Vive Zene Tuzla


- Uspješna radionica u Bijeljini -

 

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli 28. i 29. septembra u Bijeljini organizirali su dvodnevnu radionicu radionicu na temu “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Radionica je održana u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska unija, a implementiraju „Vive Žene“ u saradnji sa partnerskim organizacijama: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.

Radionicu su vodile Teufika Ibrahimefendić i Stela Đug terapeutice iz „Vive Žene“ sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti podrške svjedocima, ratne traume i nasilja u porodici.

Na radionici je aktivno sudjelovao 51 predstavnik/profesionalac iz policije, tužilaštva, suda, centra za socijalnu skrb, centara za mentalno zdravlje, besplatne pravne pomoći, resornog ministarstva, lokalnih nevladinih organizacija sa područja Brčko distrikta, Bijeljine, Posavske županije i Tuzlanskog kantona.

Učesnici su kroz konkretne primjere iz lokalnih zajednica i institucija koje predstavljaju razmijenili iskustva te dali svoje prijedloge na koji način bi se njihov rad mogao unaprijediti kako bi dali što bolju podršku svjedocima/žrtvama u BiH.

Na radionici u Bijeljini Amra Hamidović, pravna savjetnica u Misiji OSCE-a u BiH prezentirala je objavljeni izvještaj „Borba protiv nekažnjivosti za seksualno nasilje u oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini: postignuti napredak i izazovi“ koji sadrži analizu krivičnih postupaka sa elementima silovanja i seksualnog nasilja u ratu, a koji su okončani u periodu od 2004. do 2014. godine, kao i njegove ključne preporuke za pravosuđe i druge relevantne institucije u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Zaključak učesnika radionice bio je da su tokom dva dana rada uspjeli bolje da se upoznaju sa radom drugih institucija i kada je riječ o adekvatnoj podršci svjedocima/žrtvama prije, u toku i poslije suđenja istakli su važnost multidisciplinarnog rada i umrežavanja.

 

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba