Vive Zene Tuzla


Psihosocijalni program u zajednici

Aktivnosti koje provodimo u zajednici doprinose procesu oporavka i izgradnji povjerenja,te obnovi socijalnih mreža u lokalnim zajednicama, a provode se kroz program prevencije, pomirenja i reintegracije.

Sve aktivnosti u ovom programu su usmjerene na podršku procesu povratka u Istočnoj Bosni, na području Općine Bratunac, u mjestima Konjević Polje, Kravica, Lolići, Cerska, Burnice, Suha i Nova Kasaba,te u Distriktu Brčko. Kroz naše aktivnosti radimo na uspostavi međusobnog povjerenja u zajednici, kako bi se obnovila društvena mreža među različitim etničkim skupinama.

Zadatak naših aktivnosti u zajednici je da promoviraju afirmativni dijalog među različitim etničkim grupama, te da pomognu u transformaciji trenutnih osjećaja straha, nepovjerenja i izolacije u odnos ispunjen povjerenjem i dijalogom. Ovaj program pridonosi izgradnji kulture mira i poštivanja ljudskih prava i dostojanstva svih ljudi Istočne Bosne.

Reintegracija i pomirenje je jedan od glavnih ciljeva rada u zajednici. On se provodi kroz rad sa odraslima, u grupama i individualno,i na taj način radimo na jačanju i motiviranju populacije da aktivno učestvuje u planiranju vlastite budućnosti i promjena u lokalnim zajednicama.

Drugi cilj rada u zajednici je psihosocijalna prevencija transgeneracijskog prenosa traume .Prevencija se provodi kroz rad sa djecom i mladima koji žive u teškim socioekonomskim uslovima i koji se teško nose sa posljedicama rata i tranzicije društva.

   
 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

  European UnionIAMANEH SchweizOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba