Vive Zene Tuzla


- Prezentacija projekta u organizaciji EU Delegacije u Sarajevu' -

U prostorijama zgrade Delegacija Europske unije za BiH u srijedu 21. januara 2015. godine održana je prezentacija projekta pod nazivom “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a reliziraju ga četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG „Vive Žene“ Tuzla kao nositelji projekta i Asocijacija građana „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Massimo Mina, Head of Operations Section III kratko je prestavio projekat i naglasio svoju i podršku EU za realizaciju istog.
Projekat je prezentirala Jasna Zečević, direktorica UG „Vive Žene“ kao nosioc granta, a cilj je bio da se upozna javnost, relevantne vladine i nevladine organizacije o ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima projekta.
Pored predstavnika EU Delegacije kao domaćina i organizacija koje će u narednih 36 mjeseci implementirati projekat, prisutni su bili i Ombudsmen BiH, kao i voditelji sektora koji se bave ovom temom iz UNWOMEN, UNDP, OSCE, IOM, Tužilaštva BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Goldsmith University of London.
Ovo je ujedno bila i prilika da se podigne svijest i skrene pažnja na pitanja koja se tiču zaštite žrtava/svjedoka i njihovog pristupa pravdi.
Planirano je da se ovakve i slične prezentacije pred institucijama koje se bave temom zaštite svjedoka/žrtava održavaju i u narednom periodu.


   

 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba