Vive Zene Tuzla


- VIVE ŽENE U FINALU AURORA NAGRADE: Ovo su finalisti i njihove priče -


U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

U nastavku su ličnosti nominovane za ovu nagradu, a njihove životne priče nam prenosi naša Jasna Zečević, predsjednica UG Vive Žene.

Prošlogodišnja i prva Aurora nagrada pripala je Marguerite Barankitse iz udruge Maison Shalom i REMA bolnice u Burundiju. Svoj život posvetila je borbi za dostojanstvo i prava djece koja su preživjela horore agresija u Burundiju i Ruwandi. Sama je izgubila većinu članova obitelji, ali je odlučila biti ona koja će pomoći djeci svoje zemlje u pokazati im da druga šansa postoji. U zadnjih 20 godina, Marguerite je spasila oko 30 000 djece, a u bolnici koju je otvorila 2008. godine, liječeno je preko 80 000 pacijenata.


Fartuun Adan je direktorica nevladine organizacije ‘Elman Peace and Human Rights Centre’ smještene u Mogadishu, Somalija. Fartuunin muž, Elman Ali Ahmed je bio somalski poduzetnik i aktivista. Nažalost, ubijen je 1996. godine. Slučaj ubojstva Elman Ali Ahmeda nikada nije riješen. Nakon njegove smrti, Fartuun je sa svoje tri kćerke izbjegla u Kanadu, ali 2007. godine se sama vraća u Mogodishu kako bi nastavila svoj rad i rad svog muža. Trenutno zajedno sa svojom kćerkom Ilwad Elman, Fartuun radi na podršci žrtava rodno zasnovanog nasilja koje su proživjele silovanja, fizičko zlostavljanje i/ili prisilne brakove. Do danas, njihov centar je pružio usluge više od 400 somalskih žena i djevojčica. Također fokus njihovog rada je i obrazovanje, treninzi poduzetništva i uspostavljanje mini fondova. Bitan dio njihove inicijative je i rad sa djecom bivšim vojnicima koji uz njihovu organizaciju pronalaze novi smisao svog života.

Dr. Denis Mukwege je 1999. godine osnovao bolnicu Panzi u istočnoj provinciji Demokratske Republike Kongo. Svakodnevno, žene u Kongu bivaju silovane, fizički maltretirane i najbrutalnije seksualno ponižavane od strane militanata. Dr. Mukwege je, unatoč svim prijetnjama i opasnostima, borac za prava i zaštitu žena. Uz pružanje medicinske ginekološke pomoći, on razvija metode psihičke i pravne podrške žrtvama, te je na taj način pomogao više od 50 000 žena svake dobi.

Dr. Tom Catena je već zadnjih 10 godina jedini stalni doktor u planinama Nuba u Sudanu. Dnevno liječi 400 pacijenata različite dobi te izvršava sve oblike hirurških operacija. Trenutni civilni rat u Sudanu, otežava Dr. Tomu rad ne samo zbog čestog nestanka struje ili vode, već zbog stalnog bombardiranja i životne ugroženosti u kojoj se nalazi i on, kao i svi pacijenti.

Jamila Afghani je hrabra žena Afganistana. Vjeruje u moć obrazovanja u osnaživanju društva i jednakosti spolova. Njena misija je mijenjanje pogrešnih uvjerenja vezanih za ulogu žena kako u obrazovnim tako i u vjerskim zajednicama Afganistana. Uz veliko strpljenje i mudrost koju posjeduje, trenutno uspijeva surađivati sa imamima u pronalasku boljih rješenja trenutnih nedaća u njihovoj zajedničkoj državi, ali uz jednako uključivanje žena i muškaraca.

Dr. Muhammad Darwish, uslijed ratnih okolnosti u Siriji, nažalost nije bio u mogućnosti sudjelovati u dešavanjima Aurora inicijative. Dr. Muhammad je zubar koji se vratio u opkoljeni grad Madaya u Siriji, kako bi zajedno sa samo tri preostala doktora služio gradu od 40 000 stanovnika. Privukao je pažnju svjetske javnosti, jer je i nakon stalnih prijetnji sirijske vlade idalje nastavio sa humanitarnim radom u svom gradu. Dokumentacijom stanja u kojem često mora vršiti svoju doktorsku dužnost, nastoji proširiti realnu sliku nivoa ugroženosti tamošnjeg stanovništva.
 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba