Vive Zene Tuzla


- Projektni tim na sastanku sa predstavnicima UN agencija -

Udruženje građana Vive Žene Tuzla provodi trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat se realizuje u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Delegacija Evropske unije u BiH.
Projekat se implementira u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
U okviru predviđenih projektnih aktivnosti 9. februara u Sarajevu je održan sastanka koordinatora na projektu i predstavnika UN WOMEN, UNDP, IOM i UNFPA. Cilj sastanka bio je istražiti mogućnosti za zajedničku saradnju.
Jasna Zečević, program menadžerica i direktorica Vive Žene prezentovala je ciljeve, ključne aktivnosti, ciljne grupe, područje provedbe i očekivane rezultate projekta. Tom prilikom istakla je da je plan formirati 9 novih i osnažiti postojećih 5 mreža sa ciljem pružanja psihosocijalne podrške za sve svjedoke. Na sastanku je rečeno da će projekat biti realizovan na području cijele BiH te da je stoga važno dobiti podršku svih nivoa vlasti.
Nakon prezentacije projekta uslijedila su pitanja od strane UN agencija prema organizacijama koje implementiraju projekat. Pitanja su se između ostaloga ticala metodologije rada koja će se koristiti pri uspostavljanju mreža. Predstavnici organizacija su objasnili da je riječ o metodologiji koju su razvile organizacije Medica i Vive Žene, a koja se primjenjuje oko 20 godina. Radi se o psihosocijalnom modelu u kojom se kroz umrežavanje i edukaciju osnažuju predstavnici odgovornih institucija da razumiju posljedice traume i budu u stanju pružiti psihosocijalnu podršku prije, za vrijeme i poslije sudskog procesa. ACED i Udružene žene će osnažiti NVO za uspješno vođenje i trajanje mreža u loklanim zajednicama.
Na sastanku je dogovoreno da se organizuju pojedinačni susreti implementatora projekta sa šefovima UN agencija u cilju informisanja o detaljnom planu aktivnosti projekta i zajedničkom djelovanju.

   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba