Vive Zene Tuzla


- Održan okrugli sto u Goraždu s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže
podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona -

 

U sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji provode U.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijaom,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencija za saradnju,edukaciju i reazvoj - Banja Luka, a koji je finansiran od strane Evropske unije, 23. aprila 2015. godine održan je okrugli sto u Goraždu.

Okrugli sto je održan u organizaciji Udruženja „Medica“ - Zenica i Agencije za saradnju,edukaciju i razvoj - Banja Luka, sa ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona. Na ovom okruglom stolu su bili prisutni premijer u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona gdin Emir Oković, predstavnici Institucija Bosansko-podrinjskog kantona, kao i predstavnici NVO sektora.

Prisutne je pozdravila mr.sci. Sabiha Husić, direktorica „Medica“ – Zenica, i izrazila zadovoljstvo zbog velikog odziva pozvanih učesnika Okruglog stola. Prisutnima se obratio i premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, mr.sci. Emir Oković i izrazio punu podršku za uspostavu saradnje i institucionalne Mreže za podršku preživjelim i preživjelim/svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK). Na okruglom stolu istaknuta je važnost adekvatne podrške za žrtve prije, za vrijeme i poslije svjedočenja u sudskim procesima. Prenoseći 20 godina iskustva ,,Medice“, gđa. Husić je naglasila da je jedan od ciljeva da se dobra iskustva u uspostavljanju mreža podrške svjedocima/žrtvama prenesu na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Učesnici okruglog stola gdin Ramiz Pivić, šef Odjela za ratne zločine Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, i Inela Kaknjo psihologinja ,,Medica“ – Zenica prenijeli su svoja iskustva u radu sa svjedocima/žrtvama na području ZDK, te istakli potrebu senzibiliziranog pristupa i pružanja psihosocijalne podrške korisnicima ovih institucionalnih mreža.

Prilikom razgovora sa učesnicima okruglog stola razmijenjena su iskustva, informacije i prepoznate potrebe te samim tim načinjen prvi korak ka uspostavljanju institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama u BPK. Dogovoreno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Vlade Bosansko-podrinjskog kantona i projektnih partnera.

Jasna Zecevic

 

   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba