Vive Zene Tuzla


- Međunarodni dan podrške žrtvama torture bit će obilježen nizom aktivnosti -


U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli u ponedjeljak 19. juna, koji je 2016. proglašen za Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u konfliktu, okruglim stolom Vive Žene započele su Manifestaciju „Za svijet bez troture“ i završavaju 26. juna, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Učesnici su bili predstavnici institucija, resornih ministarstava i udruženja koji se bave žrtvama.

„Mi, građani ove zemlje smo odgovorni za to kako se društvo odnosi prema traumi kolektivnoj patnji i koliko razvijamo i njegujemo procese pomirenja. Uspješnost transformacije konflikta i uspostava trajnog mira ovisi najviše od toga kako se društvo odnosi prema ratu i ratnim traumama. Proces pomirenja ne znači opraštanje i zaboravljanje, vec znači sjećanje i mijenjanje. Država je onoliko jaka koliko i brine za svoje najranjivije građane“ - istakala je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

Ukazano je na nedonošenje neophodnog zakona o pravima žrtava torture, na koji članice Udruženja podsjećaju godinama.

Predsjednica UG “Vive Žene” Jasna Zečević istaknula je da su dosadašnje vlasti, a posebno ministri za ljudska prava, obećavali da će se spomenuti zakon naći u zakonodavnoj proceduri.

Podsjeća da je zakon prvi put bio u parlamentarnoj proceduri 2013. godine, te da ga je Komisija za ljudska prava odbila.

Po njenim riječima, zadnja su obećanja stigla krajem prošle godine da će se ova komisija sastati s udruženjem logoraša i nevladinim organizacijama da bi taj proces bio nastavljen.

Pozorište mladih Tuzla učestvovat će u projektu podrške žrtvama torture. Dramski edukator ovog pozorišta Adnan Mujkić ističe da mladi itekako mogu doprinijeti poboljšanju društvene svijesti.

Mišljenja je da je djecu i mlade potrebno na vrijeme educirati, navodeći da modelom Pozorišta mladih stavljaju tu generaciju u razne situacije u kojima razvijaju kritčko mišljenje, razbijaju predrasude i razvijaju nenasilnu komunikaciju.

Predsjednik Saveza logoraša TK-a Nedim Mustačević ukazao je na nezavidan položaj logoraša, neodgovornost vlasti pri osiguranju i zaštiti prava žrtava ratnih zločina, te neophodnost donošenja zakona o pravima žrtava torture.

– Žalosno je da smo nakon 20 godina još uvijek žrtve torture, jer zakon o pravima logoraša nije donesen. Država ne vodi brigu o toj populaciji – kazao je, navodeći da je ova populacija žrtva političke opstrukcije.

Organizacije, članice mreže IRCT-a, 26. juna dat će doprinos prevenciji svih oblika torture koje se danas dešavaju u svijetu, šalju poruke tolerancije, poštovanja i mira, naglašavajući obavezu svih da pruže pomoć i podršku žrtvama da žive život dostojan čovjeka i poslije torture.

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba