tel:+387 35 224 311, email: mevkicajsa@yahoo.com;
Dražen Barišić (ACED), tel: +387 51 961 370, email: d.barišić@aced.org.ba

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba