Vive Zene Tuzla


- Uspješni okrugli stolovi u Bijeljini i Istočnom Sarajevu -

 

U organizaciji Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka i U.G. „Vive Žene“ Tuzla 11. i 12. juna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu održani su okrugli stolovi na temu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ .
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici tužilaštva, suda, policije i centara za socijalni rad, i nevladinih organizacija koje rade na pitanjima svjedoka/žrtava.

- Budući da „Vive Žene“ Tuzla od 1994. godine rade sa žrtvama rata, nasilja i ratne traume, jedna od naših programskih aktivnosti jeste pružanje podrške svjedocima. Naše dugogodišnje skustvo psihosocijalne podrške i pristupa žrtvama i svjedocima, želimo podijeliti sa drugim institucijama na područje cijele Bosne i Hercegovine , što ćemo nastojati uraditi u saradnji sa partnerima iz Banja Luke i Zenice - istakla je Jasna Zečević, direktorica U.G. „Vive Žene“ Tuzla.
Okrugli stolovi u Bijeljini i Istočnom Sarajevu organizirani su sa ciljem informisanja prisutnih o važnosti pitanja podrške svjedocima/žrtvama prije, tokom i nakon svjedočenja u slučajevima ratnih zločina i drugih krivičnih djela.
- Mi zajednički želimo da napravimo mreže za podršku svjedocima u krivičnim postupcima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Važno je napomenuti da kada govorimo o krivičnim postupcima da tu spadaju ratni zločini, ali i druga krivična djela. Sudski postupci su za svjedoke jako teški, zbog toga su ove mreže podrške od izuzetne važnosti – istakla je Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka.

Na skupovima su predstavljeni i primjeri podrške svjedocima/žrtvama kroz rad postojećih mreža u BiH, te namjera da se mreže podrške uspostave i u područjima djelovanja okružnih sudova Republike Srpske, u ovom slučaju Bijeljini i Istočnom Sarajevu.
Učesnici okruglih stolova sa ličnim iskustvom svjedočenja, navodili su da nisu imali adekvatnu pripremu za svjedočenje niti podrška nakon sudskog postupka, stoga su sa odobravanjem prihvatili formiranje mreža koje će objediniti djelovanje institucija kako bi svjedoci imali jedinstven sistem podrške.
Informativni okrugli stolovi na ovu temu u narednom periodu planirani su da se održe u Doboju i Trebinju. Više informacija o projektnim aktivnostima i mrežama mogu se pročitati i na www.svjedocipravdapristup.com


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba