Vive Zene Tuzla


Multietničke – psihosocijalne grupe

Nakon nekoliko godina rada sa brojnim etničkim grupama, u određenim društvenim zajednicama,kod članova tih grupa pojavila se potreba za osnivanjem zajedničke, multietničke grupe. Jedna od tih multietničkih grupa, koju čine članiceUdruženja „Maja“ iz Kravice i Udruženja „Jadar“ iz Konjević Polja, djeluje od septembra 2012 god. Obzirom da su MZ Kravica i MZ Konjević Polje dvije susjedne mjesne zajednice koje čine dio Općine Bratunac, stanovnici obje mjesne zajednice imaju jako slične probleme, koji se prvenstveno odnose na oblast poljoprivrede i veliku nezaposlenost, koja je i razlog različitih egzistencijalnih problema. Pored toga, ove mjesne zajednice su strogo razdvojene (što je posljedica ratnih zbivanja) i međusobni socijalni kontakti su minimalni, zbog straha i predrasuda koji su jako prisutni u ovim sredinama. Članice ova dva udruženja su, na inicijativu i uz podršku UG Vive Žene, pokazale volju i hrabrost da se spoje u jednu zajedničku grupu i da razmotre šta mogu zajedno uraditi da bi se kvalitet njihovih života i života njihove djeca poboljšao.

Teme u grupi su: šta se proživjelo u ratu?; tuga i žalovanje zbog gubitaka za vrijeme i poslije rata; teškoće današnjeg života; nasilno ponašanje u porodici i društvenoj zajednici; problemi sa djecom; položaj žena na selu i mnoge druge. Članice grupe zajedno obilježavaju i muslimanske i pravoslavne praznike i razmjenju informacije o običajima druge vjere. Organizirale su, uz podršku UG Vive Žene, dva okrugla stola o nasilju u porodici i o većem učešću žena u odborima mjesnih zajednica. Takođe,članice oba udruženja su pohađale dvije edukativne radionice, koje su organizirale Vive Žene, s ciljem jačanja žena i njihovih udruženja.

Grupne sesije se odvijaju sedmično i traju devedeset minuta, često i stotinu dvadeset minuta. Sesije se naizmjenično održavaju u Kravici i u Konjević Polju.

Osnivanjem ove i sličnih grupa želimo doprinijeti mirnijem suživotu poslije rata, i želimo polako ali uporno otvoriti put pomirenja svim osobama koje vide svoju budućnost u BiH.

   
 

Vive Zene FB
Vive Žene Group

PETICIJA

Bosna i Hercegovina nema zakon o pravima žrtava torture! Procjenjuje se da trenutno postoji oko 200.000 žrtava i njihovih porodica, koje još uvijek čekaju da država prizna njihova osnovna prava i omogući im dostojanstven život. Potpisivanjem ove peticije dajete podršku za donošenje zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Peticiju možete potpisati klikom ovdje.


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOpen Society FoundationsOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba