Vive Zene Tuzla


- Beriz Belkić: Jedinstvena prava svih žrtava torture u BiH -

SARAJEVO – Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH utvrdila je da je Prijedlog zakona o pravima žrtava torture usklađen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te očekujemo sjednicu Komisije za ljudska prava u okviru koje će se izjasniti o tome da li su principi na kojima ovaj zakon počiva prihvatljivi, pojasnio je za Vijesti.ba Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji je, zajedno sa svojom stranačkom koleginicom Azrom Hadžiahmetović, predlagač pomenutog zakona.

"Kolegiji je odredio nadležnu komisiju za ocjenu principa zakona, međutim Komisija se nije sastala zbog nedostatka kvoruma", ističe Belkić.

Zakon je, kako navodi, zasnovan na relevantnim argumentima i osnovama, jer na jedinstven način pokušava ostvariti ljudska prava svih građana BiH, odnosno prava žrtava torture.

Ipak, nije sigurno da li će zakon dobiti podršku.

"Ponašanje poslanika iz RS, koji nisu prihvatili da ovaj zakon ima ustavni osnov, na neki način moglo bi da bude signal da zakon neće dobiti podršku iz ovog entiteta", upozorava Belkić.

Podsjeća da zakon počiva na tri principa. "Princip registracije, odnosno da sva lica po evropskim standardima budu registrovana kao žrtve terora, te da im se omogući pristup finansijskoj naknadi, kao i
da se omogući memorijalizacija i komemoracija", precizira Belkič u izjavi za naš portal.

N.Š.

(Vijesti.ba)

   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba