Vive Zene Tuzla


- Učešće Vive Žene na naučnom simpoziju i sastanku Generalne skupštine IRCT“ -

 

U periodu od 3. do 8. decembra 2016. godine, predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević učestvovala je na naučnom simpoziju i sastanku Generalne skupštine Međunarodnog vijeća centara za rehabilitaciju žrtava torture (IRCT) koji je održan u Mexico City-u, Meksiko.
Vive Žene Tuzla član su IRCT-a od 2007. godine i vrlo aktivno sudjeluje u svim aktivnostima u organizaciji Mreže. Ovaj put, pored učešća na sjednici Skupštine, Vive Žene su na naučnom spimpoziju predstavile psihosocijalni model rada u zajednice, koji je vrlo dobro prihvaćen od strane učesnika.
Neki od učesnika simpozija pokazali su interes za predstavljene rezultate i bili spremni za implementaciju slične metodologije u svom radu. Vive Žene su predstavile Do No Harm Framework (DNHF- Ne načini štetu) koji se koristi u okviru programa rada u zajednici na temu pomirenja.
Vive Žene su iz svog iskustva i sa ovim specifičanim pristupom pokazale da rad zasnovan na DNHF pristupu može biti jednostavan i efikasan. U kontekstu programa pomirenja, koristeći DNHF pristup, osoblje projekta podstiče članove udruženja žrtava da zajednički identificiraju i analiziraju "konektore", odnosno veze sistema/ institucija, stavova/akcija, vrijednosti/interesa, iskustava i simboli/prilike koje su istorijski povezavali (ili bi potencijalno mogli povezati) ljude širom etničke i vjerske podjele.

 

  

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba