Vive Zene Tuzla


- Održan okrugli stol u Brčkom: Osiguranje pristupa pravdi za žrtve/svjedoke u BiH -

 

Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla u petak 8. maja 2015. godine u Brčkom organizirali su okrugli stol na kojem je predstavljen projekat“Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”.
Projekat čija je implementacija počela 1. januara 2015. godine, a trajat će do 31. decembra 2017. godine provode U.G. „Vive žene“ Tuzla u partnerstvu sa U.G. . „Medica“ Zenica, Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka i Fondacijom „Udružene žene“Banja Luka, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na okruglom stolu u Brčkom predstavljeni su primjeri podrške svjedocima/žrtvama kroz rad šest postojećih mreža, kao i namjera da se projektom obuhvati osam lokalnih zajednica u BiH u kojima ove mreže podrške ne postoje. Skupu su pristustvovali predstavnici nevladinog sektora, tužilaštva, policije, zdravstva, centara za socijalni rad i mentalno zdravlje. Organizatore i učesnike skupa pozdravio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić:
- Vrlo je važno na ovakav i sličan način omogućiti da se zločini koji su se događali tijekom ratnog razdoblja procesuiraju zbog žrtava, počinitelja, ali i zbog cjelokupnog našeg društva. Sve dok jedni drugima ne pogledamo u oči i ne završimo s tim dijelom povijesti nećemo moći uspostaviti puno razumijevanje i toleranciju. Još je puno otvorenih rana i nedorečenih priča koje treba ispričati i zato je vrlo važno da u ovom postupku dokazivanja istine svi sudjelujemo na najbolji mogući način, a to je adekvatno svjedočenje o tim događajima, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Domić.
Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. „Vive Žene“ održavanjem okruglog stola na ovu temu nastoje se informisati ključni sudionici o važnosti pitanja podrške svjedocima/žrtvama prije, tokom i nakon svjedočenja u slučajevima ratnih zločina i drugih krivičnih djela.

- Govoriti o traumi nakon 21 godinu zaista je teško zbog čega je svjedoka potrebno adekvatno pripremiti. Psihoterapija i pružena podrška pomažu da oni slože sva ta sjećanja da im budu adekvatan i dobar dokaz na sudu. Naša zadaća i zadaća mreža koje će se formirati jeste da i nakon suđenja pomognemo, što je po nama, i najvažniji momenat. Mreže će biti institucionalne rekla je Zečević dodajući da će odgovornost biti na institucijama, premda će učestvovati i nevladine organizacije.
Kao je istakla Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ skup u Brčkom organiziran je s ciljem uspostavljanja mreže podrške svjedocima i preživjelima ratnih zločina u Brčko distriktu BiH.
- U razvoj mreža nastojimo uključiti institucije, udruženja preživjelih te žrtve rata kako bi se oformio učinkovit servis podrške preživjelima radi svjedočenja u sudskim postupcima, što zasad nije dostupno na cijelom teritoriju BiH. Ranija iskustva pokazuju da odjeli koji postoje pri okružnom sudu ili tužiteljstvu s udruženjima zaista dobro sarađuju pri čemu se i žrtve osjećaju mnogo sigurnije jer imaju pristup informacijama i znaju gdje im može biti pružena pomoć i podrška – rekla je Petrić.
Ovo je samo jedan u nizu okrugli stolova koji će na ovu temu biti organizirani u Bosni i Hercegovini. Naredni je planiran da se održi 21. maja 2015. godine u Sarajevu.

   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba