Vive Zene Tuzla


- Jasna Zečević dobitnica priznanja „Super žena 2015.“ -

Vive Zene

U organizaciji Radija Kameleon i portala zenski.ba na svečanoj ceremoniji održanoj u kristalnoj dvorani hotela Tuzla u četvrtak, 26. februara 2016. godine, dodjeljena su priznanja „Super žena 2015.“ Medijski žiri imao je težak zadatak da od 150 uspješnih žena iz različitih oblasti sa područja Sjevereostične Bosne nagradi 22 najuspješnije. Kako su istakli organizatori cilj manifestacije bio je okupiti na jednom mjestu uspješne dame različite profesije i obrazovanja.
Priznanje „Super žena 2015.“ dobila je i Jasna Zečević, predsjednica U.G Vive Žene, a u obrazloženju odluke žirija pisalo je:
- Promijenila je svoju profesionalnu orijentaciju da bi se priključila organizaciji Vive Žene i nesebično se posvetila onima na koje su svi pomalo zaboravili.

- Emisija Recept za uspjeh u produkciji BHRT televizije -

Vive Zene

Recept za uspjeh: Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive ŽenePreporučujemo da pogledate emisiju Recept za uspjeh u produkciji BHRT televizije. Gošća emisije je Jasna Zečević, predsjednica U.G. „Vive Žene“

Link:
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/recept-za-uspjeh/recept-za-uspjeh-03-02-2016/

- Jasna Zečević:
“Za mene je najvažnije biti posvećen onome što radite,
odgovoran i spreman na izazove sa kojima se suočavate”-

Vive Zene

Uskoro će se na jednom mjestu okupiti veliki broj dama iz svih sfera javnog života, a povod je manifestacija izbor za “Super ženu 2015”, koju zajedničkim snagama pripremaju Radio Kameleon i novi portal “Ženski.ba”.

Do samog izbora ostalo je još nekoliko dana, a danas vam predstavljamo Jasnu Zečević, predsjednicu UG “Vive Žene” Tuzla.


- Film „Dnevnik jednog svjedoka“ -

Vive Zene

Dokumentarni film „Dnevnik jednog svjedoka“ urađen u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla govori o iskustvima svjedočenja žena iz Podrinja koje su izgubile svoje najmilije. Radnja filma prati iskustva svjedokinje Suvade Selimović kroz dnevnike koje je vodila prije i za vrijeme trajanja sudskog procesa. Film je u organizaciji U.G. „Vive Žene“ pretpremijerno izveden u Tuzli 10. decembra 2015. godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Na BHRT-u premijerno je prikazan 13. decembra.

- Povodom Dana dječije radosti UG “Vive Žene” obradovale korisnike programa pedagoških radionica -

Vive Zene

Povodom Dana dječije radosti 15. decembra 2015. godine u prostoru Teatra Kabare Tuzla izvedena je predstava “Kralj lavova” u izvođenju Pozorišta mladih Tuzle za djecu, korisnike programa pedagoških radionica koje sprovodi UG “Vive Žene” u Brčko Distriktu i na područje općine Bratunac. Događaju je prisustvovalo oko 150 mališana, kojima su, nakon predstave, uručeni novogodišnji paketići. UG “Vive Žene” Tuzla već dugi niz godina implementira program rada u zajednici u okviru kojeg se sprovodi rad sa djecom i mladima kroz program pedagoških radionica. Radionice se održavaju jednom sedmično u 3 osnovne škole na području Brčko Distrikta i na području Općine Bratunac. Ova aktivnost pored edukativnog dijela ima za cilj upoznavanje, povezivanje i druženje djece iz različitih zajednica, te također doprinosi razvijanju grupne povezanosti i tolerancije. Manifestaciju UG “Vive Žene” sprovode uz finansijsku podršku “Olof Palme International Centra“ iz Švedske.

- Dan ljudskih prava u Tuzli obilježen pretpremijerom filma „Dnevnik jednog svjedoka“ -

Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla, 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava obilježili su u hotelu Tuzla sa nekoliko aktivnosti. Tako je u 10.00 sati održan sastanak mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona. Sastanku je prisustvovalo 26 predstavnika centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, MUP-a TK, tužilaštva, suda, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i nevladinih organizacija.
Tema sastanka bila je analiza rada mreže za podršku svjedocima/žrtavama za područje ovog kantona i dogovor o budućim aktivnostima i načinu djelovanja mreže.

- Video: Emisija „Biti svjedok danas u BiH“ 6. decembra u 20:05 na BHRT-u -

Vive Zene

U nedjelju 6. decembra 2015. godine u 20:05 na programu BHRT-a možete pogledati emisiju „Biti svjedok danas u BiH“. Gosti emisije: Jasna Zečević, predsjednica U.G. „Vive Žene“ Tuzla, Sabiha Husić, direktorica „Medica“ Zenica, Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ i Dejan Jovanović, koordinator u Agenciji za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Pomenute organizacije uz finansijsku podršku Evropske unije implementiraju projekat „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“.

- Akcija u centru grada: ˝Vive Žene˝ ukazale na problem nasilja u porodici -

Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene Tuzla već desetu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinara na kojoj je istaknuto da je ove godine u fokusu mogućnost ukidanja sigurnih kuća koje postoje dugi niz godina donošenjem zakonskog rješenja da one postanu ustanova, a koje je predloženo od strane državnih institucija. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene ovogodišnja tema je „sigurnost“ sigurnih kuća, kojih u BiH postoji devet. Obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registruje u skladu sa Zakonom o ustanovama značilo bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture...

- 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene Tuzla već desetu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinara na kojoj je istaknuto da je ove godine u fokusu mogućnost ukidanja sigurnih kuća koje postoje dugi niz godina donošenjem zakonskog rješenja da one postanu ustanova, a koje je predloženo od strane državnih institucija. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene ovogodišnja tema je „sigurnost“ sigurnih kuća, kojih u BiH postoji devet. Obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registruje u skladu sa Zakonom o ustanovama značilo bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture...

- Počela konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“i -

Vive Zene

Konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u Bosni i Hercegovini?“ počela je danas 12. novembra u hotelu Hollywood u Srajevu i trajat će do 13.11. 2015. godine. Konferenciju organiziraju U.G. “Vive Žene” Tuzla, u partnerstvu sa U.G. “Medica” Zenica, Fondacijom “Udružene Žene” Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” Banja Luka.
Događaj je dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija.

- Uspješna radionica u Bijeljini -

Vive Zene

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli 28. i 29. septembra u Bijeljini organizirali su dvodnevnu radionicu radionicu na temu “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Radionica je održana u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska unija, a implementiraju „Vive Žene“ u saradnji sa partnerskim organizacijama: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Radionicu su vodile Teufika Ibrahimefendić i Stela Đug terapeutice iz „Vive Žene“ sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti podrške svjedocima, ratne traume i nasilja u porodici.

- Održana manifestacija za djecu ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla osmu godinu za redom organizovalo je obilježavanje 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Tokom dana u Dramar centru je održan okrugli sto na temu ",,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH", a u večernjim satima na platou Slanje Banje održana je manifestacija za najmlađe pod nazivom "Svijet bez torture".
- Moram naglasiti da je iz Tuzle prije osam godina krenula inicijativa za obilježavanje ovog dana, a danas, nakon toliko godina truda, nama su se pridružili i ostali gradovi u BiH. Cilj je da mladi ljudi prenesu poruku da uvijek ima neko, blizu svih nas, ko pati i kome život nije baš tako sjajan. Budite osjetljivi i svaki dan pomislite da samo kad nešto dobro radite, svima će nam biti bolje - kazala je okupljenima Jasna Zečević, predsjednica UG "Vive Žene".

- Međunarodni dan podrške žrtvama torture: Status žrtava još uvijek nije riješen! -

Vive Zene

Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" naziv je projekta i okruglog stola koji je održan danas u Tuzli.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. "Vive Žene" - Tuzla u partnerstvu sa U.G.,, Medica" – Zenica, Fondacijom,, Udružene žene" – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED - Banja Luka.

Projektom je predviđeno uspostavljanje još osam novih i osnaživanje šest postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Cilj je da se napravi jedinstven model u svim zajednicama i sličan pristup u radu sa svjedocima.

- Za svijet bez torture! Tuzla, Zenica, Banja Luka, Bihać, Mostar, Novi Travnik i Goražde -

Vive Zene

U BiH se obilježava 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture
U.G. Vive Žene Tuzla osmu godinu za redom obilježit će 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture sa ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Dan podrške žrtvama torture ove godine obilježavaju u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH“, kao i u saradnji sa tri organizacije u Bosni i Hercegovini koje su partneri na projektu, U.G. Medica Zenica, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka i Fondacija Udružene žene Banja Luka.

- U Teatru kabare Tuzla u nedjelju 21. juna: Monodrama u izvedbi albanske glumice Rita Đeka -

Vive Zene

“JA SAM ŽENA - pozorište za društvene promjene
Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!”autora Dario, Franca, Jacopo FO, u režiji Merite Smaja, a koju izvodi albanska glumica Rita Đeka bit će održana u Teatru Kabare Tuzla u nedjelju, 21. juna sa početkom u 12.00 sati. Ulaz je slobodan. Predstava se izvodi u okviru projekta “JA SAM ŽENA - pozorište za društvene promjene” implementiranog od strane organizacija Vive Žene, Zemlja djece u BiH, Budućnost, Gruaja tek Gruaja, Linja e Keshillimit per gra dhe vajza, dhe Streheza. Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!” dolazi u sjajnoj interpretaciji profesionalne glumice teatra „Miđeni", Rita Đeka, u režiji Merite Smaja. Monodrama počinje prvim seksualnim odnosom u univerzumu, što je onaj između Adama i Eve, odnos koji je nastao kao rezultat jednog osjećaja.

- Uspješni okrugli stolovi u Bijeljini i Istočnom Sarajevu -

Vive Zene

U organizaciji Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka i U.G. „Vive Žene“ Tuzla 11. i 12. juna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu održani su okrugli stolovi na temu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ .
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici tužilaštva, suda, policije i centara za socijalni rad, i nevladinih organizacija koje rade na pitanjima svjedoka/žrtava.

- Održan okrugli stol s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške
svjedocima/žrtvama na području kantona Sarajevo -

Vive Zene

,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ naziv je projekta i okruglog stola koji je održan jučer, 21. maja 2015. godine u Sarajevu.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Pozivu da učestvuju na okruglom stolu odazvali su se predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje je se direktno ili indirektno bave žrtvama/svjedocima, kao i predstavnici državnih institucija i resornih ministarstava.

- Korisnici programa Pedagoških radionica ˝Vive Žene˝:
Mališani iz Brčkog i Bratunca oduševljeni Tuzlom -

Vive Zene

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla već dugi niz godina implementira Program rada u zajednici u okviru kojeg se realizuje i rad sa djecom i mladima kroz program Pedagoških radionica. Tim povodom, djeca uključena u program sa područja opštine Bratunac, Osnovna škola "Petar Kočić" i Brčko Distrikta, Treća osnovna škola Brčko, Peta osnovna škola Brčko i Deseta osnovna škola Bijela, boravila su danas u Tuzli i uzela učešće u završnoj manifestaciji.
- Cilj je upoznavanje, povezivanje i druženje djece iz različitih etničkih zajednica, ruralnih i gradskih sredina. Ukupan broj djece koji je uzeo učešće u završnoj manifestaciji je 120 uzrasne dobi od II do IX razreda osnovne škole. Tamara Đokić iz mjesta Kravice kod Bratunca kaže da joj se druženje sa djecom jako dopada, kao i sve ono što je vidjela u Tuzli.

- Održan okrugli stol u Brčkom: Osiguranje pristupa pravdi za žrtve/svjedoke u BiH -

Vive Zene

JU.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka 29. aprila 2015. godine organizirali su okrugli stol u Odžaku na temu uspostavljanja institucionalne mreže za podršku žrtvama i svjedocima na području Posavskog kantona.
Trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, provode U.G „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Na okruglom stolu u Odžaku učestvovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu / županiji.

- Okrugli stol na temu osiguranja pristupa pravdi za svjedoke/žrtve održan i u Posavskom kantonu -

Vive Zene

JU.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka 29. aprila 2015. godine organizirali su okrugli stol u Odžaku na temu uspostavljanja institucionalne mreže za podršku žrtvama i svjedocima na području Posavskog kantona.
Trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, provode U.G „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Na okruglom stolu u Odžaku učestvovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu / županiji.

- Održan okrugli sto u Goraždu s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže
podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona -

Vive Zene

Jasna Zečević, Predsjednica UG Vive Žene, 15.aprila 2015.godine je učestvovala na Konferenciji "Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava ", organizovane od strane UN Trust Fund for Victims of Torture u Ženevi, Švicarska. Ova Konferencija je održana u kontekstu 41. Sjednice Upravnog odbora UN Trust Fund-a i predstavlja prvi u nizu planiranih godišnjih stručnih rasprava u cilju prikupljanja i razmjene informacija od strane profesionalca sa područja rehabilitacije žrtava torture.
Jasna Zečević je predstavila pristup koji Vive Žene koriste u radu sa žrtvama torture i osvrnula se na dugoročne potrebe žrtava u BiH za rehabilitacijom i obeštećenjem. Kao rezultat ove Konferecije napravljen je niz preporuka u cilju poboljšanja rehabilitacije žrtava torture u cijelom svijetu te ustupanje najboljih praksi svim zanitersovanim stručnjacima iz ovog područja.

- Učešće na Konferenciji
"Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava" -

Jasna Zecevic

Jasna Zečević, Predsjednica UG Vive Žene, 15.aprila 2015.godine je učestvovala na Konferenciji "Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava ", organizovane od strane UN Trust Fund for Victims of Torture u Ženevi, Švicarska. Ova Konferencija je održana u kontekstu 41. Sjednice Upravnog odbora UN Trust Fund-a i predstavlja prvi u nizu planiranih godišnjih stručnih rasprava u cilju prikupljanja i razmjene informacija od strane profesionalca sa područja rehabilitacije žrtava torture.
Jasna Zečević je predstavila pristup koji Vive Žene koriste u radu sa žrtvama torture i osvrnula se na dugoročne potrebe žrtava u BiH za rehabilitacijom i obeštećenjem. Kao rezultat ove Konferecije napravljen je niz preporuka u cilju poboljšanja rehabilitacije žrtava torture u cijelom svijetu te ustupanje najboljih praksi svim zanitersovanim stručnjacima iz ovog područja.

- Počela sa radom web stranica www.svjedocipravdapristup.com -

Svjeoci pravda pristup

U okviru realizacije projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH” sa radom je počela i zvanična web stranica www.svjedocipravdapristup.com.
Internet stranica je namijenjena profesionalcima, svjedocima/žrtvama kao i za informisanje javnost o realizaciji projektnih aktivnosti. Na stranici se nalaze informacije gdje su sve uspostavljene mreže podrške svjedocima u BiH, kontak informacije organizacija koje reliziraju projekat, kao i novosti.
Pomenuti projekat provode „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banjaluka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banjaluka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.
Za više informacija kontaktirati:
Ajša Mevkić, PR na projektu (Vive Žene),
tel:+387 35 224 311, email: mevkicajsa@yahoo.com;
Dražen Barišić (ACED), tel: +387 51 961 370, email: d.barišić@aced.org.ba.

- Predstavnicima odgovornih institucija predstavljen projekat podrške svjedocima/žrtvama u BiH -

Serge Brammertz

Udruženje „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli, u srijedu, 1. aprila u hotelu Senad od Bosne u Lukavcu organizirao je radni sastanak povodom predstavljanja projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”. Riječ je o projektu koji provode „Vive Žene“ u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.

- Prezentacija projekta na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH -

Serge Brammertz

Na redovnoj sjednici VSTV, održanoj 25. marta 2015. godine, predsjednica U.G. „Vive Žene“, Jasna Zečević je prezentirala projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke / žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”, sa posebnim osvrtom na edukaciju o psihosocijalnom radu sa žrtvama/svjedocima koja se planira provesti u 2016/17 godini. U cilju jačanja i održivosti mreža podrške za žrtve/svjedoke u BiH, od članova vijeća tražena je podrška da daju preporuke...

- Predstavljen projekat ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ -

Serge Brammertz

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i "Medice" i “Vive Žene”.

- Sastanak sa Serge Brammertzom, glavnim tužiocem UN međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju -

Serge Brammertz

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i "Medice" i “Vive Žene”.

- Podrška OSCE-a projektu -

Vive Zene Tuzla
 

U sklopu realizacije projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ 11. februar 2015. godine održan je sastanak u OSCE. Projekat implementira Udruženje građana Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka uz finansijsku podršku Evropske unije.
Sastankom u OSCE predsjedavao je gospodin Max Matthews, pravni savjetnik za pitanja ratnih zločina i tranzicijsku pravdu, a kao projektni tim nastupili su Jasna Zečević (predsjednica U.G. Vive Žena) Suzdina Bijedić (koordinatorica na projektu), Aleksandra Petrić (koordinatorica na projektu), Duško Vučić (direktor ACED), Dejan Jovanović (koordinator na projektu) i Irma Šiljak (asistentica na projektu).

   
- Zvaničnici posebnog odjela za ratne zločine sastali se sa predstavnicima NVO sektora angažovanim na pružanju podrške žrtvama i svjedocima -

Vive Zene Tuzla
 

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić i rukovodioci odsjeka Stanko Blagić i Izet Odobašić, u četvrtak 5. marta 2015. godine sastali su se sa predstavnicima 4 nevladine organizacije koje su angažovane na pružanju podrške svjedocima i žrtvama, naročito u predmetima ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja.
Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija:
- Udruženje građana Vive Žene, Tuzla
- Udruženje građana Medica, Zenica
- Fondacija Udružene žene, Banja Luka
- Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.
Navedene nevladine organizacije uključene su u realizaciju aktivnosti civilnog društva u psihosocijalnom radu sa preživjelim žrtvama rata, jačanju kapaciteta vladinih i nevladinih organizacija i njihovog umrežavanja i zajedničkog djelovanja u BiH.

   
- Projektni tim na sastanku sa predstavnicima UN agencija -

Vive Zene Tuzla
 

Udruženje građana Vive Žene Tuzla provodi trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat se realizuje u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Delegacija Evropske unije u BiH.
Projekat se implementira u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
U okviru predviđenih projektnih aktivnosti 9. februara u Sarajevu je održan sastanka koordinatora na projektu i predstavnika UN WOMEN, UNDP, IOM i UNFPA. Cilj sastanka bio je istražiti mogućnosti za zajedničku saradnju.

   
- Održan dvodnevni sastanak projektog tima u Banja Luci -

Vive Zene Tuzla
 

Drugi sastanak partnera na projektu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ održan je u Banja Luci 16. i 17. februara 2015.godine.
Cilj dvodnevnog sastanka bio je da se usaglase projektne aktivnosti i komunikacija.
Projektni tim je definisao komunikacijsku strategiju kojom će se služiti za vrijeme trajanja projekta. Dogovorena je i strategija za promociju projekta, izrade logotipa i web sajta, a uspostavljen je i detaljan plan aktivnosti na ovom projektu.

   
- Prezentacija projekta u organizaciji EU Delegacije u Sarajevu' -

Vive Zene Tuzla
 

U prostorijama zgrade Delegacija Europske unije za BiH u srijedu 21. januara 2015. godine održana je prezentacija projekta pod nazivom “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a reliziraju ga četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG „Vive Žene“ Tuzla kao nositelji projekta i Asocijacija građana „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Massimo Mina, Head of Operations Section III kratko je prestavio projekat i naglasio svoju i podršku EU za realizaciju istog.

   
- Počela realizacija projekta:
“Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i
uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine’’ -

Vive Zene Tuzla
 

U okviru realizacije projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine’’ koji je finansiran od strane Evropske unije, 12. januara 2015. godine u prostorijama UG “Vive Žene” održan je prvi sastanak partnera na projektu.
Projekat realiziraju četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG “Vive Žene” Tuzla, Asocijacija građana “MEDICA“ Zenica, Fondacija “Udružene žene” Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.
Na sastanku održanom u Tuzli bili su prisutni predstavnici sve četiri organizacije, a cilj sastanka je bio da se uspostave principi rada na projektu, usaglase administrativno – finansijske procedure te plan rada.

Uspostavljanjem ovih principa, stvorena je osnova za dalji rad i dogovoreno je da se naredni sastanak projektnih partnera održi 16. februara 2015. godine u Banja Luci.

   
<< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 >>
 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

Telefon za pomoc
Telefon za pomoć žrtvama nasilja u porodici

  European UnionIAMANEH SchweizOlof Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba