DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Obilježen Dan podrške žrtvama torture -

 

U povodu obilježavanja 26.juna – Međunarodnog Dana podrške žrtvama torture na sceni Pozorišta mladih Tuzle sinoć je izvedena predstava "Kako sačuvati Ivicu i Maricu”.
Iako je tortura apsolutno zabranjena i dalje predstavlja globalni problem, fizička i psihička tortura je i dalje prisutna u više od polovine svjetskih zemalja, kazala je Jasna Zečević, direktorica Udruženja građana "Vive Žene".

- Žrtve torture su muškarci, žene i djeca koji su izloženi nehumanom kažnjavanju, ekstremnom ponižavanju i zlostaljanju. Rehabilitacija predstavlja ključni faktor u oporavku pojedinca, njihovih porodica, a također i cijelog društva. Svrha rehabilitacije je da osnaži osobe koje su preživjele torturu, da nastave život kao punopravni članovi društva. Za obnovu života osobe čije je dostojanstvo uništeno, treba vremena i također potrebno je osigurati dugotrajnu materijalnu, medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć, dodala je Zečević. Važno je istaći da je rehabilitacija moguća. Rehabilitacija za žrtve torture se sprovodi u BiH na psihijatrijskim klinikama, centrima za mentalnu zdravlje, a također preživjeli i njihovi članovi porodica pomoć mogu zatražiti i u "Vive Žene", Centru za terapiju i rehabilitaciju.
Jedan od odgovora na pitanje kako se mladi u Tuzli kroz umjetnost bore protiv torture, krije se u predstavama koje Pozorište mladih Tuzla realizuje u saradnji sa Udruženjem građana "Vive Žene".

U okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” nastalo je još nekoliko predstava koje na različit način problematizuju brojne oblike nasilja.

- Mi u Pozorištu mladih Tuzle nastojimo iskoristiti sve ono što pozorište nudi kako bismo otvoreno pričali o svim problemima, pa tako i o torturi. Kroz pomenuti projekat, a i ostale projekte mi ustvari pokušavamo da glasno pričamo o torturi, o načinima kako se izbori i izaći iz neke situacije, kako pomoći žrtvama i zapravo kako uočiti da li je neko žrtva torture. Upravo umjetnost nudi mogućnost da se o tome puno govori. Prikazana predstava "Kako sačuvati Ivicu i Maricu” govori o nasilju na internetu koje je itekako prisutno u našem društvu. Namijenjena je za mlade, prema našim procjenama od 9 godina koji se prvi put susreću sa internetom, istakla je Amila Beširović iz Pozorišta mladih Tuzle.

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba