Vive Zene Tuzla


- Predstavnicima odgovornih institucija predstavljen projekat podrške svjedocima/žrtvama u BiH -

Udruženje „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli, u srijedu, 1. aprila u hotelu Senad od Bosne u Lukavcu organizirao je radni sastanak povodom predstavljanja projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”. Riječ je o projektu koji provode „Vive Žene“ u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.
Na sastanak su se odazvali predstavnici iz odgovornih institucija Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta, Posavskog kantona i Bijeljine (centri za mentalno zdravlje, ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva zdravlja, ministarstva za rad i socijanu politiku, ministarstva pravosuđa i tužilaštva).

- Cilj programa je da nakon dvadeset godina rada sa žrtvama rata i ratne traume pokušamo na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine uspostaviti institucionalne mreže za podršku svjedoka. Za sada postoji šest mreža koje su uspostavljene uključujući i Tuzlanski kanton i mi želimo ovo iskustvo prenijeti i na druga područja Bosne i Hercegovine. Pozvali smo institucije kako bih ih upoznali sa onim šta će se raditi u naredne tri godine i naravno očekujemo njihovo puno učešće, jer strategija za procesuiranje ratnih zločina podrazumijeva da se mreže konstituišu te da sistem kasnije preuzme odgovornost i vodi te mreže – istakla je Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene, Tuzla.
Prema njenim riječima u okviru projekat bit će organizovani i treninzi za psihosocijalnu podršku:
- Kada govorimo o podršci svjedoka pravni okvir je zadovoljen, međutim, mentalno zdravlje i briga o svjedocima nije na zadovoljavajućem nivou. Naš cilj kao organizacije je da poboljšamo psihološko stanje svjedoka, a i da pomognemo institucijama i olakšamo im njihov dio posla – zaključila je Zečević.
Na održanom sastanku nadležne institucije upoznate su sa aktivnostima projekta, razmijenjena su mišljenja i stavovi o potrebama kako institucija tako i svjedoka/žrtava.

Kao je istakla Amra Hamidović, pravna savjetnica u misiji OSCE u BiH, OSCE u BiH već duže vrijeme prati suđenja za ratne zločine, kako na državnom tako i na nivou entiteta u BiH.
- Jedno od ključnih zapažanja kroz sve naše monotoringe i izvještaje jeste neadekvatna pomoć svjedocima/žrtvama u predmetima ratnih zločina. Iz toga razloga, a sukladno strategiji za procesuiranje ratnih zločina u BiH, OSCE je prepoznao važnost ove teme. Na ovaj način želimo pružiti podršku svim organizacijama, prije svega Vive Žene, budući da one provode projekat u uspostavljanju mreža koje će činiti profesionalci, tužitelji, sudije, stručno osoblje iz centara za socijalni rad i mentalno zdravlje, kako bi se svjedocima/žrtvama dale ključne informacije i kako bi se oni pripremili za davanje iskaza u toku sudskih postupaka – rekla je Hamidović.
Na jučerašnjem sastanku jedan od zaključaka bio je da je od ključne važnosti informisanje javnosti o uspostavljenim mrežama, kako bi potencijalni svjedoci/žrtve bili upoznati sa uslugama koje mreže nude, a sve sa ciljem njihove podrške i pripreme prije, u toku i poslije svjedočenja.
Ovakvi i slični sastanci u narednom periodu održavat će se i u drugim kantonima u Federaciji Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

Za više informacija kontaktirati:
Ajša Mevkić, PR na projektu (Vive Žene), tel:+387 35 224 311, email: mevkicajsa@yahoo.com;


   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba