DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Djevojčice i dječaci, glasno protiv rodno zasnovanog nasilja -

 

Kompakt trening Neum- 13. Do 17 maj 2019. Godine

Polazak iz Brčkog preko Tuzle, u rano kišno i hladno majsko jutro koje je više podsjećalo na jesen, nego na proljeće, i naravno strepnja učesnika da najava kišnog perioda ne umanji ugođaj boravka na moru u Neumu, jedinom BiH mjestu sa izlazom na more. Dodatni razlog za tremu i iščekivanje je osnovni zadatak učesnika IV Modula- završni ispit za Peer edukatore gdje oni praktično treba da pokažu sve vještine i znanja stečena dosad na tri modula u periodu septembar 2018 - maj 2019.
Prvi dan je protekao u uzbudljivom putovanju, sada već starih drugara, te smještaju u velikom i svijetlom hotelu „Zenit“ na samoj obali mora. Radni dio je započeo kratkim uvodnim dijelom- podjela na radne grupe edukatora i dodijeljivanje formata radionica svrstanih po temama:
RIJEČI RANE, POSTUJMO RAZLIČITOSTI, TOLERANCIJA, MUŠKO ŽENSKI ODNOSI, STEREOTIPI I PREDRASUDE, ETIKETIRANJE. Učesnici su se podijelili u dvije grupe i radili u 2 različita prostora.
Nakon jednočasovne pripreme , edukatori zu izvršili prezentacije svijih radionica pred ostatkom grupe svojih vršnjaka sa kojima su na kraju diskutovali o zadatoj temi. Stručna podrška, timovi Vive Žene, PMT-a i školski pedagozi su riječima podrške , ohrabrenja i pozitivnih usmjerenja dali završne komentare svakoj radionici. Svi su bili složni u zajedničkom zaključku: da su mladi edukatori sa puno odgovornosti, kreativnosti i poštujući principe timskog rada, osmislili radionice, pokazali vještine nenasilne komunikacije u odnosu sa vršnjacima, prepoznali i primijenili osobine uspješnog edikatora (strpljenje, otvorenost, opuštenost, interakciju sa grupom, neutralnost u odnosu na temu...)
Čuli smo nekoliko zanimljivih izjava učesnika tokom radionica. Nakon što je nekoliko edukatora prezentovalo svoje radionice , jedan iz posljednje grupe edukatora je izjavio:
„Eh, sada ce nama biti teže prezentovati svoju radionicu jer su edukatori prije nas vec postavili visoke standarde...!
Govoreci o različtim kulturama i načinima vaspitanja djece, jedna od učesnica je rekla:
„U Japanu djecu uče da love ribu, a nas ovdje u Neumu uče da postanemo uspješni Peer edukatori..!“
Govoreci o muško/ženskim odnosima i borbi za ljudska prava, jedan učesnik je rekao:
„Mislim da postoji grupa žena koje se bore za Ženska prava, a to upravo piše ovdje na našim majicama- VIVE ŽENE.“ (Imad iz Tuzle)
U slobodnom vremenu djeca su uživala u šetnji pored mora, kupanju u bazenu hotela, igrama na sportskim terenima, večernjem programu i druženju po sobama.
Tokom „noćne patrole, jedna od učesnica iz Brčkog (Lamija iz Brčkog) je rekla: „Neka se ne ljuti moja najbolja drugarica iz moga razreda sa kojom ovdje na modulu ne provodim dovoljno vremena...! Želim da se što više družim sa ostalim vršnjacima iz drugih škola i mjesta.“

Poseban ugođaj ovom modulu dalo je snimanje fotografija i himne modula na plaži uz more. I pored najave kišnog dana , vrijeme je bilo sunčano i pogodno za snimanje.
Iako je je bilo naporno, djeca i odrasli su bili zadovoljni urađenim poslom. Na završnoj usmenoj evaluaciji, na pitanje šta im je značio ovaj završni Modul, vecina učesnika su se složili u jednom:
„Najviše nam je značio završni ispit- samostalna prezentacija radionica jer će nam pomoći u školi i svakodnevnom životu kasnije...naučili smo javno nastupati, otvoreno i jasno govoriti, stekli više sampopouzdanja, nema više straha i treme...trenutno nismo ni svjesni šta nam ovo znači...tek kasnije u životu postaćemo svjesni vrijednosti ove edukacije...Nisam znao šta znače ovi termini, niti čemu služe: tolerancija, predrasude, nenasilna komunikacija...sada sam nučio i znam to primijeniti... Učeći naše drugare na našim radionicama, učili smo i sami...Voljela bih da se ovo nikad ne prekine i da se ponovo sretnemo u ovom sastavu...
Mi smo jedna skupina od 40-oro djece koja će sa svojim vršnjacima nenasilno rješavati probleme nasilja“

Učesnici Modula IV su bili posebno ponosni kada su dobili i pismenu potvrdu o uspješno obavljenom zadatku - Certifikat za Peer Edukatore

Završni stihovi Himne dali su pečat druženju na ovom posljednjem Modulu:
KAO ŠTO BRODOVI MOREM PLOVE
I MI SMO SPREMNI NA POBJEDE NOVE
BUDI MI DRUG I SA MNOM KRENI
BIĆE NAM LIJEPO I TEBI I MENI !

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

25 godina Vive Zene Tuzla


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba