Vive Zene Tuzla


- Održana manifestacija za djecu ˝Za svijet bez torture˝ -

 

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla osmu godinu za redom organizovalo je obilježavanje 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Tokom dana u Dramar centru je održan okrugli sto na temu ",,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH", a u večernjim satima na platou Slanje Banje održana je manifestacija za najmlađe pod nazivom "Svijet bez torture".
- Moram naglasiti da je iz Tuzle prije osam godina krenula inicijativa za obilježavanje ovog dana, a danas, nakon toliko godina truda, nama su se pridružili i ostali gradovi u BiH. Cilj je da mladi ljudi prenesu poruku da uvijek ima neko, blizu svih nas, ko pati i kome život nije baš tako sjajan. Budite osjetljivi i svaki dan pomislite da samo kad nešto dobro radite, svima će nam biti bolje - kazala je okupljenima Jasna Zečević, predsjednica UG "Vive Žene".

Pravo na rehabilitaciju tema je ovogodišnje međunarodne kampanje mreže centara za žrtve torture, čije su članice i "Vive Žene".

- Rehabilitacija je jako važna, ne samo sto pomaže da izliječimo naše rane nego nam i pomaže da se direktno integrišemo u društvo. Ove godine smo sproveli niz različitih aktivnosti i podsjetili javnost na posljedice torture u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini i svijetu danas. Manifestaciju na Slanoj Banji posvetili smo djeci jer ona su budućnost – kazala je Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene".

(Tuzlarije)

 

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba