Vive Zene Tuzla


- Foto i video: Djeca i mladi Tuzle poslali poruku: Za svijet bez torture! -
26 juni

Tradicionalnom manifestacijom za djecu i mlade na šetalištu Slana Banja u Tuzli, U.G. Vive Žene sinoć su obilježile 26. juni - Međunarodni dan podrške žrtvama torture. - Danas obilježavamo puna tri desetljeća nakon Konvencije UN protiv torture i punih deset godina od kada Vive Žene, kao članice Međunarodne Mreže Podrške žrtvama Torture (IRCT) obilježavaju ovaj dan. To činimo u vremenu kada se svuda oko nas, širom svijeta i dalje tortura, rat i nasilje veoma prisutna. Vive Žene uporno i kontinuirano, pored direktnog rada sa žrtvama rata, ratnih tortura i žrtava nasilja u obitelji, pokušavaju potaknuti javnost, građane, medije, druge NVO da zajedno učinimo mnogo više kako bi se pitanje statusa žrtava riješilo, kako bi doprinjeli izgradnji održivog mira u BiH - istakla je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

- „Vive Žene“ Tuzla podsjećaju na prava žrtava torture-
Vive Zene

U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli u ponedjeljak 19. juna, koji je 2016. proglašen za Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u konfliktu, okruglim stolom Vive Žene započele su Manifestaciju „Za svijet bez troture“ i završavaju 26. juna, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Učesnici su bili predstavnici institucija, resornih ministarstava i udruženja koji se bave žrtvama.
„Mi, građani ove zemlje smo odgovorni za to kako se društvo odnosi prema traumi kolektivnoj patnji i koliko razvijamo i njegujemo procese pomirenja.Uspješnost transformacije konflikta i uspostava trajnog mira ovisi najviše od toga kako se društvo odnosi prema ratu i ratnim traumama. Proces pomirenja ne znači opraštanje i zaboravljanje, vec znači sjećanje i mijenjanje.

- Međunarodni dan podrške žrtvama torture bit će obilježen nizom aktivnosti-
Vive Zene

Međunarodni dan podrške žrtvama torture bit će obilježen nizom aktivnosti
Udruženje građana Vive Žene, Tuzla desetu jubilarnu godinu za redom obilježit će 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture sa ciljem podsjećanja javnosti na važnost djelovanja zajednice u oporavku žrtava.

Kliknite link u nastavku da pogledate cjelokupan program.

 

- VIVE ŽENE U FINALU AURORA NAGRADE: Ovo su finalisti i njihove priče -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

U nastavku su ličnosti nominovane za ovu nagradu, a njihove životne priče nam prenosi naša Jasna Zečević, predsjednica UG Vive Žene.

- Vive Žene nominirane za prestižnu nagradu Aurora 2017. -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.
Godišnja nagrada Aurora osnovana je u spomen žrtava genocida nad Armenima (1915. – 1923.). Aurora ima za cilj podizanje javne svijesti o zlodjelima širom svijeta i nagrađivanje organizacija i pojedinaca koji rade na sprječavanju torture i genocida.
Izborni komitet za nagradu Aurora vodi oskarovac i veliki humanista George Clooney, a uključuje i nobelovce: Oscar Arias, Shirin Ebadi i Leymah Gbowee.

- Dodijeljeni certifikati za polaznike edukacije sa područja KS -
Vive Zene

U organizaciji Udruženja građana Vive Žene Tuzla u srijedu, 24. maja 2017. godine na Trebeviću je održana supervizija za polaznike edukacije "Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama". Tokom 2016. i 2017. godine završena su tri modula edukacije za predstavnike/članove Institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama Kantona Sarajevo.
Edukaciju je prošlo oko 40 profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama. Edukaciju su vodile trenerice iz U.G. "Vive Žene" Tuzla. Svima koji su prošli edukaciju, na održanoj superviziji dodijeljeni su certifikati.

- Vive Žene učestvovale na Konferenciji „Osnaži žena sada“ -
Vive Zene

U organizaciji Medica Mondiale i Medica Gjakova od 11. do 12. maja 2017. godine u Gjakova, Kosovo organiziran je konferencija pod nazivom“ Osnaži žene sada“. U.G. Vive Žene Tuzla na konferenciji je predstavljala Augustina Rahmanović.
Cilj konferecije je bio sagledati položaj žena na Kosovu koje su preživjele seksualno zlostavljanje tokom konflikta na Kosovu, te obezjeđenje raparacije za žrtve.
Vive Žene su podjelila svoja iskustva u radu za ženama u Bosni i Herecgovine, te na koji način žrtve sekusalnog zlostavljanja iz rata ostvaruju status u BiH.

- Sproveden trening „Pisanje projektnih prijedloga“ -
Vive Zene

U okviru Projekta“Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama“ sproveden je trening za članice šest Udruženja sa Područja Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. U treningu su učestvovale 23 članice različitih Udruženja. Trening je sproveden u periodu od 19. do 21. maja 2017. godine u Vitezu.
Cilj treninga bio je da učesnice dobiju znanja i vještinje u pisanju projektnih prijedloga. Tokom treninga učesnice su radile na svojim vlastitim idejama za projekte, te na osnovu tih ideja analizirali probleme svojih ciljnih grupa, a u skladu sa tim radile na razvoju ciljeva, rezultat i aktivnosti.
Vive Žene sprovode Projekta“Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama“ uz partnersku podršku Olaf Palme International Centra.

- Mreže podrške koje podržava Evropska unija ključne za pomoć
žrtvama/svjedocima u procesuiranju ratnih zločina -
Vive Zene

Rješavanje ratnih zločina iz nedavne prošlosti u BiH je težak proces i donosi stres žrtvama/svjedocima, ali i stručnjacima koji se bave ratnim zločinima. Pravno kažnjavanje počinitelja svih ratnih zločina je najvažniji dio procesa ozdravljenja, jer na taj način država ponovo uspostavlja vjeru u pravdu kao i svoj moralni kredibilitet.
Za Evropsku uniju zaštita i podrška žrtvama i svjedocima u Bosni i Hercegovini je ključni prioritet i predviđena je u Državnoj strategiji za ratne zločine u BiH iz 2008. godine, čiji je primarni cilj pravovremeno riješiti sve preostale slučajeve ratnih zločina. Implementacija Stragegije je i jedan od glavnih prioriteta u okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

- Uspostavljena institucionalna mreža podrške svjedocima/žrtvama na području Kantona Sarajevo -
Vive Zene

Zvaničnim potpisivanjem Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljena je institucionalna mreža podrške na području Kantona Sarajevo.
Ceremonija potpisivanja održana je u srijedu, 17. novembra 2017. godine u Sarajevu, a protokol je potpisalo 15 institucija: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Uprava policije; Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo; Ministarstvo za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo; Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo; JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo; JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo; KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo; Savez udruženja logoraša Kantona Sarajevo; Udruženje žrtava i svjedoka genocida; Udruženje „Žene ženama“ Sarajevo; Fondacija lokalne demokratije; TRIAL International BiH, Sarajevo; Udruženje građana “Vive Žene“ Tuzla; Udruženje građana „Medica“ Zenica; Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka.

- Dodijeljeni certifikati za polaznike edukacije: ˝Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama˝ -
Lejla Redzepagic

U organizaciji Udruženja građana Vive Žene Tuzla u petak, 12. maja 2017. godine održana je supervizija za polaznike edukacije "Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama". Tokom 2016. i 2017. godine završena su tri modula edukacije za predstavnike/članove Institucionalne mreže za podršku svjedocima/ žrtvama Tuzlanskog kantona. Edukacija je organizirana u okviru projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH"koji finansira Evropska unija. Edukaciju je prošlo 60 profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama. Edukaciju su vodile trenerice iz U.G. "Vive Žene" Tuzla. Svima koji su prošli edukaciju, na održanoj superviziji dodijeljeni su certifikati.

- 2017 Aurora Prize Finalists -
Vive Zene

Five finalists selected for Aurora Prize for Awakening Humanity in recognition of their inspiring acts of compassion. The Selection Committee for the Aurora Prize has today announced the names of the five 2017 finalists who have been chosen for their exceptional impact, courage and commitment to preserving human life and advancing humanitarian causes. They are: Dr. Denis Mukwege, Mr. Muhammad Darwish,Dr. Tom Catena and Ms. Jamila Afghani. The finalists will be honored at the Aurora Prize Ceremony in Yerevan, Armenia on May 28, 2017 when one will be chosen as the 2017 Aurora Prize Laureate. The Aurora Prize Laureate will receive a grant of US$100,000 to support the continuation of their work, as well as a US$1,000,000 award, which will give them the unique ability to continue the cycle of giving by supporting organizations that have inspired their work.

- Održana radionica na kojoj je izrađen plan aktivnosti mreže za podršku svjedocima TK -
Vive Zene

U organizaciji U.G. Vive Žene Tuzla u petak, 31. marta 2017. godine u hotelu Mellain održana je jednodnevna radionica koja je imala za cilj izradu plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljane institucionalne mreže podrške žrtvama/svjedocima za područje Tuzlanskog kantona. Radionicu kojoj je prisustvovalo oko 25 učesnika vodila je Eni Kurtović, saradnica Vive Žene sa dugogodišnjim iskustvom strateškog planiranja, monitoringa i evaluacije projekata finansiranih od strane Evropske unije. Svrha radionice bila je predlaganje realnih i efikasnih modela funkcionisanja i buduće održivosti uspostavljane institucionalne mreže, a time efikasne dugoročne podrške svjedocima/žrtvama u sudskim postupcima u budućnosti.

- Održan završni modul edukacije za Kanton Sarajevo -
Vive Zene

Završni modul edukacije za profesionalce/članove sa područja Kantona Sarajevo održan je u hotelu Pahuljica na Vlašiću od 29. do 31. marta 2017. godine.

Na ovom modulu obrađivala se tema: „Saradnja, komunikacija i koordinacija mreža za podršku svjedocima“. Na edukaciji koju su vodile trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla učestvovalo je oko 35 predstavnika/profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama.

- Održan završni modul edukacije za Posavsku županiju -
Vive Zene

Trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla od 5. do 7. aprila 2017. godine u hotelu Kardial u Tesliću održale su završni modul edukacije „Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama“ za profesionalce/članove institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Posavske Županije.

Na ovom modulu obrađivala se tema: „Saradnja, komunikacija i koordinacija mreža za podršku svjedocima“. Učesnici edukacije bili su predstavnici centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, koji dolaze u kontakt sa svjedocima/žrtvama.

- Izrađen plan aktivnosti mreže za podršku svjedocima Županije Posavske -
Vive Zene

U organizaciji U.G. Vive Žene Tuzla u četvrtak, 20. aprila 2017. godine u hotelu Navis u Orašju održana je jednodnevna radionica koja je imala za cilj izradu plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljane institucionalne mreže podrške žrtvama/svjedocima za područje Županije Posavske. Radionicu kojoj je prisustvovalo 15 učesnika, članova/ica mreže vodila je Eni Kurtović, saradnica Vive Žene sa dugogodišnjim iskustvom strateškog planiranja, monitoringa i evaluacije projekata finansiranih od strane Evropske unije.

- Teufika Ibrahimefendić nagrađena priznanjem “Super žena” za 2016. godinu -
Vive Zene

U Kristalnoj sali hotela Tuzla, u organizaciji Radija Kameleon i portala Ženski.ba, u srijedu, 5. aprila 2017. godine, upriličena je svečana ceremonija Izbora Super žene za 2016. godinu. Medijski žiri imao je težak zadatak da od oko 400 uspješnih žena sa područja Sjeveroistočne Bosne, nagradi 28 najuspješnijih različitih profesija i obrazovanja. Priznanje „Super žena 2016.“ za svoj uspješa rad dobila je i Teufika Ibrahimefendić, profesorica psihologije i pedagogije, certificirana geschtalt psihoterapeutkinja u U.G. Vive Žene Tuzla, a u obrazloženju odluke žirija pisalo je: Dokumetarni film „Umorne od rata“ o njenom psihoterapijskom radu i ukupnom radu UG Vive Žene u Berlinu 2002. godine nagrađen je za najbolji dokumentarni film o ljudskim pravima. Ona ljudima pomaže u uspostavljanju njihove emocionalne stabilnosti i sigurnosti.

- Održan završni modul edukacije za TK -
Vive Zene

Završni modul edukacije za profesionalce/članove institucionalne mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona održan je u Hotelu Kardial u Tesliću od 15. do 17. marta 2017. godine.

Na ovom modulu obrađivala se tema: „Saradnja, komunikacija i koordinacija mreža za podršku svjedocima“. Na edukaciji koju su vodile trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla bili je prisutno oko 50 predstavnika/profesionalaca iz centara za socijalni rad, mentalnog zdravlja, resornih ministarstava, pravosuđa, policije, udruženja koja se bave svjedocima/žrtvama.

- Posjeta delegacije OSCE-a Vive Žene Tuzla -
Vive Zene

Delegacija OSCE-a iz Velike Britanije u sastavu Nicola Murray, zamjenica stalnog predstavnika OSCE-a u Velikoj Britaniji, druga sekretarka Bekki Field i Mark Hanbury, politički savjetnik iz Ureda OSCE-a u Sarajevu sa saradnicima, utorak, 14. marta 2017. godine posjetili U.G. Vive Žene Tuzla. Cilj posjete bio je upoznavanje sa radom i projektima organizacije koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine. Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene, gostima iz OSCE-a predstavila je kratki istorijat organizacije i objasnila je da su Vive Žene nevladina organizacija koja svoje djelovanje fokusira na psihosocijalnu pomoć i podršku žrtvama rata, torture i nasilja, kao i na jačanje kapaciteta drugih organizacija i institucija i zastupanje uz multidisciplinaran, demokratski i participativan pristup u radu sa traumatiziranim porodicama i pojedincem.

- U Srebrenici predstavljen psihosocijalni model tretmana za počinioce nasilja u porodici -
Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla, 9. marta 2017. godine u prostorijama pansiona Misirlije Srebrenica održale su sastanak sa predstavnicima Centra za mentalno zdravlje – Doma zdravlja Srebrenica, Centra za socijalni rad i nevladinim organizacijama, na kojem je predstavljen psihosocijalni model tretmana za počinioce nasilja u porodici.
Udruženja građana Budućnost Modriča i Vive Žene Tuzla zajednički su razvili strateški program za razvoj rada sa počiniocima nasilja u Bosni i Hercegovini. U okviru toga, uspostavljena je saradnja sa relevantnim institucijama nadležnih za intervencije u slučajevima nasilja u porodici u opštinama Tuzla i Doboj.

- Donacija Robne kuće Tuzlanka za Vive Žene -
Vive Zene

U povodu 8. marta – Međunarodnog dana žena pored više nego bogatog programa, menadžment Robne kuće Tuzlanska pokazao je i svoju humanu stranu , uručivši vrijednu donaciju U.G. “Vive Žene” u vrijednosti od 1000 KM za kupovinu neophodne tehnike za Sigurnu kuću.
„Zahvalila bi se menadžmentu Tuzlanke na ovoj donaciji, nama kao udruženju koje u okviru svog djelovanja imaju sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici, ova donacija će biti od velike koristi, istakla Mima Dahić, kordinatorica u U.G.Vive Žene Tuzla.

- Bingo City Centar uručio donaciju od 10.000 KM za sigurne kuće u BiH -
Vive Zene

Kampanja pod nazivom “Pokažimo da nam je stalo”, zavšena je donacijom čeka vrijednosti 10.000,00 KM Sigurnim kućama u BiH. Svi kupci koji su promotivnom periodu 2. do 8. marta u Bingo centrima kupili posebno označene proizvode Dove, Afrodita, Milka, Violeta, Alma Ras i Kraš doprijenijeli su donaciji.
„Sigurne kuće već dugi niz godina pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici. Bingo je prepoznao ovaj problem i već drugu godinu organizira humanitarnu akciju s ciljem osiguranja novčanih sredstava za sigurne kuće. Naravno da su novčana sredstva najkonkretnija podrška žrtvama, ali ovakvim kampanjama se žrtvama šalje i snažna poruka da nisu same, da je i društvo prepoznalo njihovu borbu“, u ime Sigurne mreže u BiH istakla je Danijela Kaloci, voditeljica Sigurne kuće u U.G. “Vive Žene“ Tuzla.

- Održan okrugli sto o položaju žena u ruralnim i urbanim zajednicama“ -
Vive Zene

Položaj žena u ruralnim i urbanim zajednicama, tema je okruglog stola, održanog u ponedjeljak 6. marta 2017. godine u Tuzli u organizaciji UG “Vive Žene”, a tom prilikom su razmijenjena iskustva žena iz urbanih i ruralnih područja o pitanjima zdravlja, pristupa obrazovanju, zaposlenju, te društvenom i kulturnom životu.
Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Osnaživanje žena na selu“ kojeg podržava Olaf Plame International Centre.
Koordinatorica u Udruženju građana “Vive Žene” Mima Dahić izjavila je Feni da je skup organiziran u okviru projekta “Osnaživanje žena na selu”, koji ima za cilj ojačati ulogu žena edukacijom, te im omogućiti pristup tržištu za njihove proizvode i povezati ih s drugim udruženjima žena u BiH.

- Održan okrugli sto na temu „Multisektorski pristup rodno zasnovanom nasilju“ -
Vive Zene

Policijski službenici u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine trebali bi se više educirati u polju zaštite žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja. Zakonski okviri su dobri, a pristup žrtvi trebao bi biti istovremeno i profesionalan i ljudski - zaključak je ovo danas (27.02.2017.) održanog okruglog stola o temi ˝Multisektorski pristup rodno zasnovanom nasilju. Okrugli stol organizovale su U.G.˝Vive Žene˝u saradnji sa Udruženjem ˝Mreža žena policajaca˝a u okviru projekta „Regionalna koalicija organizacija civilnog društva jugoistočne Evrope za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja – STOP“ koji se finansira od strane Europske Unije i implementira sa organizacijama iz Srbije, Albanije, Makedonije i Kosova.

- Ambasadorica Švicarske u BiH posjetila Vive Žene -
Vive Zene

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer sa saradnicima, 31. januara 2017. godine posjetila je U.G. Vive Žene Tuzla. Cilj posjete bio je upoznavanje sa radom organizacije koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine.
Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene, gostima iz Švicarske ambasade predstavila je kratki istorijat organizacije, kada je dodala da Vive Žene sa Švicarskom imaju dugogodišnje partnerstvo kroz saradnju sa donatorom Jamaneh Schweiz.

- Vive Žene: Crtani film i paketići za 100 mališana -
Vive Zene

U sklopu programa pedagoških radionica U.G.“Vive Žene“ u četvrtak 22.12.2016. godine organizovale su u kinu „Kaleidoskop“ u Tuzli projekciju crtanog filma „Sing“ te podjelu paketića za 115 djece sa područja opštine Bratunac i Brčko distrikta.

Događaj je organiziran za učenike iz OŠ Branko Radičević iz Bratunca i za učenike osnovnih škola Treća, Peta i Deseta iz Brčko distrikta. Za istu grupu djece organizovan je obilazak grada Tuzle, kada su posjetili gradski park i spomenik Tvrtku Kotromaniću, kao i Trg slobode gdje su uživali u novogodišnjem sajmu i klizalištu

- Protokol o pružanju podrške svjedocima/žrtvama potpisale 32 institucije sa područja TK -
Vive Zene

U hotelu Mellain u srijedu, 21. decembra 2016. godine održana je svečana ceremonija primopredaje Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Tuzlanskog kantona.
Mreža za Tuzlanski kanton konstituisana je 2007. godine na osnovu popisanog sporazuma sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Protokol o međusobnoj saradnji kantonalnih organa udruženja u pružanju podrške žrtvama i žrtvama/svjedocima u predmetima ratnih zločina popisan je 2014. godine kada je uspostavljena Institucionalna mreža za podršku svjedocima/žrtvama. U cilju proširenja članova/članica mreže potpisan je revidirani protokol, a potpisale su ga 32 institucije.

- Okrugli sto: Sigurne kuće i dalje u teškoj finansijskoj situaciji -
Vive Zene

Sigurne kuće u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje se suočavaju s nedostatkom novca, usljed čega otežano funkcioniraju. Na ovaj je problem, između ostalih, ukazano tokom današnjeg okruglog stola održanog 9. novembra 2016. Godine u Tuzli.
Okrugli sto organizirala je Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine TK i Udruženje ˝Vive Žene˝, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a razgovaralo se o primjeni protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu (TK) i funkcioniranja sigurnih kuća.

- Video: Institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama u BiH -
Vive Zene

Do početka projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“ koji uz finansijsku podršku provode U.G. Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa U.G. Medica Zenica, Fondacijom Udružene žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka u BiH je funkcionisalo 5 institucionalnih mreža podrške. U periodu od 01.01.2015. do 31.12. 2016. godine formirano je 9 novih institucionalnih mreža za podršku svjedocima/žrtvama.

- Dan ljudskih prava obilježava se u više gradova u Bosni i Hercegovini -
Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla, U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka, bogatim programom u više gradova Bosne i Hercegovine obilježit će 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.
Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu svojih redovnih aktivnosti i projekta koji provode uz finansijsku podršku Evropske unije „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“, a sa ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima sa kojim se sočavaju svjedoci u BiH.

- Ulična akcija u Živinicama: Isključi strah od nasilja i osnovna ljudska prava -

Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje – Doma zdravlja Živinice a uz podršku volontera Crvenog križa, 5. decembra 2016. godine u Živinicama su održali uličnu akciju. Akcija je organizirana u oviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama kao i u povodu obilježavanja 10. decembra – Dana ljudskih prava.

Učesnici akcije su pored podjele informativnih letaka i promotivnih materijala razgovarali sa građanima i građankama Živinica na temu nasilja u porodici, te ih upoznali sa osnovnim ljudskim pravima.

- U Donjoj Orahovici održano predavanje na temu nasilja u porodici -

Vive Zene

U Domu kulture Donja Orahovica 28.11.2016. godine, a na inicijativu U.G. Donja Orahovica održano je predavanje na temu nasilja u porodici. Predavanju je prisustvovalo 27 članica udruženja Donja Orahovica te Udruženja žena iz Donje Skahovice. Predavanje su držale Vildana Bilajac Isabegović, pravna savjetnica te Danijela Kaloci socijalna pedagogica u Vive Žene Tuzla.

Po završetku predavanja među učesnicama se razvila diskusija. Neke od njih su istakle da do sada nisu bile svjesne sta sve predstavlja nasilje. Posebno je, za ostale učesnice predavanja, bilo važno iskustvo dvije članice žrtve nasilja koje su bile smještene u sigurnu kuću.

- Vive Žene održale uličnu akciju: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

U.G. Vive Žene, Centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla, već jedanaestu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. U okviru programa obilježavanja Vive Žene su u subotu 3. decembra 2016 godine na platou kod Ismeta i Meše i Bingo centra Sjenjak Tuzla organizirali ulične akcije.

Akcije su se realizirale sa ciljem prevencije i informisanja građanstva o nasilju u porodici koje se dešava širom BiH, a Tuzlacima je podijeljen promotivno- edukativni materijali vezan za ovu problematiku.

- Sastanak sa vršnjačkim savjetnicima -

Vive Zene

U prostorijama U.G. "Vive Žene" Tuzla u subotu 26. novembra 2016. godine u okviru programa Fondacije tuzlanske zajednice "Rodno zasnovano nasilje u vezama mladih"održan je sastanak sa vršnjačkim savjetnicima. Vive Žene su kao stručna podrška, zadužene da vode sastanke, gdje će odabrani savjetnici dobiti informacije i stručne savjete. Također, cilj sastanaka je da vršnjački savjetnici razgovaraju o dilemama ili strahovima, te svojim reakcijama u direktnom kontantu sa žrtvom ili počiniocem nasilja koje se dešava u vezama mladih. Sastanci će se održavati jednom mjesečno do maja 2017. godine.

- U O.Š. Lipnica održano predavanje na temu nasilje u porodici -

Vive Zene

Kao dio programa obilježavanja 16 dana akzivizma borbe protiv nasilja nad ženama, u utorak 22. novembra 2016. godine u organizaciji Vive Žene Tuzla u O.Š. Lipnica održano je predavanje za vijeće roditelja i uposlenike škole na temu nasilja u porodici.
Predavanju koje su držale uposlanice Vive Žene dr. Azra Arnautović i socijalna pedagoginja Danijela Kaloci, prisustvovalo je 25 osoba. Zbog velike zainteresiranosti za temu za naredni period je planirano da se organizira i predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja.

- Uspostavljena mreža za podršku svjedocima/žrtvama na području Brčko distrikta -

Vive Zene

U gradskoj vijećnici Brčko distrikta, danas 24. novembra 2016. godine, upriličena je svečana primopredaja potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama, uspostavljenom institucionalnom mrežom na području Brčko distrikta BiH.
Protokol je potpisan u okviru projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža za podršku svjedocima u BiH“ koji provode U.G. ,,Vive Žene“ u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka, a uz finansijsku podršku Evropske unija.

- Vive Žene: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

Slijedeći dobru praksu jačanja saradnje između vladinog i nevladinog sektora, zvaničnim potpisivanjam memoranduma, uspostavljena je saradnja između U.G. Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla i Centra za mentalno zdravlje - Doma zdravlja Živinice. Na sastanku održanom u prostorijama Vive Žene memorandum su potpisale Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene i prim.dr. Ljubica Tadić, šefica CMZ-a Živinice. Povod za uspostavljanje saradnje bio je planiranje i provođenje zajedničkih aktivnosti sa ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja stanovništva, sprječavanja diskriminacije i stigmatizacije osoba sa mentalnim poremećajima i njihovih porodica, kao i zaštita prava osoba sa mentalnim poremećajima, te promocija i prevencija u oblasti mentalnog zdravlja.

- Uspostavljena saradnja između Vive Žene i CMZ Živinice -

Vive Zene

Slijedeći dobru praksu jačanja saradnje između vladinog i nevladinog sektora, zvaničnim potpisivanjam memoranduma, uspostavljena je saradnja između U.G. Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla i Centra za mentalno zdravlje - Doma zdravlja Živinice. Na sastanku održanom u prostorijama Vive Žene memorandum su potpisale Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene i prim.dr. Ljubica Tadić, šefica CMZ-a Živinice. Povod za uspostavljanje saradnje bio je planiranje i provođenje zajedničkih aktivnosti sa ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja stanovništva, sprječavanja diskriminacije i stigmatizacije osoba sa mentalnim poremećajima i njihovih porodica, kao i zaštita prava osoba sa mentalnim poremećajima, te promocija i prevencija u oblasti mentalnog zdravlja.

- Uspostavljena institucionalna mreža podrške svjedocima/žrtvama na području Županije Posavske -

Vive Zene

Zvaničnim potpisivanjem Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija uspostavljena je institucionalna mreža za podršku svjedocima/žrtvama na području Županije Posavske.
Ceremonija potpisivanja održana je u ponedeljak, 7. novembra u Orašju, a protokol je potpisalo 13 institucija, među kojima su nadležna Ministarstva unutrašnjih poslova, te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Kantonalno Tužiteljstvo i Kantonalni Sud, centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, domovi zdravlja, Zavod za pružanje pravne pomoći ŽP, te Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, „Medica“ Zenica i Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka.

- Održana predavanja i radionice za djecu na temu trgovine ljudima -

Vive Zene

Udruženje građana Vive Žene Tuzla u okviru aktivnosti regionalnog projekta „Sjeveroistočna Evropa - Transnacionalna koalicija organizacija civilnog društva za zaštitu žena i djece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja (STOP)” koji se provodi u suradnji sa Romskim centrom za demokraciju iz Srbije, Partnere per Femijet iz Albanije, First Children embassy Megjashi iz Makedonije i Centrom za mir i toleranciju iz Kosova održala je edukativno predavanje i radionice za djecu na temu trgovine ljudima.
Djeca predstavljaju najosjetljiviju kategoriju stanovništva i smatramo da je veome važno upoznati ih sa potencijalnim opasnostima i mogućnostima zaštite kada je u pitanju ova tema, s obzirom na to da djeca nerijetko postaju žrtve ovog krivičnog djela.

- Sajam proizvoda žena sa sela u Tuzli -

Vive Zene

UG “Vive Žene” Tuzla, u saradnji sa nekoliko ženskih udruženja i neformalnih grupa, obilježile su 16.10. u Tuzli Međunarodni dan žene na selu kroz organizaciju Sajma proizvoda žena sa sela.
Na Sajmu proizvoda na Trgu Slobode žene sa sela predstavile su svoju kućnu i domaću radinost. Na ovaj način prezentovale su svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.
Pored učešća udruženja i grupa iz Opština Bratunac, Srebrenica, Konjević Polje, na sajmu su izlagali Udruženja i pojedinci iz Tuzle. Među njima su se istakli i učenici OŠ Sjenjak koji su prodajom kolača, koje su sami pripremili, prikupljali sredstva za učenike OŠ Cerska...

- Održan Sajam proizvoda žena na selu u Bratuncu -

Vive Zene

Vive Žene uz partnerstvo UŽ Maja Kravica, UŽ Jadar Konjević Polje, UPP Drina Burnice, NŽG Cerska i NŽG Suha su organizovale Sajam proizvoda žena na selu u Bratuncu kao prvu aktivnost u obilježavanju Međunarodnog dana žene na selu. Na sajmu je izlagalo 11 Udruženja i grupa sa područja Opština Bratunac i Srebrenica. Nakon sajma održan je i okrugli sto na temu "Položaj žena u ruralnim zajednicama" gdje je učestvovalo 52 osobe iz različitih udruženja, organizacija i vladinih institucija. Sajam je otvorio Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine Bratunac koji je i aktivno učestvovao na okruglom stolu, te izrazio podršku za povezivanje i jačanje ženskih grupa i Udruženja u Bratuncu i šire. Aktivnosti obilježavanja Sajma na selu su dio projekta Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama podržanog od strane Olaf Palme International Centre Sweden.

- VIDEO: U Tuzli sedmodnevnim programom obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

Vive Zene

Vive Žene Tuzla već devet godina obilježavaju 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Ove godine, u okviru manifestacije čiji je pokrovitelj bio i Grad Tuzla, Vive Žene su od 18. do 26. juna organizirali niz aktivnosti kojima je bio cilj poslati poruku tolerancije i mira, te pokazati da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini brobe protiv torture. Manifestacija Za svijet bez torture! započela je u subotu 18. juna na platou kod spomenika Ismeta i Meše kada je Romano Kuduzović tuzlanski umjetnik u 3D-tehnici oslikao planetu zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknite planete zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture.

- ˝Vive Žene˝ obilježile Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

Vive Zene

U organizaciji Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla u nedjelju je na Slanoj Banji upriličena manifestacija u povodu obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture. Cilj je podsjetiti javnost u BiH na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i na prisustvo torture danas u svijetu.

U periodu 1992.-1995. godine kroz logore u BiH je prošlo najmanje 200.000 osoba, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina ovih žrtava, ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog "priznanja" od strane države, retraumatizirani i zaboravljeni od svih.

- BKC Tuzla: Danas na repertoaru predstava ˝Ljepotica i zvijer˝ -

Vive Zene

U sklopu obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, u subotu, 25. juna na sceni BKC-a biće odigrana predstava "Ljepotica i zvijer", u izvedbi Pozorišta mladih Tuzle. Predstava počinje u 18 sati, a ulaz za posjetioce je slobodan.

"Ljepotica i zvijer" je ispitna predstava polaznika starije grupe Napredne faze Dramskog studija 2015. Rediteljski rad na predstavi potpisuje Adnan Mujkić, a saradnica u radu bila je Nadina Zubčević.

- Učešće Vive Žene na naučnom simpoziju i sastanku Generalne skupštine IRCT“ -

Vive Zene

U periodu od 3. do 8. decembra 2016. godine, predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević učestvovala je na naučnom simpoziju i sastanku Generalne skupštine Međunarodnog vijeća centara za rehabilitaciju žrtava torture (IRCT) koji je održan u Mexico City-u, Meksiko. Vive Žene Tuzla član su IRCT-a od 2007. godine i vrlo aktivno sudjeluje u svim aktivnostima u organizaciji Mreže. Ovaj put, pored učešća na sjednici Skupštine, Vive Žene su na naučnom spimpoziju predstavile psihosocijalni model rada u zajednice, koji je vrlo dobro prihvaćen od strane učesnika. Neki od učesnika simpozija pokazali su interes za predstavljene rezultate i bili spremni za implementaciju slične metodologije u svom radu. Vive Žene su predstavile Do No Harm Framework (DNHF- Ne načini štetu) koji se koristi u okviru programa rada u zajednici na temu pomirenja.

- Učešće na sastanku u Kopenhagenu na temu: „Rehabilitacija žrtava torture za zemlje u regiji OSCE-a“ -

Vive Zene

U partnerstvu sa njemačkim uredom OSCE-a, Danski institut protiv torture (CTI) održao je u Kopenhagenu od 23. do 24. juna 2016. godine regionalni sastanak na temu „Rehabilitacija žrtava torture za zemlje u regiji OSCE-a“. Predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla, Jasna Zečević učestovala je na sastanku gdje je prezentirala rad "Život nakon torture i nasilja u Bosni i Hercegovini".

U okviru rada, Zečević je predstavila studiju slučaja, život žene koja je preživjela seksualno zlostavljanje tokom rata, ima nestale članove porodice, a poslije rata postaje žrtve nasilja u porodici. Sam rad je izazvao pažnju učesnika te istakao važnost rehabilitacije i podrške žrtvama rata u BiH.

- Učešće na Konfereciji “Pristup zasnovan na ljudskim pravima (HRBA)” -

Vive Zene

Predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević, je u periodu od 4. do 5. maja 2016. godine učestovala na Konfereciji “Pristup zasnovan na ljudskim pravima (HRBA)”. Konferencija je organizovana od strane Medicus Mundi u Bernu, Švicarska. Zečević je bila jedan od panelista ove Konferencije, gdje je prezentirala rad “Pružalac usluga i akter civilnog društva u isto vrijeme: Izazovi u rehabilitaciji žrtava seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini”.

- Proces kapitalizacije SGBV – Sarajevo -

Vive Zene

U periodu od 2. do 5. februara 2016. godine u Sarajevu, predsjednica U.G. Vive Žene, Jasna Zečević, učestvovala je na radionici o procesu kapitalizacije SGBV, koju je predvodio Odjel za razvoj i saradnju Švicarske na programu seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Cilj procesa kapitalizacije je razmjena iskustva i znanja koji će poslužiti za razvoj koherentne politike SDC-a i sveukupno poboljšanje SGBV programiranja. U skolopu radionice organizovana je i posjeta Vive žene 4. februara 2016.
Učesnici radionice bili su menadžeri programa SDC-a i partnera iz različitih zemalja.

- U Brčkom obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

Vive Zene

U okviru obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture psihoterapeuti iz Vive Žene - Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla, Amra Muradbegović i Elmir Ibralić u utorak 21. juna 2016. godine u prostorijama KUD Preporod u Brčko Distriktu održali zajednički susret sa osobama koje su najviše stradale tokom rata 92-95. Radilo se o korisnicima koji su prolazili već ranije ili su još uvijek na tretmanu kroz grupni psihosocijalni rad Centra Vive Žene. Na susretu je prisustvovalo 30 učesnika iz Udruženja logoraša Brčko Distrikta, Udruženje demobilisanih boraca Brčko Distrikta, Udruženje odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikt, Civilne žrtve rata .

- Promocija manifestacije ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Uličnom akcijom na tuzlanskom Korzu danas su članice Udruženja građana "Vive Žene" iz Tuzle najavile manifestaciju "Za svijet bez bez torture", koja će biti održana u nedjelju, 26. juna na platou Slane Banje. Ujedno, bilo je ovo prilika da se javnost upozna sa posljedicama torture koja se trenutno dešava u svijetu.

- Danas smo izvršili promociju predstojeće manifestacije i pozvali sve tuzlanske mališane i njihove roditelje da nam se pridruže 26. juna na Slanoj Banji u 18 časova. Osim našeg Udruženja, učešće u programu će uzeti orkestar Balsika, Švare, Tuzlanske mažoretkinje i mnogi drugi. Samoj manifestaciji pridružit će se i djeca iz Lukavca i Banovića. Također, dan prije, u BKC-u Tuzla biće odigrana predstava "Ljepotica i zvijer" u izvedbi Pozorišta mladih Tuzle sa početkom u 18 časova - kazala je Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene".

- Atelje ˝Ismet Mujezinović˝:
Promovisan Zbornik o rehabilitaciji žrtava torture -

Vive Zene

U sklopu sedmodnevne manifestacije "Za svijet bez torture", koju realizuje Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla, u Ateljeu "Ismet Mujezinović" sinoć je održana promocija Zbornika 7-Rehabilitacija žrtava torture.

O Zborniku su govorili Jasna Zečević, direktorica UG "Vive Žene", Maja Lončarević - Jamani, Suada Selimović iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Vladi Tuzlanskog kantona, te autori čiji su se radovi našli u ovom novom izdanju: Fatima Bećirović, Zvjezdana Aličić, Augstina Rahmanović i i Elmir Ibralić.

- ˝Vive Žene˝:
Podizanje svijesti o problemu žrtava torture -

Vive Zene

U povodu obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle u periodu od 19. do 26. juna organizira sedmodnevnu manifestaciju.

Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, Udruženje "Vive Žene" tokom trajanja ove manifestacije također želi pokazati da su ples, muzika, umjetnost i sloboda izražavanja načini borbe protiv torture.

- 3D oslikavanjem planete Zemlje:
Započela manifestacija ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Manifestacija "Za svijet bez torture" započela je danas na platou kod Meše i Ismeta oslikavanjem planete Zemlje u 3D tehnici. Rad će krasiti zeleni list koji izranja iz raspuknite planete, a predstavlja život koji je simbol života nakon torture. Autor je tuzlanski umjetnik Romano Kuduzović, a kompletan umjetnički rad biće gotov u nedjelju.
- Glavna fora je da svi stanu na taj list, da se fotografišu i da to podijele na društvene mreže. Danas planiram skicu da postavim, a sutra je bojenje. Svi koji se sutra zateknu u centru grada moći će se fotografisati i na taj način poslati poruku mira i toleranije iz Tuzle - kazao je Kudzović.

Bila je ovo i prilika da članice Udruženja "Vive Žene" iz Tuzle javnost upoznaju sa simbolom podrške žrtvama torture i da ukažu na značaj 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

- Za svijet bez torture od 18. do 26. juna -
- Bogat program za djecu i mlade -

Vive Zene

Vive Žene Tuzla već devet godina obilježavaju 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Podsjećanjem da ozdravljenje, oporavak pojedinca i društva treba započeti rehabilitacijom, osnaživanjem i na kraju uključivanjem u procese transformacije iz proslošti u budućnost kako bi kreirali okruženje trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze. Vive Žene su članica globalne mreže IRCT (Međunarodnog vijeća za rehabilitaciju žrtava torture), koja ovaj datum obilježava sirom svijeta. Organizacije, članice mreže IRCT-a 26-og. juna daju svoj doprinos prevenciji svih oblika torture koje se danas dešavaju u svijetu, šalju poruke tolerancije, poštovanja i mira, naglašavajući da je obaveza svih da pružimo pomoć i podršku žrtavma da žive žitvot dostojan čovjeka i poslije torture.

- Jasna Zečević učesnica panel diskusije: „Švicarska, partner Bosne i Hercegovine
u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura“ -

Vive Zene

Švicarska ove godine proslavlja 20 godina saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. U povodu obilježavanja ovog značjanog jubileja bit će organizirana i zvanična proslava, u četvrtak, 02. juna 2016. godine u Domu mladih – Centar Skenderija u Sarajevu sa početkom u 13.00 sati.
Na centralnoj ceremoniji bit će prikazan kratki dokumentarni film „20 godina Švicarskog programa saradnje u BiH: retrospektiva i budućnost“, panel diskusija na temu „Švicarska, partner Bosne i Hercegovine u izgradnji mostova između ljudi, društava i kultura“ sa gostima iz Švicarske i BiH, te će se predstaviti izložba fotografija „20 godina – 20 lica i priča“.

- Poziv na Međunarodnu ljetnu školu -

Vive Zene

Pozivamo Vas da učestvujete na Međunarodnoj ljetnoj školi pod nazivom: „Metode kvalitativnih istraživanja i transdisciplinarna saradanja“ koja će se održati od 06. do 10. juna, 2016. na 21. LJETNOM UNIVERZITETU TUZLA (LJUT)

Univerzitet u Tuzli organizira tradicionalnu manifestaciju 21. Ljetni Univerzitet – LJUT 2016, koja će se održati u periodu od 06. do 10. juna 2015. godine u Tuzli.

Od samog osnivanja, 1996. godine, LJUT okuplja stručnjake i studente iz zemlje i inostranstva, stvarajući široku mrežu entuzijasta koji nastavljaju sarađivati i nakon ove manifestacije.

- Potpisan sporazuma o saradnji između Sudske policije FBiH i Vive Žene Tuzla -

Vive Zene

U prostorijama Vive Žene Tuzla u utorak 24. maja 2016. godine održana je svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju i Sudske policije FBiH. Sporazum su potpisali Edin Vehabović, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH i Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene. Kako je istaknuto na današnjem događaju ova aktivnost je od velikog značaja iz razloga što Sudska policija FBiH prvi puta uspostavlja saradnju ovakvog tipa sa jednom organizacijom civilnog društva. Ovim Sporazumom osigurava se učešće predstavnika Sudske policije FBiH u aktivnostima mreža za podršku svjedocima/žrtvama, kako bi se obezbijedio koordinisan pristup u pružanju blagovremene, efikasne i kontinuirane multidisciplinarne podrške žrtvama/svjedocima u BiH.

- U Gradačcu održana završna manifestacija programa pedagoških radionica -

Vive Zene

U.G. Vive Žene Tuzla dugi niz godina implementira Program rada u zajednici u okviru kojeg se realizuje i rad sa djecom i mladima kroz program Pedagoških radionica. Na kraju školske godine Vive Žene za polaznike organiziraju i završnu manifestaciju. Tim povodom, djeca uključena u program Pedagoških radionica sa područja Brčko Distrikta, Treća osnovna škola Brčko, Peta osnovna škola Brčko i Deseta osnovna škola Bijela, prošle sedmice boravila su u općini Gradačac gdje su se družila i upoznavala znamenitosti ovog grada.

- Foto: Održan I modul edukacije za područje Kantona Sarajevo -

Vive Zene

Prvi ciklus edukacija za profesionalce na temu: „Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama“ za područje Kantona Sarajevo održan je od 20. do 23. aprila u Konjicu. Edukaciji je prisustvovalo oko trideset predstavnika multidisciplinarnog tima za podršku svjedocima/žrtvama sa pomenutog kantona, a obrađivala se tema: „Trauma, stres i svjedočenje“. Edukaciju su vodile iskusne trenerice iz U.G. Vive Žene Tuzla. Ovo je prvi od ukupno tri modula edukacija koji ce biti održani u ovoj i početkom 2017. godine.
Edukacije se organiziraju u okviru projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji uz podršku Evropske unije provode četiri partnerske organizacije ,,Vive Žene“ Tuzla, ,,Medica“ Zenica, Fondacija ,,Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.

- Održan I modul edukacije za područje Posavskog kantona/županije -

Vive Zene

U sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ , u hotelu „Termag“ na Jahorini od 13. do 15. aprila 2016. godine počeo je I ciklus edukacija za profesionalce na temu: „Psihosocijalni pristup u radu sa svjedocima/žrtvama“. Edukaciji su prisustvovali predstavnici multidisciplinarnog tima za podršku svjedocima/žrtvama sa područja Posavskog kantona/županije. Na prvom od ukupno tri modula edukacija obrađivala se tema: „Trauma, stres i svjedočenje“. Pomenuti projekat i edukacije uz podršku Evropske unije provode četiri partnerske organizacije ,,Vive Žene“ Tuzla, ,,Medica“ Zenica, Fondacija ,,Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
U nastavku fotografije sa edukacije >>

- (Ne)poznato lice: Jasna Zečević -

Vive Zene

U formi intervjua urednica i voditeljica Armina Sadiković predstavlja uspješne građane/ke Bosne i Hercegovine. Razgovaraju o njihovom načinu poslovanja, projektima i planovima za budućnost, ali predstavljaju i njihovu drugu stranu, privatne interese i hobije. Gošća emisije „Ne)poznato lice“ koja se emituje na TV1, bila je i Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

- Naslov: 8. mart - Međunarodni dan žena -

Vive Zene

Vive Žene su se priključile Britanskoj ambasadi u globalnoj kampanji obilježavanja Međunarodnog dana žena, sa fokusom na povećanje uloge žene i njenom ekonomskom i svakom drugom osnaživanju.

U prilogu se nalaze tri videa koja možete pogledati.

- Jasna Zečević dobitnica priznanja „Super žena 2015.“ -

Vive Zene

U organizaciji Radija Kameleon i portala zenski.ba na svečanoj ceremoniji održanoj u kristalnoj dvorani hotela Tuzla u četvrtak, 26. februara 2016. godine, dodjeljena su priznanja „Super žena 2015.“ Medijski žiri imao je težak zadatak da od 150 uspješnih žena iz različitih oblasti sa područja Sjevereostične Bosne nagradi 22 najuspješnije. Kako su istakli organizatori cilj manifestacije bio je okupiti na jednom mjestu uspješne dame različite profesije i obrazovanja.
Priznanje „Super žena 2015.“ dobila je i Jasna Zečević, predsjednica U.G Vive Žene, a u obrazloženju odluke žirija pisalo je:
- Promijenila je svoju profesionalnu orijentaciju da bi se priključila organizaciji Vive Žene i nesebično se posvetila onima na koje su svi pomalo zaboravili.

- Emisija Recept za uspjeh u produkciji BHRT televizije -

Vive Zene

Recept za uspjeh: Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive ŽenePreporučujemo da pogledate emisiju Recept za uspjeh u produkciji BHRT televizije. Gošća emisije je Jasna Zečević, predsjednica U.G. „Vive Žene“

Link:
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/recept-za-uspjeh/recept-za-uspjeh-03-02-2016/

- Jasna Zečević:
“Za mene je najvažnije biti posvećen onome što radite,
odgovoran i spreman na izazove sa kojima se suočavate”-

Vive Zene

Uskoro će se na jednom mjestu okupiti veliki broj dama iz svih sfera javnog života, a povod je manifestacija izbor za “Super ženu 2015”, koju zajedničkim snagama pripremaju Radio Kameleon i novi portal “Ženski.ba”.

Do samog izbora ostalo je još nekoliko dana, a danas vam predstavljamo Jasnu Zečević, predsjednicu UG “Vive Žene” Tuzla.


- Film „Dnevnik jednog svjedoka“ -

Vive Zene

Dokumentarni film „Dnevnik jednog svjedoka“ urađen u produkciji Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla govori o iskustvima svjedočenja žena iz Podrinja koje su izgubile svoje najmilije. Radnja filma prati iskustva svjedokinje Suvade Selimović kroz dnevnike koje je vodila prije i za vrijeme trajanja sudskog procesa. Film je u organizaciji U.G. „Vive Žene“ pretpremijerno izveden u Tuzli 10. decembra 2015. godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Na BHRT-u premijerno je prikazan 13. decembra.

- Povodom Dana dječije radosti UG “Vive Žene” obradovale korisnike programa pedagoških radionica -

Vive Zene

Povodom Dana dječije radosti 15. decembra 2015. godine u prostoru Teatra Kabare Tuzla izvedena je predstava “Kralj lavova” u izvođenju Pozorišta mladih Tuzle za djecu, korisnike programa pedagoških radionica koje sprovodi UG “Vive Žene” u Brčko Distriktu i na područje općine Bratunac. Događaju je prisustvovalo oko 150 mališana, kojima su, nakon predstave, uručeni novogodišnji paketići. UG “Vive Žene” Tuzla već dugi niz godina implementira program rada u zajednici u okviru kojeg se sprovodi rad sa djecom i mladima kroz program pedagoških radionica. Radionice se održavaju jednom sedmično u 3 osnovne škole na području Brčko Distrikta i na području Općine Bratunac. Ova aktivnost pored edukativnog dijela ima za cilj upoznavanje, povezivanje i druženje djece iz različitih zajednica, te također doprinosi razvijanju grupne povezanosti i tolerancije. Manifestaciju UG “Vive Žene” sprovode uz finansijsku podršku “Olof Palme International Centra“ iz Švedske.

- Dan ljudskih prava u Tuzli obilježen pretpremijerom filma „Dnevnik jednog svjedoka“ -

Vive Zene

U.G. „Vive Žene“ Tuzla, 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava obilježili su u hotelu Tuzla sa nekoliko aktivnosti. Tako je u 10.00 sati održan sastanak mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona. Sastanku je prisustvovalo 26 predstavnika centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, MUP-a TK, tužilaštva, suda, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i nevladinih organizacija.
Tema sastanka bila je analiza rada mreže za podršku svjedocima/žrtavama za područje ovog kantona i dogovor o budućim aktivnostima i načinu djelovanja mreže.

- Video: Emisija „Biti svjedok danas u BiH“ 6. decembra u 20:05 na BHRT-u -

Vive Zene

U nedjelju 6. decembra 2015. godine u 20:05 na programu BHRT-a možete pogledati emisiju „Biti svjedok danas u BiH“. Gosti emisije: Jasna Zečević, predsjednica U.G. „Vive Žene“ Tuzla, Sabiha Husić, direktorica „Medica“ Zenica, Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ i Dejan Jovanović, koordinator u Agenciji za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Pomenute organizacije uz finansijsku podršku Evropske unije implementiraju projekat „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“.

- Akcija u centru grada: ˝Vive Žene˝ ukazale na problem nasilja u porodici -

Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene Tuzla već desetu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinara na kojoj je istaknuto da je ove godine u fokusu mogućnost ukidanja sigurnih kuća koje postoje dugi niz godina donošenjem zakonskog rješenja da one postanu ustanova, a koje je predloženo od strane državnih institucija. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene ovogodišnja tema je „sigurnost“ sigurnih kuća, kojih u BiH postoji devet. Obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registruje u skladu sa Zakonom o ustanovama značilo bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture...

- 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama -

Vive Zene

Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene Tuzla već desetu godinu od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinara na kojoj je istaknuto da je ove godine u fokusu mogućnost ukidanja sigurnih kuća koje postoje dugi niz godina donošenjem zakonskog rješenja da one postanu ustanova, a koje je predloženo od strane državnih institucija. Prema riječima Jasne Zečević, predsjednice U.G. Vive Žene ovogodišnja tema je „sigurnost“ sigurnih kuća, kojih u BiH postoji devet. Obaveza da se organizacija koja osniva sigurnu kuću registruje u skladu sa Zakonom o ustanovama značilo bi da postojeće sigurne kuće moraju postati ustanove, što bi ih dodatno opteretilo kako finansijski, tako i u smislu organizacione i upravljačke strukture...

- Počela konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“i -

Vive Zene

Konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u Bosni i Hercegovini?“ počela je danas 12. novembra u hotelu Hollywood u Srajevu i trajat će do 13.11. 2015. godine. Konferenciju organiziraju U.G. “Vive Žene” Tuzla, u partnerstvu sa U.G. “Medica” Zenica, Fondacijom “Udružene Žene” Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” Banja Luka.
Događaj je dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija.

- Uspješna radionica u Bijeljini -

Vive Zene

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli 28. i 29. septembra u Bijeljini organizirali su dvodnevnu radionicu radionicu na temu “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Radionica je održana u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska unija, a implementiraju „Vive Žene“ u saradnji sa partnerskim organizacijama: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Radionicu su vodile Teufika Ibrahimefendić i Stela Đug terapeutice iz „Vive Žene“ sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti podrške svjedocima, ratne traume i nasilja u porodici.

- Održana manifestacija za djecu ˝Za svijet bez torture˝ -

Vive Zene

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla osmu godinu za redom organizovalo je obilježavanje 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Tokom dana u Dramar centru je održan okrugli sto na temu ",,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH", a u večernjim satima na platou Slanje Banje održana je manifestacija za najmlađe pod nazivom "Svijet bez torture".
- Moram naglasiti da je iz Tuzle prije osam godina krenula inicijativa za obilježavanje ovog dana, a danas, nakon toliko godina truda, nama su se pridružili i ostali gradovi u BiH. Cilj je da mladi ljudi prenesu poruku da uvijek ima neko, blizu svih nas, ko pati i kome život nije baš tako sjajan. Budite osjetljivi i svaki dan pomislite da samo kad nešto dobro radite, svima će nam biti bolje - kazala je okupljenima Jasna Zečević, predsjednica UG "Vive Žene".

- Međunarodni dan podrške žrtvama torture: Status žrtava još uvijek nije riješen! -

Vive Zene

Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH" naziv je projekta i okruglog stola koji je održan danas u Tuzli.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. "Vive Žene" - Tuzla u partnerstvu sa U.G.,, Medica" – Zenica, Fondacijom,, Udružene žene" – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED - Banja Luka.

Projektom je predviđeno uspostavljanje još osam novih i osnaživanje šest postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Cilj je da se napravi jedinstven model u svim zajednicama i sličan pristup u radu sa svjedocima.

- Za svijet bez torture! Tuzla, Zenica, Banja Luka, Bihać, Mostar, Novi Travnik i Goražde -

Vive Zene

U BiH se obilježava 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture
U.G. Vive Žene Tuzla osmu godinu za redom obilježit će 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture sa ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Dan podrške žrtvama torture ove godine obilježavaju u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH“, kao i u saradnji sa tri organizacije u Bosni i Hercegovini koje su partneri na projektu, U.G. Medica Zenica, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka i Fondacija Udružene žene Banja Luka.

- U Teatru kabare Tuzla u nedjelju 21. juna: Monodrama u izvedbi albanske glumice Rita Đeka -

Vive Zene

“JA SAM ŽENA - pozorište za društvene promjene
Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!”autora Dario, Franca, Jacopo FO, u režiji Merite Smaja, a koju izvodi albanska glumica Rita Đeka bit će održana u Teatru Kabare Tuzla u nedjelju, 21. juna sa početkom u 12.00 sati. Ulaz je slobodan. Predstava se izvodi u okviru projekta “JA SAM ŽENA - pozorište za društvene promjene” implementiranog od strane organizacija Vive Žene, Zemlja djece u BiH, Budućnost, Gruaja tek Gruaja, Linja e Keshillimit per gra dhe vajza, dhe Streheza. Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!” dolazi u sjajnoj interpretaciji profesionalne glumice teatra „Miđeni", Rita Đeka, u režiji Merite Smaja. Monodrama počinje prvim seksualnim odnosom u univerzumu, što je onaj između Adama i Eve, odnos koji je nastao kao rezultat jednog osjećaja.

- Uspješni okrugli stolovi u Bijeljini i Istočnom Sarajevu -

Vive Zene

U organizaciji Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka i U.G. „Vive Žene“ Tuzla 11. i 12. juna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu održani su okrugli stolovi na temu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ .
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici tužilaštva, suda, policije i centara za socijalni rad, i nevladinih organizacija koje rade na pitanjima svjedoka/žrtava.

- Održan okrugli stol s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške
svjedocima/žrtvama na području kantona Sarajevo -

Vive Zene

,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ naziv je projekta i okruglog stola koji je održan jučer, 21. maja 2015. godine u Sarajevu.
Projekat uz finansijsku podršku Evropske unije provode U.G. „Vive Žene“ - Tuzla u partnerstvu sa U.G. ,,Medica“ – Zenica, Fondacijom ,,Udružene žene“ – Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj , ACED - Banja Luka.
Pozivu da učestvuju na okruglom stolu odazvali su se predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje je se direktno ili indirektno bave žrtvama/svjedocima, kao i predstavnici državnih institucija i resornih ministarstava.

- Korisnici programa Pedagoških radionica ˝Vive Žene˝:
Mališani iz Brčkog i Bratunca oduševljeni Tuzlom -

Vive Zene

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla već dugi niz godina implementira Program rada u zajednici u okviru kojeg se realizuje i rad sa djecom i mladima kroz program Pedagoških radionica. Tim povodom, djeca uključena u program sa područja opštine Bratunac, Osnovna škola "Petar Kočić" i Brčko Distrikta, Treća osnovna škola Brčko, Peta osnovna škola Brčko i Deseta osnovna škola Bijela, boravila su danas u Tuzli i uzela učešće u završnoj manifestaciji.
- Cilj je upoznavanje, povezivanje i druženje djece iz različitih etničkih zajednica, ruralnih i gradskih sredina. Ukupan broj djece koji je uzeo učešće u završnoj manifestaciji je 120 uzrasne dobi od II do IX razreda osnovne škole. Tamara Đokić iz mjesta Kravice kod Bratunca kaže da joj se druženje sa djecom jako dopada, kao i sve ono što je vidjela u Tuzli.

- Održan okrugli stol u Brčkom: Osiguranje pristupa pravdi za žrtve/svjedoke u BiH -

Vive Zene

JU.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka 29. aprila 2015. godine organizirali su okrugli stol u Odžaku na temu uspostavljanja institucionalne mreže za podršku žrtvama i svjedocima na području Posavskog kantona.
Trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, provode U.G „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Na okruglom stolu u Odžaku učestvovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu / županiji.

- Okrugli stol na temu osiguranja pristupa pravdi za svjedoke/žrtve održan i u Posavskom kantonu -

Vive Zene

JU.G. „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka 29. aprila 2015. godine organizirali su okrugli stol u Odžaku na temu uspostavljanja institucionalne mreže za podršku žrtvama i svjedocima na području Posavskog kantona.
Trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, provode U.G „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Na okruglom stolu u Odžaku učestvovali su predstavnici pravosudnih institucija, policije, socijalnih službi, općinske administracije i nevladinog sektora u Posavskom kantonu / županiji.

- Održan okrugli sto u Goraždu s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže
podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona -

Vive Zene

Jasna Zečević, Predsjednica UG Vive Žene, 15.aprila 2015.godine je učestvovala na Konferenciji "Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava ", organizovane od strane UN Trust Fund for Victims of Torture u Ženevi, Švicarska. Ova Konferencija je održana u kontekstu 41. Sjednice Upravnog odbora UN Trust Fund-a i predstavlja prvi u nizu planiranih godišnjih stručnih rasprava u cilju prikupljanja i razmjene informacija od strane profesionalca sa područja rehabilitacije žrtava torture.
Jasna Zečević je predstavila pristup koji Vive Žene koriste u radu sa žrtvama torture i osvrnula se na dugoročne potrebe žrtava u BiH za rehabilitacijom i obeštećenjem. Kao rezultat ove Konferecije napravljen je niz preporuka u cilju poboljšanja rehabilitacije žrtava torture u cijelom svijetu te ustupanje najboljih praksi svim zanitersovanim stručnjacima iz ovog područja.

- Učešće na Konferenciji
"Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava" -

Jasna Zecevic

Jasna Zečević, Predsjednica UG Vive Žene, 15.aprila 2015.godine je učestvovala na Konferenciji "Obeštećenje i rehabilitaciju žrtava torture u hitnim situacijama i dugoročne potrebe žrtava ", organizovane od strane UN Trust Fund for Victims of Torture u Ženevi, Švicarska. Ova Konferencija je održana u kontekstu 41. Sjednice Upravnog odbora UN Trust Fund-a i predstavlja prvi u nizu planiranih godišnjih stručnih rasprava u cilju prikupljanja i razmjene informacija od strane profesionalca sa područja rehabilitacije žrtava torture.
Jasna Zečević je predstavila pristup koji Vive Žene koriste u radu sa žrtvama torture i osvrnula se na dugoročne potrebe žrtava u BiH za rehabilitacijom i obeštećenjem. Kao rezultat ove Konferecije napravljen je niz preporuka u cilju poboljšanja rehabilitacije žrtava torture u cijelom svijetu te ustupanje najboljih praksi svim zanitersovanim stručnjacima iz ovog područja.

- Počela sa radom web stranica www.svjedocipravdapristup.com -

Svjeoci pravda pristup

U okviru realizacije projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH” sa radom je počela i zvanična web stranica www.svjedocipravdapristup.com.
Internet stranica je namijenjena profesionalcima, svjedocima/žrtvama kao i za informisanje javnost o realizaciji projektnih aktivnosti. Na stranici se nalaze informacije gdje su sve uspostavljene mreže podrške svjedocima u BiH, kontak informacije organizacija koje reliziraju projekat, kao i novosti.
Pomenuti projekat provode „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banjaluka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banjaluka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.
Za više informacija kontaktirati:
Ajša Mevkić, PR na projektu (Vive Žene),
tel:+387 35 224 311, email: mevkicajsa@yahoo.com;
Dražen Barišić (ACED), tel: +387 51 961 370, email: d.barišić@aced.org.ba.

- Predstavnicima odgovornih institucija predstavljen projekat podrške svjedocima/žrtvama u BiH -

Serge Brammertz

Udruženje „Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ured u Tuzli, u srijedu, 1. aprila u hotelu Senad od Bosne u Lukavcu organizirao je radni sastanak povodom predstavljanja projekta ”Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”. Riječ je o projektu koji provode „Vive Žene“ u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. Projekat se realizira u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Evropske unije.

- Prezentacija projekta na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH -

Serge Brammertz

Na redovnoj sjednici VSTV, održanoj 25. marta 2015. godine, predsjednica U.G. „Vive Žene“, Jasna Zečević je prezentirala projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke / žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”, sa posebnim osvrtom na edukaciju o psihosocijalnom radu sa žrtvama/svjedocima koja se planira provesti u 2016/17 godini. U cilju jačanja i održivosti mreža podrške za žrtve/svjedoke u BiH, od članova vijeća tražena je podrška da daju preporuke...

- Predstavljen projekat ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ -

Serge Brammertz

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i "Medice" i “Vive Žene”.

- Sastanak sa Serge Brammertzom, glavnim tužiocem UN međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju -

Serge Brammertz

U utorak, 17. marta 2015. godine u posjeti Udruženju "Medica" Zenica boravio je gospodin Serge Brammertz glavni tužilac UN Međunarodnog krivicnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sastanku sa gdinom. Brammertz prisustvovale su direktorica Medice Zenica, mr.sci. Sabiha Husić i direktorica “Vive Žene” Tuzla, Jasna Žečević.
Cilj sastanka je bila razmjena dosadašnjih iskustava na osnovu uspostavljenih institucionalnih mreža za podršku preživjelim i svjedocima u predmetima ratnih zločina i seksualnog nasilja, te se razgovaralo o nastavaku uspješne saradnje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i "Medice" i “Vive Žene”.

- Podrška OSCE-a projektu -

Vive Zene Tuzla
 

U sklopu realizacije projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ 11. februar 2015. godine održan je sastanak u OSCE. Projekat implementira Udruženje građana Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka uz finansijsku podršku Evropske unije.
Sastankom u OSCE predsjedavao je gospodin Max Matthews, pravni savjetnik za pitanja ratnih zločina i tranzicijsku pravdu, a kao projektni tim nastupili su Jasna Zečević (predsjednica U.G. Vive Žena) Suzdina Bijedić (koordinatorica na projektu), Aleksandra Petrić (koordinatorica na projektu), Duško Vučić (direktor ACED), Dejan Jovanović (koordinator na projektu) i Irma Šiljak (asistentica na projektu).

   
- Zvaničnici posebnog odjela za ratne zločine sastali se sa predstavnicima NVO sektora angažovanim na pružanju podrške žrtvama i svjedocima -

Vive Zene Tuzla
 

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić i rukovodioci odsjeka Stanko Blagić i Izet Odobašić, u četvrtak 5. marta 2015. godine sastali su se sa predstavnicima 4 nevladine organizacije koje su angažovane na pružanju podrške svjedocima i žrtvama, naročito u predmetima ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja.
Sastanku su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija:
- Udruženje građana Vive Žene, Tuzla
- Udruženje građana Medica, Zenica
- Fondacija Udružene žene, Banja Luka
- Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.
Navedene nevladine organizacije uključene su u realizaciju aktivnosti civilnog društva u psihosocijalnom radu sa preživjelim žrtvama rata, jačanju kapaciteta vladinih i nevladinih organizacija i njihovog umrežavanja i zajedničkog djelovanja u BiH.

   
- Projektni tim na sastanku sa predstavnicima UN agencija -

Vive Zene Tuzla
 

Udruženje građana Vive Žene Tuzla provodi trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat se realizuje u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine uz finansijsku podršku Delegacija Evropske unije u BiH.
Projekat se implementira u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
U okviru predviđenih projektnih aktivnosti 9. februara u Sarajevu je održan sastanka koordinatora na projektu i predstavnika UN WOMEN, UNDP, IOM i UNFPA. Cilj sastanka bio je istražiti mogućnosti za zajedničku saradnju.

   
- Održan dvodnevni sastanak projektog tima u Banja Luci -

Vive Zene Tuzla
 

Drugi sastanak partnera na projektu ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine“ održan je u Banja Luci 16. i 17. februara 2015.godine.
Cilj dvodnevnog sastanka bio je da se usaglase projektne aktivnosti i komunikacija.
Projektni tim je definisao komunikacijsku strategiju kojom će se služiti za vrijeme trajanja projekta. Dogovorena je i strategija za promociju projekta, izrade logotipa i web sajta, a uspostavljen je i detaljan plan aktivnosti na ovom projektu.

   
- Prezentacija projekta u organizaciji EU Delegacije u Sarajevu' -

Vive Zene Tuzla
 

U prostorijama zgrade Delegacija Europske unije za BiH u srijedu 21. januara 2015. godine održana je prezentacija projekta pod nazivom “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/ žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine”. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a reliziraju ga četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG „Vive Žene“ Tuzla kao nositelji projekta i Asocijacija građana „MEDICA“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka.
Massimo Mina, Head of Operations Section III kratko je prestavio projekat i naglasio svoju i podršku EU za realizaciju istog.

   
- Počela realizacija projekta:
“Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i
uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine’’ -

Vive Zene Tuzla
 

U okviru realizacije projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem Bosne i Hercegovine’’ koji je finansiran od strane Evropske unije, 12. januara 2015. godine u prostorijama UG “Vive Žene” održan je prvi sastanak partnera na projektu.
Projekat realiziraju četiri nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini: UG “Vive Žene” Tuzla, Asocijacija građana “MEDICA“ Zenica, Fondacija “Udružene žene” Banja Luka, Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka.
Na sastanku održanom u Tuzli bili su prisutni predstavnici sve četiri organizacije, a cilj sastanka je bio da se uspostave principi rada na projektu, usaglase administrativno – finansijske procedure te plan rada.

Uspostavljanjem ovih principa, stvorena je osnova za dalji rad i dogovoreno je da se naredni sastanak projektnih partnera održi 16. februara 2015. godine u Banja Luci.

   
<< 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 >>
 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

Telefon za pomoc
Telefon za pomoć žrtvama nasilja u porodici

  European UnionIAMANEH SchweizOlof Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba