Vive Zene Tuzla


- Međunarodni dan podrške žrtvama torture: Status žrtava još uvijek nije riješen! -

 

Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" naziv je projekta i okruglog stola koji je održan danas u Tuzli.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. "Vive Žene" - Tuzla u partnerstvu sa U.G.,, Medica" – Zenica, Fondacijom,, Udružene žene" – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED - Banja Luka.

Projektom je predviđeno uspostavljanje još osam novih i osnaživanje šest postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Cilj je da se napravi jedinstven model u svim zajednicama i sličan pristup u radu sa svjedocima.

Govornici na okruglom stolu bilu su: Jasna Zečević, predsjednica "Vive Žene” Tuzla, Teufika Ibrahimefendić, psihoterapeutica, svjedok/žrtva Šefik Hasanović i svjedokinja/žrtva Suada Selimović.

- Govoriti o traumi nakon 21 godinu zaista je teško zbog čega je nakon suđenja svjedoka potrebno adekvatno pripremiti, ističe Jasna Zečević, predsjednica organizacije "Vive Žene".

- Psihoterapija i pružena potpora pomažu da oni slože sva ta sjećanja, da im ovo bude adekvatan i dobar dokaz na sudu. Onda ih na neki način i uzima Odjel za potporu pri sudstvu, a naša zadaća i zadaća mreže, koja će se oformiti, jeste da nakon suđenja pomognemo, što je po nama, i najvažniji trenutak, rekla je Zečević dodajući da će odgovornost biti na institucijama, premda će učestvovati i nevladine organizacije.

Trenutno aktuelna tema jesu ratni zločini koji još nisu završena priča.

- Međutim, ono što mi naglašavamo u ovom momentu jeste da te mreže koje će biti instuticionalne treba da rade i nakon završetka tih procesa i da prate i pomažu svjedocima svih sadašnjih i budućih krivičnih djela. Projekat je zamišljen tako da se mreže osnuju tamo gdje djeluju kantonalni sudovi u FBiH i okružni sudovi u RS, kao i da se mapiraju nevladine organizacije koje žele i imaju kapacitete da uz našu pomoć budu voditelji uspostavljenih mreža – dodala je Zečević.

Prema riječima Šefika Hasanović iz Udruženja logoraša Brčko Distrikta, položaj logoraša u BiH je na najnižem nivou. On smatra da nemaju nikakvih prava koje se tiču naknade šteta, kao i za pomoć žrtvama pri svjedočenju na sudu za razne zločince.
- Ja sam sedam puta bio svjedok za ratne zločince iz Brčkog, od kojih je šestoro procesuirano a neki su već i na slobodi. Pomoć nikakvu nismo imali, ni od vlasti Brčkog ni od vlasti države, tako da sam bio zaista u teškom psihičkom i fizičkom stanju. Čak sam imao i prijetnje. Naši čelnici iz tužilaštva su javno iznosili neistine da pomažu svjedocima, a to se, barem u mom slučaju, nije desilo – istakao je Hasanović.

Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene" kazala je da ovo udruženje već osam godina obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

- U našem društvu s nama žive žrtve koje su preživjele torturu, bile mučene i zlostavljane tokom rata. Te osobe trebaju našu podršku. Država treba da donese zakon koji će osigurati njihova prava - dodala je Dahić.
Prema podacima Saveza logoraša u BiH, tokom rata u BiH bilo je 657 logora kroz koje je prošlo oko 200.000 osoba, ubijeno u logorima oko 30.000, silovano i mučeno oko 25.000 muškaraca i/li žena. Savez logoraša u BiH ima oko 55.000 članova.

Obilježavanjem Međunarodnog dana podrške žrtvama torture se želi ukazati na iznimno težak položaj žrtava torture - bivših logoraša koji 20 godina nakon završetka rata u BiH nisu zaštićeni nijednim zakonom u BiH, uskraćena su im i svakodnevno se krše njihova osnovna ljudska prava.

(Tuzlarije)

 


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba