Vive Zene Tuzla


- Održan okrugli stol s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške
svjedocima/žrtvama na području kantona Sarajevo -

 

,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ naziv je projekta i okruglog stola koji je održan jučer, 21. maja 2015. godine u Sarajevu.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Pozivu da učestvuju na okruglom stolu odazvali su se predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje je se direktno ili indirektno bave žrtvama/svjedocima, kao i predstavnici državnih institucija i resornih ministarstava.
Učesnicima su se obratili: Boris Grubešić, rukovoditelj odjela za odnose s javnošću tužiteljstva BiH, Jasmin Mesić, šef Odsjeka za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Jasna Zečević predsjednica U.G. Vive Žene – Tuzla, Sabiha Husić, direktorica U.G. Medica – Zenica, Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene – Banja Luka i Dejan Jovanović, koordinator ACED - Banja Luka. Učesnici su informisani o važnosti pitanja podrške svjedocima/žrtvama prije, tokom i nakon svjedočenja u slučajevima ratnih zločina i drugih krivičnih djela. Također, prezentirani su i primjeri podrške kroz rad već uspostavljene mreže na području Unsko-sanskog kantona kao i naglašena je namjera da se mreža za podršku svjedocima/žrtvama uspostavi u kantonu Sarajevo.
- Projektom je predviđeno uspostavljanje još osam novih i osnaživanje šest postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Cilj nam je da napravimo jedinstven model u svim zajednicama i sličan pristup u radu sa svjedocima. Trenutno aktuelna tema jesu ratni zločini koji još nisu završena priča, međutim ono što mi naglašavamo u ovom momentu jeste da te mreže koje će biti instuticionalne treba da rade i nakon završetka tih procesa i da prate i pomažu svjedocima svih sadašnjih i budućih krivičnih djela. Projekat je zamišljen tako da se mreže osnuju tamo gdje djeluju kantonalni sudovi u FBiH i okružni sudovi u RS, kao i da se mapiraju nevladine organizacije koje žele i imaju kapacitete da uz našu pomoć budu voditelji uspostavljenih mreža – istakla je Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene Tuzla.
O dobrom iskustvu uspostavljene mreže podrške svjedocima/žrtvama govorio je Jasmin Mesić, šef Odsjeka za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
- Prije uspostavljanja mreže ja sam kao tužilac bio u masi problema koje nisam mogao sam riješiti, a dobra priprema svjedoka treba da ima za krajnji cilj osuđujuću presudu. Uz pomoć U.G. „Medica“ – Zenica 2012. godine otpočeli smo sa aktivnostima uspostavljanja mreže koja je obuhvatila šarolik broj učesnika i organizacija koje se bave ovim pitanjem. Treba istaći da se učešćem u mreži ne stvara nikakva dodatna obaveza, praktično svi oni koji već rade svoje zakonom predviđene poslove, onaj dio koji se odnosi prema žrtvi/svjedoku implementira sa ostalim institucijama koje se nalaze u mreži – objasnio je tužilac Mesić.

Informativni okrugli stol na ovu temu planiran je 11. juna u Bijeljini, a dan kasnije 12. juna i u Istočnom Sarajevu. Više informacija o projektnim aktivnostima i mrežama mogu se pročitati i na www.svjedocipravdapristup.com

Za više informacija kontaktirati:
Ajša Mevkić, PR na projektu (Vive Žene), tel:+387 35 224 311, email: mevkicajsa@yahoo.com;
Dražen Barišić (ACED), tel: +387 51 961 370, email: d.barišić@aced.org.ba.


 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba