Vive Zene Tuzla


- Vive Žene i Sassja u borbi protiv nasilja nad ženama -

 

U organizaciji U.G. Vive Žene u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u ponedjeljak 27. novembra 2017. godine održana je premijera video spota za pjesmu „Stube“ mlade hip-hop pjevačice Sassje. Pjesma govori o nasilju nad ženama, a kako su istakli iz Vive Žene ove godine odlučili su se za malo drugačiji pristup i uspostavili saradnju sa Sassjom sa željom da se na taj način približe i mladima. Mišljenja su da se muzikom, snažnim emocijama i porukom koju pjesma nosi može skrenuti pažnja javnosti da je problem nasilja nad ženama i djevojkama nekada teško prepoznati.
Premijeri pjesme i video spota prisustvovale su žene iz različitih oblasti našeg društva i na taj pružile podršku ženama koje trpe nasilje.

Iz Vive Žene ističu da su skupovi ovog tipa od velike važnosti prvestveno kako bi se razgovaralo o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama i ukoliko ga prepoznamo u našem okruženju, ohrabrimo osobu koja trpi nasilje da ga prijavi i potraži pomoć od nadležnih institucija i organizacija.

Vive Žene svake godine od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i tim povodom organiziraju niz događaja posvećenih podizanju javne svijesti o sve prisutnijem problemu nasilja nad ženama i djevojkama. Obilježavanjem 16 dana aktivizma Vive Žene dodatno pokušavaju skrenuti pažnju na ovaj problem dok je njihov rad sa žrtvama nasilja svakodnevan. U okviru Vive Žene djeluje i sigurna kuća, jedina u Tuzlanskom kantonu. Bave se i pružanjem psihosocijalnog tretmana za žene, žrtve nasilja, a sa ciljem prevencije pojave nasilja u porodici, pokrenuli su i rad sa počiniocima nasilja. Za pomoć žrtvama nasilja u porodici tu je i SOS telefon 1265.

Ceremoniju u Međunarodnoj galeriji portreta sinoć su dodatno obogatile i društveno odgovorne kompanije poput Oriflame kozmetike koja je za predan rad Jasni Zečević predsjednici Vive Žene i Sassji uručila poklone. Također, važnost obilježavanja ovog datuma prepoznali su i iz frizerskog salona Elephant i za štićenice sigurne kuće osigurali donaciju u vrijednosti od 500 KM.

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba